Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Opět prosím holky o radu. Ani z toho nemůžu usnout, pořád nad tím přemýšlím.
Podle utz mám ovulaci 18DC. Od 19DC do 26DC beru Duphaston.
A teď dotaz, zítra 19DC už asi nemá cenu brát Duphaston že? To jsem si ho měla asi vzít hned po té ovu a nečekat do 19DC, který mi předepsal mudr. Chápu to dobře? Nebo jak to je. Na to mě taky mohl upozornit že?
Fulo ano, pokud už máš MS, tak Duphaston neber, to je zbytečné.
Oni dr. na to moc neupozorňují, většinou jsou zvyklí, že cyklus je stejný, někteří dokonce nařídí, že máš Duphaston brát od 15.- 20. dne aniž by zjistili, kdy máš ovulaci. Navíc třeba nevěří určování ovulace pomocí BT.
Ber ho prostě den po ovulaci, případně o tom řekni dr., že máš cyklus nepravidelný a sleduješ se, ona ti to potvrdí. Já jsem to takhle své dr. řekla, schválila mi to.
No však když jsem řekla dr. o měření BT, škaredě se na mě podíval. A ani mi pořádně nevysvětlil, co mi ty hormony vlastně upraví.
A já husa hloupá se v tom moc nevyznám a evidentně jsem na to přišla pozdě, takže další cyklus v háji. Ta posunutá ovulace mě dost překvapila a dál jsem to neřešila, a dnes další překvápko MS. Tak příště.
Fulo, záleží proč to bereš. Na úprvu cyklu nebo chceš otěhotnět?
Duphaston (stejně tak Utrogestan) je vlastně hormon progesteron, který udržuje žluté tělísko. Žl. tělísko vznikne po ovulaci v místě uvolněného vajíčka a produkuje hormony, aby se vajíčko mohlo oplodnit a případně správně zahnízdit… Prostě drží MS. Pokud máš progesteronu málo, tak máš moc krátkou poovulační fázi cyklu (měla by být aspoň stejně dlouhá jako před ovu, aspoň 10-14 dní), případně třeba před MS špiníš.
V tom případě dr. o tom neříkej a ber ho jak si vysleduješ cyklus. Protože brát ho 19.DC když už máš MS je opravdu nesmysl ![]()
Díky, zase jsem se z jedné chyby poučila. Je to přesně jak píšeš, chci otěhotnět. No ale dr mi to měl stejně říct, takže další cyklus si udělám podle sebe.