Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Obnovuji téma.
V manželově rodině mají genetickou zátěž. Jedná se o psychiatrické zatížení(u každého se projevuje trošku jinak-panika, deprese, sociální fobie). Manžel to moc neřešil, ale v poslední době(poslední rok) se stav docela dost členů jeho rodiny stal problematičtějším.
Manžel asi před dvěma měsíci přišel s tím, že by nebylo vhodné mít děti, které by to mohly zdědit. Já ho chápu, bylo vidět, že o tom i dlouho přemýšlel.
Ptala jsem se ho, zda se necítí nějak špatně. Měla jsem trošku obavy, zda se ty psychické potíže neprojevily třeba i u něj. Řekl, že se cítí dobře anavrhl, že bychom měli děti od dárce-po velmi dloouhé debatě.
Vzhledem k tomu, že jsem takhle nikdy neuvažovala, to byl poněkud šok. Od té doby jsme o tom několikrát mluvili a zašli jsme i za manželským poradcem, chtěla jsem, aby nám určité otázky kladla i nezávislá osoba.
Vyšlo nám z toho, že manžel děti chce, nenavrhuje to jen z důvodu toho, že ví, že je chci i já.
Po těch dvou měsících, co jsem o tom téměř denně(a někdy i po nocích) přemýšlela, mi jeho rozhodnutí vlastně přijde racionální.
Zdravotní stav některých jeho příbuzných už je opravdu hodně vážný. Já se asi začínám smiřovat s tím, že nebudu mít děti, které jsou geneticky manžela.
Manžel si to představuje tak, že přijdeme do centra, tam řekneme, jaký má on problém a dárce nám povolí.
Já jsem hodně propátrávala internet a nemyslím si, že to bude tak jednoduché. On sám diagnózu nemá.
Máte někdo zkušenost, že by nějaké centrum bylo vstřícné? Asi nejlépe v Brně. Uvažovali jsme o zahraničí, ale to teď není možné.
Asi pochopíte anonym.