Otěhotnění vs. kojení

Anonymní
11.8.21 19:00

Otěhotnění vs kojení

Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s otěhotněním při kojení, ale i s kojením v těhotenství.

Po jak dlouhé době se Vám podařilo počít další dítě? (Jak doba od porodu předchozího dítěte, tak doba snažení.)

Otěhotněly jste ještě před první menstruací?

Po otěhotnění, jak dlouho jste ještě kojily, případně proč jste kojení ukončily (např. dítě přestalo chtít mléko, mléko se přestalo tvořit, musely jste skončit, kvůli bolestivosti/na doporučení lékaře, aniž byste chtěly…).

Chápu, že se jedná o velmi intimní otázky, ale budu moc ráda, pokud mi odpovíte, třeba anonymně. :srdce: Láká nás pokusit se o další dítě ještě před odstavem, ale bojím se, že možná „ošidím“ starší dítě o mléko :? (Je mi jasné, že někdo kojit nemůže vůbec a možná někomu přijde, že řeším koniny, ale když už my měli to štěstí, že jsem kojit mohla, nechci mít později výčitky).

Moc děkuji všem, které mi odpoví.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.8.21 19:07

Další dítě jsme neplánovali, ale jelikož mám všude diagnózu,, neplodná"
(mám za sebou i ivf bez úspěchu) nedělala jsem si s ochranou hlavu a spoléhala na to, že příchod ovulace většinou poznám..menzes jsem dostala hned po šestinedělí a když syn slavil první narozeniny, nějak jsme slavili i s manželem a o několik dní později byl pozitivní test…kojit jsem přestala hned par dní po zjištění, že jsem těhotná…měla jsem bolesti břicha, špinění a hlavně mě cca 14dni zlobilo otřesné praskání bradavek (přisuzuji to tomu, že tělo už se s těhotenstvím bránilo kojení).

• Citovat
  • Upravit
72
11.8.21 19:19

Otehotnela jsem plánované po 4mesicich snažení v 13m starší dcery. Nikdo mi neříkal, že bych měla přestat kojit, ba naopak. Mléko se tvorilo ještě 4mesice po otehotneni, pak došlo. Dcera se ale nechtěla nechat odstavit, netlacila jsem.na pilu a prostě kojila na sucho i kdyz to byl někdy mazec… po porodu jsem kojila ještě půl roku tandem, pak si sama dcera řekla, že už nechce ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.8.21 19:33

Poprvé jsem otěhotněla asi po 3 měsících snažení, kdy batole mělo 15 měsíců. Kojila jsem celé těhotenství + ještě 3 měsíce tandem.
Později jsem plánovaně otěhotněla hned 1. měsíc snažení, když mělo mimino asi 8 měsíců. Odstavila jsem ho v 10 měsících, protože jsem byla dost unavená a těhotenství neprobíhalo úplně dobře a bohužel v 18 týdnu došlo k potratu.
Naposledy jsem neplánovaně otěhotněla, když miminko mělo 7 měsíců, odstavovala jsem v 11 měsících, protože to pro mě bylo bolestivé a postupem času to bylo stále horší.

• Citovat
  • Upravit
1519
11.8.21 19:59

Kojim 15 mesicni batole. O dalsi mimco se snazime zatim dva mesice. Uz bych chtela pomalu prestat kojit, ale zatim se mi to nedari. Pres den uz nekojim, ale v noci tak 10× :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
11.8.21 20:20

Nechávali jsme věcem volný průběh, děti máme tři, druhé dva roky od prvního, třetí 18 měsíců od druhého. Podruhé a potřetí jsem otěhotněla kojící.

První dítě jsem při druhém těhotenství kojila cca do konce druhého trimestru, tedy do jeho asi roku a půl. Žádné problémy s tím nebyly, odstavila jsem pak proto, aby si první dítě nespojilo konec kojení s příchodem sourozence.

