Mohou být střevní potíže ze způsobu přípravy pokrmů?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Anonymní
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.03.19 22:35
Otravy z jídel?

Ahoj, je mi 23,casto jezdím domu na víkendy, vaří mamka. Mám alergii na mléko, ale neucika se vařit bez něho. Za poslední půlrok se mi ale 4× objevila něco jako střevní chřipka. Večer vždy nadýmání, pak pár dní průjmy. Začala jsem si všímat, jak mamka vaří. Často kupuje třeba chlazene maso kureci ve čtvrtek a smaží ho v sobotu, neděli.
Když pak něco uvaří, je schopna to nechat na lince do večera a až pak to uklidí. Když to začnu uklízet já, jsem prý moc velká citlivka. Před týdnem vařila třeba krůtí nasladko, maso zalila ovocnou šťávou, medem a jablky. Ještě ted mi je z toho zle. :( :)
Otázka zní, můžou pramenit moje střevní potíže z toho? Než začnu plašit a lézt za doktory.
Nechci tu nějak mamku hanit, ale je zvláštní, že mi ty střevní chřipka vždy začnou v pondělí či úterý. Už jsem z toho unavená, přítel taky.
A je podle vás řešení trvale samostatne bydlení? Mám malý studentský byt s přítelem, víkendy jezdíme domu.

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
Janli
Echt Kelišová 8475 příspěvků 24.03.19 22:40

Maso má celkem dlouhé datum spotřeby. Zkus někdy nakupovat sama a podívat se na datum balení a spotřeby. A pokud není léto, tak se jídlo do večera fakt nezkazí. Evidentně máš citlivý žaludek a ne vše, co matka uvaří ti sedne. Když si tak stěžuješ na její kuchyni, tak si vař a nakupuj sama.

modravlocka
Ukecaná baba ;) 1058 příspěvků 24.03.19 22:41

Pokud by to bylo z jídla, měla by střevní problémy nejspíš celá rodina. Ale napadá me, jestli maminka (nebo někdo jiný z rodiny) není bacilonosic - to znamená, dotyčný je bez projevu, ale při kontaktu tě nakazí.

Lenka_Hal
Echt Kelišová 8655 příspěvků 24.03.19 22:47

Tak ono dost zalezi na teplote. Kdyz je tepleji, to skoro v kazdem byte :) , pokud lezi kureci na lince do vecera, ja bych uz byla opatrna. Kdyz to zacne uz pracovat, opravdu ne kazdy na to reaguje stejne, nekterym staci mnohem min. Datum spotreby je rozhodne jine, kdyz neni v lednici :) Je to skutecne jen par hodin, kureci je obzvlast citlive, u hoveziho bych treba nebyla tak prisna. Mne tohle mama doma delala taky, ale ja to schovam a na jeji komentare ji proste reknu, ze jinak to jist nebudu.

Regina Hero
Nadpozemská drbna 28517 příspěvků 24.03.19 23:22
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 23,casto jezdím domu na víkendy, vaří mamka. Mám alergii na mléko, ale neucika se vařit bez něho. Za poslední půlrok se mi ale 4× objevila něco jako střevní chřipka. Večer vždy nadýmání, pak pár dní průjmy. Začala jsem si všímat, jak mamka vaří. Často kupuje třeba chlazene maso kureci ve čtvrtek a smaží ho v sobotu, neděli.
Když pak něco uvaří, je schopna to nechat na lince do večera a až pak to uklidí. Když to začnu uklízet já, jsem prý moc velká citlivka. Před týdnem vařila třeba krůtí nasladko, maso zalila ovocnou šťávou, medem a jablky. Ještě ted mi je z toho zle. :( :)
Otázka zní, můžou pramenit moje střevní potíže z toho? Než začnu plašit a lézt za doktory.
Nechci tu nějak mamku hanit, ale je zvláštní, že mi ty střevní chřipka vždy začnou v pondělí či úterý. Už jsem z toho unavená, přítel taky.
A je podle vás řešení trvale samostatne bydlení? Mám malý studentský byt s přítelem, víkendy jezdíme domu.

