Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky,
potřebovala bych znát vaše zkušenosti a tak se na vás obracím. O mimi se s manželem snažíme už od května a pořád nic. V jednom měsíci jsem zkoušela ovulační testy asi 5 dnů, ale žádná druhá čárka se neobjevila, tak jsem tomu přestala věřit. Zkoušela jsem si ovu vypočítávat podle délky cyklu aj. a 28. 12. jsem si teprve začala měřit BT (konečně jsem taky dnes v lékárně sehnala proužky Glukophan, někdo je tady doporučoval na zjištění ovu z děložního hlenu) a je pořád nízká okolo 36,4 stupňů C. Včera jsem však náhodou narazila tady na emiminu na www stránku, kde se vypočítá ovulace a vyšlo mi tam 26. - 30. 12., sama jsem si to podle cyklu stanovila na 30. Šla jsem zkusit ovu test a poprvé co je zkouším tam byly //. Je tedy možné, že ovu proběhla, ale bazální teplota se nezvýšila? Nesleduji ji dlouho, proto nemohu porovnávat s předchozím obdobím. Stalo se vám některé, že BT nízká (podle odborných článků se má zvýšit okolo 37), na ovu testu // a podařilo se to
Dneska mě pobolívá v podbřišku a mám citlivé bradavky, ale možná je to vsugorovaný pocit. Zrovna dnes jsem měla schůzku s kamarádkou a je v 10 tt. Moc jim to přeju, už jednou potratila, ale trošku i závidím. Vždyť to znáte.
Díky moc Ivča
Ahoj, BT se zvyšuje až po ovulaci, nikoli současně. V době ovulace by správně mělo dojít ještě k mírnému poklesu teploty (tzv. bod nadir, nemusíš ho zachytit). Tedy podle zvýšené teploty poznáš, že OVU proběhla. Nepoznáš bohužel přesně, kdy se tak stalo, protože zvýšení teploty nemusí proběhnout skokem, ale postupně. Sama jsem OVUtesty systematicky nezkoušela, s měřením BT mám cca půlroční zkušenost. Pobolívání v podbřišku i citlivé bradavky se obvykle neobjevují s kdovíjakou rychlostí po ovulaci. Může to být docela klidně projevem jakékoli hormonální dysbalance, nepřikládej tomu větší význam.
Měř teplotu dál - podle toho co píšeš, by se mohla zvednout zítra, pozítří, popozítří… ![]()
Podrobné články o symptotermální metodě jsou na www.rodina.cz, koukni tam a prostuduj, můžeš na to jít téměř vědecky, máš-li chuť ![]()
Daniela
ahoj,pro začátek nevěš hlavu.ono to určitě půjde.já jsem ovu testy použila jeden cyklus a opravdu se zadařilo.před tím jsme se pokoušeli asi 4 měsíce.že se neobjevily // může klidně znamenat to,že si měla anovulační cyklus.to znamená ,že v některých cyklech nedojde k ovulaci je to normální.zkoušej ovu testy dál.je to nejspolehlivější metoda.Ta teplota je taková všelijaká.Taky se mohlo stát,že ovulace měla spoždění a tak to test nezachytil.Ono se to dělá pět dní a mě se to taky neobjevilo a tak jsem to udělala ještě 6 den a byly tam//.A to jsem měla cyklus naprosto pravidelný. Držim palce fiedli
Ahoj,ovulační testy jsme použili zatím jen jednou. Čárky byly, ale asi až 7.den. Záleží na délce cyklu. u mně při cyklu 30-33 dní to bylo až 20.-21. den. Ohledně teploty je asi potřeba měřit delší dobu a některá měření brát s rezervou, pokud byla nějaká vyjmečná událost apod. Pamatuju si že první cyklus jsem taky měla pocit, že jsem „mimo tabulky“. Teplotu vyšší okolo 37 a nad mám až teď po Proveře. Přeji hodně štestí s //.
Ahojte všechny, chci se zepatat na ovu testy. Umíte mi některá ze zkušenosti poradit nějaký konkrétní ovu test? Taky mě zajímá, kdy je nejlépe si ovu test dělat, mám na mysli který den cyklu začít, a taky kdy jestli ráno, během dne nebo až večer. A ještě jedna otázečka, když se vedle kontrolní čárky objeví ta druhá jen slabá, ¨tak to asi znamená, že ovu brzo přijde a je dobré se tulit už když je ta druhá slabá??? Díííík za vaše rady!!!
Vlasinko,ja ti moc neporadim,protoze jsem jeste ani jedno nezkousela,ale chtela sem te poprosit jake www stranky jsi nasla na vypocet ovulace?Misa
Usmiválku, já začínám používat testovací papírky na cukr - ty co používají diabetici (jmenují se Glukophan). Je to podstatně levnější záležitost než speciální OVU testy - 50 papírků 80 - 90 Kč. Testování začínám tak 8 den cyklu a testuji ob den. Když mám podle BT pocit, že přijde OVU testuji i 2× denně.