Druhé dítě jsem ale během třetího těhotenství musela odstavit hned na začátku, tedy v jeho cca 13 měsících. Byla jsem úplně vyčerpaná, zvracela jsem, nespala jsem, padaly mi vlasy, kazily se mi zuby, rozjely se mi nějaké psychické potíže, už jsem prostě nemojla, neměla jsem prostě dost živin, enwrgie a zdraví, abych zvládla vyživovat tři (sebe, plod a mimino). Bylo to teda pro to druhé dítě trochu brzo, ale nic tragického se taky nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
426
11.8.21 20:31

My se ted snazime o druhe dite ctvrty mesic, kojim porad docela hodne. MS màm pravidelnou už dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
11.8.21 21:02

Otěhotněla jsem na první pokus, dceři bylo 16 měsíců. Gynekolozka mi doporučila přestat kojit do konce 1.trimestru, tedy do roka a půl dcery. pediatricka naprosto souhlasila, mne to taky vyhovovalo. Dost jsem zvracela, takže možná to doporučení doktorky vycházelo i z toho. Původně jsem chtěla kojit déle, ale zpětně mi přijde, ze ten rok a půl úplně stačil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35787
11.8.21 22:48

Já jsem otehotnela přesně rok po porodu z prerusovanyho styku, takže jsme se ani nesnažili. Menstruaci jsem měla pravidelnou cca od 4 měsíce po porodu. Kojila jsem ještě asi 3-4 měsíce v těhotenství, pak se malý tak nějak odstavil sám. Gynekolozka na me na první kontrole spustila ať okamzite přestanu kojit, že ubiram živiny plodu, ale kaslala jsem na ni a kojila dal. Vše vypadá v pořádku, za 3 měsíce rodim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
12.8.21 09:53

Otěhotněla jsem když bylo dítěti 11m. Menstruace 2× proběhla. Otěhotněla jsem na jeden pokus tři dny před ms :D prostě jsme si jednou nevzali kondom s tím že druhy by vlastně nevadilo a bylo…
Kojila jsem až do porodu a pak 4 měsíce oba. Ve dvou letech jsem pak staršího odstavila, už mi to bylo hrozně nepříjemné…mladsiho ještě kojila, ten se kolem dvou let odstavil sám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
12.8.21 15:26
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti s otěhotněním při kojení, ale i s kojením v těhotenství.

Po jak dlouhé době se Vám podařilo počít další dítě? (Jak doba od porodu předchozího dítěte, tak doba snažení.)

Otěhotněly jste ještě před první menstruací?

Po otěhotnění, jak dlouho jste ještě kojily, případně proč jste kojení ukončily (např. dítě přestalo chtít mléko, mléko se přestalo tvořit, musely jste skončit, kvůli bolestivosti/na doporučení lékaře, aniž byste chtěly…).

Chápu, že se jedná o velmi intimní otázky, ale budu moc ráda, pokud mi odpovíte, třeba anonymně. :srdce: Láká nás pokusit se o další dítě ještě před odstavem, ale bojím se, že možná „ošidím“ starší dítě o mléko :? (Je mi jasné, že někdo kojit nemůže vůbec a možná někomu přijde, že řeším koniny, ale když už my měli to štěstí, že jsem kojit mohla, nechci mít později výčitky).

Moc děkuji všem, které mi odpoví.

Kojim uz 4 roky a na jare jsem planovane otehotnela hned prvni mesic :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
389
13.8.21 13:44

Přesně tohle je dnes moje tema :think:. Kojim plně skoro 8mesicicni. Dva měsíce se snažíme zařadit příkrmy, ale je to stále jen ochutnávání. Minulý měsíc přišla menstruace a já byla moc šťastná :dance: protože jsme chtěli na podzim zkoušet otěhotnět podruhé, tak jsem si říkala, že se to aspoň stihne srovnat. No a tento měsíc zase nic, protože zoubky a protože poprvé od porodu nocni kojení :nevim:… tak nezbývá nic jiného než čekat a doufat :lol: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.8.21 08:59

