Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@ada80 píše:
Chci se zeptat jestli muze oznameni o exekuci prijit smskou.Diky
Bych v tom hledal leda podvod. Proběhl už soud nebo čeho se má exekuce týkat?
Pokud není věřitelem úřad, tak exekuci musí předcházet soud. A ani úřady s vámi o takových věcech nebudou komunikovat via SMS.
Pokud si nejste vědoma dluhu, tak bych v tom viděl pokus podvodně vylákat peníze.
To asi ne, ale ja tedy nevim @JayLee u nas na baraku na vchodovych dverich byla prilepena vyzva exekutora zrejme najemkyni, ktera mela tady nekdy zrejme trvale bydliste a uz tu urco neni, jsme jen ctyri partaje, k zaplaceni dluhu u CSOB a melo to veskere nalezitosti vcetne original razitka a podpisu exekutora… a zas kdyby to byl pokus o podvod, ttak proc by to nekdo vesel na vrata, kde uz ta dotycne podle zvonku ani nebydli…
@ada80 píše:
Čemu říkáš „oznámení o exekuci“?
Co přesně (tj. v jakém znění) - a od koho - Ti přišlo?
Je to od nebankovky a sms zni exekuce na jmeno…3600+naklady exekuce
@ada80 píše:
Je to od nebankovky a sms zni exekuce na jmeno…3600+naklady exekuce
Adi, s dovolením doplním informaci, kterou jsi mi napsala přes SZ - a sice, že ta exekuce není vypsána na Tvoje jméno, ale na jméno Tvé kamarádky. To je zásadní věc.
Modelová situace:
Aglája Vopajšlíková má kamarádku Jiřinu Vokurkovou.
Jiřina Vokurková si vezme půjčku od nebankovní společnosti a jako kontaktní osobu do žádosti uvede svou kamarádku Agláju Vopajšlíkovou (všechny nebankovní společnosti bez výjimky vyžadují kontakt na osobu, s níž budou komunikovat v případě, že přímý dlužník se vypaří - tato osoba se ale nestává ručitelem, je pouze KONTAKTNÍ).
Jiřina Vokurková z jakéhokoli důvodu nesplácí svou půjčku a různými postupy dospěla až k exekuci.
Aglája Vopajšlíková obdržela sms s informací „exekuce na jmeno JIŘINA VOKURKOVÁ 3600+naklady exekuce“. Tato sms ji k ničemu nezavazuje - pouze ji informuje.
Dá se takto popsat situace Tvá a Tvé kamarádky nebo se v něčem mýlím?
Shrnutí podle mého názoru - sms, která přišla Tobě, je naprosto logická a k ničemu Tě nezavazuje. Co se Tvé kamarádky týče, tam bychom museli o věci vědět víc.
Příspěvek upraven 16.05.14 v 23:04
@ada80, ne, to určitě nebudeš - jestli jsi něco nepodepsala (jakýkoli papír, který by Tě zavazoval jako ručitele, spoludlužníka, účastníka řízení…), tak rozhodně ne.
1. Přišla Ti jen tato sms?
2. Podepsala jsi někdy někde nějaký papír v souvislosti s Tvou kamarádkou a její půjčkou?
3. Nebo Ti jen kamarádka zavolala a řekla „hele, můžu Tě tam napsat jako kontaktního člověka, kdybych byla třeba v nemocnici, aby věděli, co se mnou je?“ a Tys řekla „ano, můžeš“?
@BohunkaP ano jen tato sms.nic jsem nepodepsala. A dozvedela jsem se to az z te sms ze jsem kontaktni osoba. Kamaradce taky prisla tato sms.
No vidíš - takže co se Tebe týče, můžeš být klidná. Ohledně kamarádky, tam je to samozřejmě jiné, záleží na tom, co, kde a komu podepsala.
@BohunkaP pry to byla pujcks na slozenku takze podepsala na poste prevzeti tech penez. jinak nic
@ada80 píše:
@BohunkaP ano jen tato sms.nic jsem nepodepsala. A dozvedela jsem se to az z te sms ze jsem kontaktni osoba. Kamaradce taky prisla tato sms.
Tak o té sms můžeš (ale nemusíš) říct té kamarádce a zároveň jí poděkovat, že tě bez tvého souhlasu uvedla jako kontaktní osobu.
Anebo se o té sms můžeš zmínit, až bude mít tvá kamarádka oblepený byt a obstavený účet. Bude to taková milá pozornost za to, že i ty jsi byla informována až ex post. ![]()
To, že tě kamarádka uvedla bez tvého souhlasu jako kontaktní osobu, tě k ničemu nezavazuje. Povinnosti lze ukládat toliko na základě zákona nebo se k povinnostem můžeš zavázat smlouvou, což je projev vůle.
Mně se něco podobného nestalo, ale na tu SMS bych odpověděl také SMSkou, že jsem nikdy nesouhlasil a nesouhlasím s tím, abych byl kontaktní osobou a žádám, aby mé osobní údaje vymazali ze své databáze, jinak si budu stěžovat na úřad pro ochranu osobních údajů.