Ahojte, neviete mi niekto poradiť?
Včera mi manžel povedal, že mi bradavky voňajú tak čudne sladko, akoby banánovým mliekom.
Neviem prolaktínom to asi nebude, pretože ked som ho mala zvýšený, nevoňali mi tak. Je to čudné, aj on mi vravel, že to cíti len od predvčerajška, predtým nikdy… Čo to môže byť, neviete?
Ovu som mala podľa folikulometrie okolo 20DC, 19 dc som mala folikul 21mm. Podľa bazálnej teploty mi to vychádza na anovulačný cyklus - takže neviem, ale tehotná asi nie som.
www.fertilityfriend.com/home/7670c
Ďakujem za všetky názory,
Lucka
ahojda, výpočet ovu matematicky najdeš na této stránce, ale nespoléhala bych na to moc, nejlepší je naučit se znát vlastní tělo. mě se do toho moc nechtělo, ale poté, co se v prosinci 04 nezadařilo, tak jsem se do toho vrhla po hlavě.
http://www.miminka.cz/disp_art.php?…&
jinak ovu testy se můžou dělat kdykoliv, idál by byl 2× denně, ale to bychom se nedoplatily
a hlavně brzo zcvokly (3hodiny nepít a nečůrat)
. já osobně je dělám kdykoliv odpoledne mezi 3-7h, podle toho, jak se mi zadaří právě s tím nepitím
(miluju čaje po půllitrech)
Ohledně svých veselých zkušenostií s glukophanem jsem to už psala dřív, dle mých zkušeností není vůbec spolehlivý.
Cami
Ahoj holky,myslite ,ze je mozne mit 2 ovulace v jednom cyklu?Jsem z toho jelen.12 DC jsem byla u gyn. a uz dva dny jsem mela bilkovy hlen a den pote zvysenou BT o 0,3 st,coz by znamenalo OVU,jenze PODLE dr jsem mela 16mm folikul a OVU az za tyden (20DC)coz se taky potvrdilo UZ ,jednodennim poklesem bt na 36,9 a druhy den uz zase 37,1,ale uz bez bilkoveho hlenu.Mam kratky cyklus 27dni a tak si dedukuju,ze pri prvni navsteve jsem mela uz praskly folikul a dr.ho nevidel a ta druha by mohla byt podle Jonase,ale je mi to cely divny
Jestli mate nektera podobnou zkusenost,budu vdecna za radu.Diky a hezky den Peta
AHOJ CAMI, pozrela som si tu stranku o vypocte ovu a ak by sa podarilo tak i kedy by som mala porod, a najlepsie bolo, ze ak by nam mimi podarilo podla toho co som zadala vyslo, mi ze to nase mimi by sa narodilo na moje narodeniny, to by ale bolo ![]()
Dendo,
moc bych ti přála, aby ti to vyšlo, ale těm výpočtům na prostředek cyklu se opravdu nedá moc věřit. Záleží, jak dlouhé máš cykly a navíc po braní HA můžeš mít zkrácenou luteální fázi, takže ovu není 12-16 dnů před MS, ale třeba jen 10-12 a to by i při pravidelných cyklech 28dnů znamenalo ovu 16.-18.den. Nejlepší je asi snažit se 2-3× do týdne a ono se to potká
, jak všechny doufáme ![]()
Ahoj holky,
protože se snažíme již skoro rok, využívám všech možností, jak pomoci miminku, aby se u nás zabydlelo. Při brouzdání na netu jsem našla stránky http://www.elektrocoleti.cz/DetailPage.asp?… a zajímalo by mě, zda s tím nemáte některá zkušenost. Je to docela dost peněz, ale pokud to bude fungovat, šla bych do toho.
Moc Vám děkuji a přeji brzy //
Ahoj Jana
Ahoj, jen jsem na to jukla a myslím, že to funguje stejně jako mikroskop, co používají některé holky. Je to velikosti rtěnky a funguje to na rozboru slin - olízneš sklíčko a dle struktury obrázku poznáš plodný/neplodný den. Vzhledem k tomu, že složení slin se hodně ovlivnit, tím, co jíš a nemocí a tak, tak si myslím, že to není spolehlivé, ale dle diskuzí to asi hodně holek používá. Akorát se dá koupit nějaký levnější asi za 300,– včetně poštovného a nebo v lékárně a myslím, že výrobcem je Meopta.
cami
Ahoj holky oživuji diskuzi… nemáte nějaká zkušenost s anovulákem? Měřím bt a ta je pořád nízká. Podle kalendáře měla být ovu v pondělí-úterý ale nic. Nakoupila jsem tedy ovu testy a na nich je už druhý den mini duch. Na foto není moc dobře vidět ale jinak okem jasně viditelný. Nemám s tím zkušenosti tak nevím zda je normální mít ducha i při anovuláku nebo je snad možné že při délce cyklu 31dní by ovu teprve byla? Dnes jsem už 21DC
Přikládám foto ovu testu i grafu. Děkuji za rady ![]()