Vůbec mi nepřijde, že řešíš koniny, já se do toho vrhla bez přemýšlení a s těmi nejrůžovějšími brýlemi o tandemovém kojení a nepříjemně jsem narazila, růžové se to vůbec ani nepřiblížilo, realita byla děsně náročná. Cyklus mi naběhl po šestinedělí, snažili jsme se od prvních narozenin, povedlo se 15měsíců od porodu v době, kdy mi syn visel na prsu snad častěji než novorozenec, hlavně v noci, rostly zuby a td. Kojení mezi 1.-2.rokem beru po svých dalších zkušenostech za nejtěžší období, kdy je spánek hodně přerušovaný a do toho ještě citlivé těhotenské bradavky, další únava plynoucí z těhotenství a nevolnosti, velmi akční dítě, se kterým to nelze dohnat ani přes den, to byla pro mne vražedná kombinace..Kojení jsem se chtě nechtě vyhýbala, co jsem mohla a v 19ti měsících to syn vzdal.
Znám i osobně ženy, které to daly klidně s mladším dítetem, vypadá to, v pohodě, ale při pomyšlení že bych to já měla zažít znovu? Navíc jsem cítila, že takhle to ani nechci, pravě, že jsem měla pocit, že jsem syna ošidila o to, na co měl ještě nárok, že jsem se i já ošidila o možnost být tu jen pro něho a netrpět tak šíleně rozpolcenými pocity, kdy se realita tluče s mým přaním…Další děti jsem počala až po odstavu, ale čtvrté jsem kojila nejdéle +můj věk nahlas tikal, ale chtěli jsme 5., otěhotněla jsem 3* mezi 3.-4. rokem, kdy už kojení nebylo rozhodně tak časté, i jsem se krásně klidně vyspala. 2* jsem potratila a v těchto těhotenstvích mi kojení nečinilo žádný problém, říkala jsem si, super, každé těhotenství je jiné, mé obavy byly liché, mohla jsem do toho jít třeba dřív? Nebo je to díky tomu, že jsem odpočatější a nekojím zdaleka tak často? Ale ta těhotenství odešla, potratila jsem. Když jsem otěhotněla naposledy, kojila jsem už jen tak 1-2 denně a později ani ne každý den, ale to kojení mi velmi brzy po pozitivním testu začalo být nepříjemné a do měsíce od pozitivního testu prsa úplně vyschla, takže když si syn asi po dvou, třech dnech zase jednou vzpomněl, vymluvila jsem se z toho (napohodu)..Počítám, že toto úspěšné těhotenství urychlilo samoodstav a ujistilo mě, že je velká pravděpodobnost, že na kojení v těhotenství fakt nemám, zvlášť kdyby to bylo ještě velmi časté kojení.
Ale jak to kdo bude mít fakt nejde předpokládat a vlastně ani já neztratila plně optimismus :lol: Ale za mě je lepší dát dítěti, co mu chci dát, když cítím, že mě ještě hodně potřebuje (ta doba totiž netrvá věčně),aniž by to muselo být přes sílu, což s mladším sourozencem (třeba i jen na cestě), prostě neumím a nejde jen o kojení…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.8.21 18:33

Moc děkuji za Vaše odpovědi. Zakl. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
389
16.5.22 12:26
@Domia píše:
Přesně tohle je dnes moje tema :think:. Kojim plně skoro 8mesicicni. Dva měsíce se snažíme zařadit příkrmy, ale je to stále jen ochutnávání. Minulý měsíc přišla menstruace a já byla moc šťastná :dance: protože jsme chtěli na podzim zkoušet otěhotnět podruhé, tak jsem si říkala, že se to aspoň stihne srovnat. No a tento měsíc zase nic, protože zoubky a protože poprvé od porodu nocni kojení :nevim:… tak nezbývá nic jiného než čekat a doufat :lol: :srdce:

Právě jsem náhodou narazila na tuto diskuzi, kam jsem přispívala :kytka:
A závěr je takový, že ms přišly celkem tři (obě rozmezí byly cca 50dní). V říjnu jsem začala pít kontryhelovy čaj a testovat ovulaci, v listopadu jsem otěhotněla (dceři bylo 11m) :srdce:. Gynekoložka mi vynadala, že kojim, ale jak je to už psáno, také jsem na ni kašlala, bohužel to začalo bolet k nevydrzeni, kojení bylo cca 4-5× jen v noci a světe div se, v 15m jsme přestaly a bylo to úplně v pohodě :)… Nelituji toho, dcera byla úplně v pohodě, věnuji se jí jinak, v blízkém kontaktu jsme neustále :srdce:.
Tak nyní mohu dopřispět zbytkem odpovědí :D :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí