Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj
prosím o radu zkušené jsem v tomto nováček nikdy jsem si ovulku nehlidala myslela jsem že problem otěhotnět nebude ale asi to bude trochu oříšek.
Tak nejdřív chci zjistit zda u mě vůbec ovulka probíha a kdy přesně , ale nevim jak na to.
Mám par otázek v jakem období použít ovu test??
Kolik stupnu musi teploměr ukazovat abych orientačně věděla a zrovna probíha ovulace??
Děkuji Vám vůbec se v tomto nevyznám proto se možná tak hloupě ptám .. Díky za rady.
a ještě dneska jsem dostala MS tak to mám začít měřit až zkončí???
Doporučila bych ti určitě stránky o měření BT: www.merenibt.xf.cz
Marsi86 píše:
a ještě dneska jsem dostala MS tak to mám začít měřit až zkončí???
Měřit můžeš už klidně teď, to je na tobě. Někdo měří až po MS, já třeba měřila i při MS, protože jsem měřila v puse, takže jsem neměla teploměr v tomto období od krve. Dopručuji zapisovat do grafu, nejlepší je americký Fertilityfriend: www.fertilityfriend.com . Co se týče naměřených hodnot, tak ty nejsou absolutně důležité, důležitá je potom výsledná křivka za celý cyklus.
diky musim se v tom programku na ten graf trošku zorientovat a potom se do toho dám díky ![]()
ještě mam jeden hloupej dotaz v tom grafu jsou hodnoty 95 96 atd a když tam dám hodnotu s teploměru např 32.2 tak to pisne error mužu se zeptat jak to zapsat zprávně opravdu jsem antitalent
![]()
Děvčata sem taky začátečník v měření bt, dneska sem začala. Mám dotaz-musím si měřit pořád ve stejny čas, třeba šest ráno, nebo mohu v intervalu +- půl hodiny?
@alenka10 píše:
Děvčata sem taky začátečník v měření bt, dneska sem začala. Mám dotaz-musím si měřit pořád ve stejny čas, třeba šest ráno, nebo mohu v intervalu +- půl hodiny?
Půl hodina by nemusela vadit, vyzkoušej a uvidíš. U někoho nehraje roli ani hodina, někdo musí měřit fakt přesně, jinak mu to dost skáče. Pokud budeš mít velký rozdíl mezi předovulačními teplotami a těmi po ovulaci, tak ti budou stačit orientační hodnoty a poznáš to v pohodě.
Děvčata, jak vlastně dle teploty poznám, že ovuluji? Jak se mi teplota změní?
@alenka10 píše:
Děvčata, jak vlastně dle teploty poznám, že ovuluji? Jak se mi teplota změní?
Před ovulací je bazální teplota nižší než od ovulace k menstruaci. Někdo má i v den ovulace výrazný pokles. Doporučuji tento článek: http://www.rodina.cz/clanek3694.htm případně web: merenibt.xf.cz
Doporučuji ovuview - aplikace pro MT. Česky a velmi intuitivní na používání.
Určitě si na netu najdi přímo stránky.
Obecně: před ovu je teplota nižší, po ovu vyšší a v den ms zase klesá. Někdy začne pomalu klesat pár dnů před ms, jindy až v den ms prudký pokles.
Měřit by se mělo hned po probuzení, +/- ve stejný čas. U mě funguje rozdíl 0,1 stupňů na hodinu (v ranních hodinách). Měřím obvykle v pět, když vstanu v sedm snížím naměřenou hodnotu o 0,2. Mám to odpozorované už 8letým měřením, ale na větší časový rozdíl (třeba měřit až ve 12) mi to nefunguje ![]()
Takže až budu mít pokles teploty a najednou se mi zvýší, tak je ta doba na oplodnění? Chápu to správně? ![]()
@alenka10 obvykle je nejlepší doba 1-2 dny před ovulací. Spermie mohou žít až 48 hodin, na rozdíl od vajíčka, které tuším žije 12 až 24hod? Ve chvíli, kdy dojde k ovu, se teplota ze dne na den zvýší. Někdy, v den ovu, se už tak nízká teplota ještě sníží…, ale není to pravidlo. Z toho vyplývá, že ve chvíli, kdy už je teplota vyšší je vlastně po ovu a snad se to ještě stihne ![]()
Začni měřit a zapisovat, po pár cyklech už z teplot budeš vědět na čem jsi, ale nikdy to nebude úplně na 100%. Na fertilityfriend.com se můžeš podívat na grafy s ovu, ty zákonitosti z nich jdou vyčíst. ![]()