proboha, pokud ti nesedí jídla, která vaří tvá maminka a je ti 23, nemusíš kvůli tomu řešit samostatné bydlení (i když s přítelem už tak bydlíte), stačí, když si budeš vařit sama to, co ti chutná a sedí… nebo můžeš vařit i pro maminku…
Jinak co se tak dívám kolem, nějaké ty střevní chřipky řádí každou chvilku… ale než začneš plašit a lézt za doktory, zkus si třeba měsíc vařit o víkendu sama to, na co jsi zvyklá přes týden a uvidíš…

Heivka
Závislačka 3947 příspěvků 24.03.19 23:31

Já když jím u rodičů nebo tchýně tak z toho mám taky střevní potíže,je to tím že už jsem si navykla na trochu jinou stranu a jejich jídlo je pro mě příliš mastné a slané. Zjistila jsem že dobře funguje před obědem u rodičů slupnout 5-6 tablet živočišného uhlí a je po problému ono část té mastnoty absorbuje.

stinga
Kelišová 6427 příspěvků 2 inzeráty 25.03.19 00:12

tak za první - vař si sama
za druhé - máš alergii na mléko - nepoužívá mamka smetanu, jogurt do vaření - moje matka má nadýmání a průjem z jakéhokoli mléčného výrobku

babice
Zasloužilá kecalka 631 příspěvků 25.03.19 00:50
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 23,casto jezdím domu na víkendy, vaří mamka. Mám alergii na mléko, ale neucika se vařit bez něho. Za poslední půlrok se mi ale 4× objevila něco jako střevní chřipka. Večer vždy nadýmání, pak pár dní průjmy. Začala jsem si všímat, jak mamka vaří. Často kupuje třeba chlazene maso kureci ve čtvrtek a smaží ho v sobotu, neděli.
Když pak něco uvaří, je schopna to nechat na lince do večera a až pak to uklidí. Když to začnu uklízet já, jsem prý moc velká citlivka. Před týdnem vařila třeba krůtí nasladko, maso zalila ovocnou šťávou, medem a jablky. Ještě ted mi je z toho zle. :( :)
Otázka zní, můžou pramenit moje střevní potíže z toho? Než začnu plašit a lézt za doktory.
Nechci tu nějak mamku hanit, ale je zvláštní, že mi ty střevní chřipka vždy začnou v pondělí či úterý. Už jsem z toho unavená, přítel taky.
A je podle vás řešení trvale samostatne bydlení? Mám malý studentský byt s přítelem, víkendy jezdíme domu.

Asi bych to nehrotila přes doktory, ale řešila to podle sebe.
Uvař, co máte s přítelem rádi.
Pokud Vám nedělá dobře jídlo od Tvé matky, dělejte si to po svém.
Sama si pak porovnej a udělejte si to po svém. :think:

tartaletka
Ukecaná baba ;) 1106 příspěvků 25.03.19 00:54

Podle me mas bud vetsi problem nez alergii na mleko a chce to prisnejsi dietu. Lepek ti vyloucili? Muze ti taky delat neplechu hur stravitelna strava (slupky, seminka apod), nebo jestli jsi nejak drasticky to mliko prestala pit, tak se ti srovnava zazivani. Ja mam pravidelne zazivaci potize, kdyz vyrazime nekam na wellness a jim, cim se bezne nestravuju.

