Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, jsem asi už stará a přecitlivělá matka, ale nevím, co dělat se svým 11 měsíčním synkem, který je jako neřízená střela. Jde o to, že je jak urvanej, chvíli nevydrží v klidu a ustavičně do něčeho naráží, padá a často se někde postaví a bouchne se o něco do hlavy. Když ho dám do postýlky, tak se vzteká a mlátí hlavou do šprdlení. Mám strach, aby si nezpůsobil nějaký otřes mozku nebo něco. Jsem pořád s ním, ale např. i tak někdy nezabráním nejhoršímu. Např minulý týden vysunul spodní šuplík od komody, během několika vteřin byl v něm, začal skákat a letěl i s komodou. Byla jsem kousek od něj a stejně jsem tomu v té rychlosti nedokázala zabránit. Jak to řešíte vy? Mám strach, že ho jednou neuhlídám, což se už i stalo (s tou komodou).
Co na to napsat?Že naprosto nezávidím.Uhlídat nejde a nejspíš dlouho ještě nepůjde.Dcera byla to samý-po prvním dítěti,kdy syn byl naopak abnormálně líný-to byl docela šok.Než jsem se otočila,stála na stole a volala hop,jen tak tak jsem jí chytila,ona klidně skočila,aniž by jí někdo chytal.Jednou stála v okně.Na vycházce měla tendenci se vytrhnout a utíkat pod auto-nevím proč to dělala,ale bylo hrozný.Nikdo si jí nechtěl vzít ven,babičce to udělala jednou a už jí potom několik let nevzala ven,jezdila k nám a hrála si s ní u nás.Otevřela si na wc a lžící pila vodu z mísy.
Opakovaně,to byla její záliba.A naklánění a padání ze židličky ani nemluvím.
Lasičko, ale to je vždycky otázka několika vteřin. Třeba přijdeme domů, já ho položím na zem a než si zuji boty, je v koupelně, na záchodě, u koše na odpadky. Když už jsi mluvila o tom záchodě, tak předevčírem mi zmizel v koupelně a namáčel si rohlík v nočníku.
A dnes se tomu dcera směje a na některé věci-viz. wc-říká:a to jste mě nechali?Nějak nechápe,že to je taková rychlost,že často se ani nedá postřehnout,kam zmizela.
Otřes mozku je definovan jako uraz hlavy s naslednym kratkodobym bezvedomim a vypadkem pameti na dobu bezvedomi, pripadne kratce predtim. Pacient se rychle probira a chova se normalne primerene situaci (dite breci).
Takze pokud se triskne a hned breci nebo naopak mu to vubec nevadi a mlati se dal, neres to.
JInak muj mladej desne padal naznak, poridila jsem helmicku a podarilo se mi do ni zachytit 2! pady.
Jééé ahoj Pudlo, už jsi z porodnice doma? Tak vítej. Jak se má miminko? A co ty? Je všechno v pořádku? Můžu gratulovat?
Jinak Pudlo, on někdy zabrečí, ale spíš mi to připadá jako takové vztekání a naštvanost ve smyslu „co tady dělá ten stůl.“ A hlavně hned přestane a jde dělat bordel dál. Když se někam řítí, tak u toho funí nadšením a směje se očima. Připadá mi jak uragán, zemětřesení a sopečný výbuch v jednom.
Ahoj, chce to pevné nervy. Moje starší dcera byla to samé. Vlastně pořád ještě je. A mladší syn už začíná být stejný.
ja ti mam pocit, ze ty deti maji nejaky hodne vysoky nprah bolesti. Me to moje dite trebas silenou silou praskne hlavou do hlavy, me to desne boli a on se smeje ![]()
Uz jsem doma, mam celkem hodny dite (zaim) a hlavne se (zatim) v noci vyspim, fakt jsem necekala. Ale unavena jsem.
Pudloslava píše:
ja ti mam pocit, ze ty deti maji nejaky hodne vysoky nprah bolesti. Me to moje dite trebas silenou silou praskne hlavou do hlavy, me to desne boli a on se smejeUz jsem doma, mam celkem hodny dite (zaim) a hlavne se (zatim) v noci vyspim, fakt jsem necekala. Ale unavena jsem.
Ano, berany berany duc je oblíbené.