A taky jsem pred cca 10 lety chytila bacila z kurete (campylobakter nebo tak nejak se to jmenuje) a pak jsem nekolik let nemohla pozrit kure, okamzite me prohnalo a bylo mi zle. Ted uz kure normalne jim, ale musim ho jist jen cerstve, jakmile si ho prihrivam druhy den tak je mi zle. Podle me si to telo pamatuje a brani se :nevim:

Evkad
Kecalka 153 příspěvků 25.03.19 05:39

Řekla bych, že jsi jednak zvyklá na vlastní stravování, jednak máš alergii.
Doma vaříme „lehčí“ jídla cca 20 let. Pokud jedeme jinam, kde vaří „na tuku“, také máme problémy.
Do dneška to dělám tak, že jídlo uvařené někým jiným a pokud je to takové nezdravější, dám si ho, ale menší porci. Sice je mi pak těžko (jako těžší trávení), ale ne zase tak moc, jako bych snědla běžnou porci. Pokud je skladované v teple, tak ho nejím (ano, mám zkušenost s docela pravidelně zkvašenou polévkou).
V tomto Ti asi lékař moc nepomůže. Maximálně řekne, ať tam nejíš.

vokishka
Extra třída :D 14336 příspěvků 25.03.19 05:59

@Lenka_Hal to jidlo lezi venku uz uvarene,to jetrochu neco jineho,nez nechattam valet syrove maso. Taky nechavam jidlo nastole,nez poradne vychladne.

Lenka_Hal
Echt Kelišová 8655 příspěvků 25.03.19 06:31

@vokishka https://www.reference.com/…41eb00fa7630
Popravde,2hodiny se mi zdaji taky zbytecne prisne…

stock
Echt Kelišová 8546 příspěvků 25.03.19 06:54
@Anonymní píše:
Ahoj, je mi 23,casto jezdím domu na víkendy, vaří mamka. Mám alergii na mléko, ale neucika se vařit bez něho. Za poslední půlrok se mi ale 4× objevila něco jako střevní chřipka. Večer vždy nadýmání, pak pár dní průjmy. Začala jsem si všímat, jak mamka vaří. Často kupuje třeba chlazene maso kureci ve čtvrtek a smaží ho v sobotu, neděli.
Když pak něco uvaří, je schopna to nechat na lince do večera a až pak to uklidí. Když to začnu uklízet já, jsem prý moc velká citlivka. Před týdnem vařila třeba krůtí nasladko, maso zalila ovocnou šťávou, medem a jablky. Ještě ted mi je z toho zle. :( :)
Otázka zní, můžou pramenit moje střevní potíže z toho? Než začnu plašit a lézt za doktory.
Nechci tu nějak mamku hanit, ale je zvláštní, že mi ty střevní chřipka vždy začnou v pondělí či úterý. Už jsem z toho unavená, přítel taky.
A je podle vás řešení trvale samostatne bydlení? Mám malý studentský byt s přítelem, víkendy jezdíme domu.

A nejsi alergicka na mléčnou bílkovinu/protein? Nezaměňovat s laktózu.

Kriss Tina
Extra třída :D 10163 příspěvků 25.03.19 06:58

A ty doma jis normálně co? Chci říct, jestli jis třeba nějak zdravě a pak si jednou dáš takovou bombu bylo by zle každému. Maso na víkend si klidně taky koupil ve středu/ čtvrtek ono většinou má spotřebu delší než 3 dny, takže toho bych se nebála. Když něco uvařím, nebo upecu tak to taky nechám stát na lince, minimálně než je to uplne chladné (a jelikož vařím vyloženě kotle třeba omáčky tak klidně trvá celé odpoledne než to zchladne), teplé nebo vlažné bych to do lednice necpala. Jinak zle ti může být z té alergie no, ale třeba v mase s ovocem žádné mléko nevidim :nevim: taky mám alergii na laktozu a mléčné výrobky do žádných běžných obědu nedávám (s výjimkou smetanových omáček) :think:

debra.morgan
Echt Kelišová 8195 příspěvků 25.03.19 06:59

dělám to stejně jako tvoje mamka a nikomu nám z jídla nic není..... to nebude z toho.

Stránka:  1 2 Další »
Váš příspěvek
Reklama