Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Pokud jste schopni to utajit, tak bych jim to oznámila až po operaci.
Vubec nechapu, proc jim rikate neco, co nechcete sirit dal, kdyz vite, ze takovi jsou a vzdycky byli. Nechala bych si oznameni o narozeni az po operaci. Kdyby se divili, proc je zprava tyden stara, klidne bych jim vysvetlila, jak to je. Treba jim dojde, ze tim svym pavlacovym chovanim prichazeji o vasi duveru. Drzim vam palce, urcite to bude v poradku ![]()
Je to především tvoje a manželova záležitost. Zařiďte se tak, aby to vyhovovalo především vám dvěma. Chápu, že ve chvíli kdy člověk potřebuje rodiče, tak je to složitý, nicméně asi bych obětovala chvíli dusno u rodičů než aby ve chvíli kdy já sama jsem polomrtvá strachy o mrňouse, tak mi cinkal mobil, protože tetka ze třetího kolene zrovna nemůže koukat na soudkyni Barbaru a potřebuje drámo…
Oni mi treba do ted nadavaji, ze nevi pohlavi. Bylo to manzelovo prani, ze chce prekvapeni pro sve rodice. Tak jsme se tak domluvili. A oni mi furt volaji, ze to nikomu nereknou babka „aspon me to muzes rict“ otec: „aspon me to muzes rict“ atd. Absolutne neresi, ze sveho manzela respektuji v tom, ze to tak nechce. To je des bes co? Rodina k pohledani. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mame prazvlastni vztah s rodinou. Cokoli reknu mym rodicum, do hodiny to vi uplne vsichni, tzn. vsechny me tety, pratety, strycove, sestrenky, cca 60 lidi. Kdyz jsme jim oznamili tehotenstvi, s tim, ze je jeste brzo, ze ostatnim to reknem pak, otec prede mnou vzal telefon a uz zacal „cauuuu Helenka je tehotna, dojdete, oslavime to“ tetka do deseti minut u nich, gratulace a uz zacala „teta Jaruska vzkazuje ze taktez gratuluje, a teta Janicka taky… Martinka je prej taky tehotna“.Toto je proste des, nektere ty tetky jsem treba nevidela i 25 let a ony o me vi uplne vsechno. Ted jsem po druhe tehotna, rizikove. Kazdou chvilku jsem byla v nemocnici, poprve jsem napsala mati…samozrejme hned vam vsichni vypisuji, co se stalo, proc se to stalo. Je to strasne blbe pro me, mam rada soukromi a hlavne jsem potrebovala klid a porad vam cinka telefon. Kdyz neodpovite hned, tak vam znovu pisou proc neodpovidate, nacez vam vola matka proc tete a sestrence jste jeste neodpovedeli
. Kdyz sem nekdy neco rekla s tim, at si to nechaji pro sebe, tak me nadali, ze nevidi duvod, ze jsme s manzelem tajnustkari, a ze radsi kdyz to nikdo nema vedet, tak oni to taky nechtej vedet.
A ted k veci. Ve ctvrtek rodim, a v pondeli ceka malou tezka operace. Nikdo tuto skutecnost nevi, i ja s manzelem to vime teprve mesic. Ja jsem z toho vyklepana, nervozni, a nepotrebuju denodenni bombardovani telefonem. Strasne bych chtela napsat rodicum, ze se nam narodilo dite, ale co ho ceka…a at to prosim jeste nikomu nerikaji, ale vim ze tomu tak nebude. Vim, ze tato operace je casta, ale preci jen takove skvrne v 4 hodinove narkoze… muze se stat cokoli, a i na toto prej musime byt pripraveni. Jak celou vec oznamit? Je to blby jim napsat az bude vse za nami a budem doma „ahoj narodila jsem se pred 14 dny…“??? Jak byste narozeni oznamili vy? Nehlede na to, ze nekteri jsou schopni bez oznameni dojet k nam, aby se privitali. Nebudou respektovat 6N, nebudou respektovat ze je dite po operaci a potrebuje klid a hlavne jsou schopni dojet i nemocni jak tomu bylo u minuleho ditete
.
Oznámila bych to až po operaci, telefon vypla a nevítané návštěvy poslala pryč.
Pokud jsou takoví a už jste je několikrát upozornili, tak bych jim dala vědět až po operaci. No a návštěvy prostě zakázat. Resp. nejlepší mi přijde napsat něco ve smyslu: Ahoj, narodila jsem se XY. Ráda bych se s Vámi seznámila XY.
Takže napsat datum narození (nejlépe po té operaci) a poté připsat datum, kdy je rádi uvidíte.
Na druhou stranu, ze strany příbuzného - čekat celé šestinedělí mi přijde pitomé, ale já jsem respektující, tj. kdyby se rodiče s mimčem necítili na návštěvu, tak holt počkám a nebudu se k Vám cpát. Ale mrzelo by mě to. Já třeba neteř viděla až v 6 týdnech, protože jsem byla v cizině a doteď mě to mrzí.
@Anonymní píše:
Oni mi treba do ted nadavaji, ze nevi pohlavi. Bylo to manzelovo prani, ze chce prekvapeni pro sve rodice. Tak jsme se tak domluvili. A oni mi furt volaji, ze to nikomu nereknou babka „aspon me to muzes rict“ otec: „aspon me to muzes rict“ atd. Absolutne neresi, ze sveho manzela respektuji v tom, ze to tak nechce. To je des bes co? Rodina k pohledani.
Ja bych jim normalne jasne a durazne rekla, ze proste po vsech zkusenostech s nimi neverim, ze si to nechaji pro sebe a tim diskuze konci.
@Anonymní píše:
Oni mi treba do ted nadavaji, ze nevi pohlavi. Bylo to manzelovo prani, ze chce prekvapeni pro sve rodice. Tak jsme se tak domluvili. A oni mi furt volaji, ze to nikomu nereknou babka „aspon me to muzes rict“ otec: „aspon me to muzes rict“ atd. Absolutne neresi, ze sveho manzela respektuji v tom, ze to tak nechce. To je des bes co? Rodina k pohledani.
Tohle dela má matka, okamžitě posila dal po rodině i nerodine to, co ji sdělím.
Proto víc než polovinu veci neví. A klidne ji to řeknu.
Nevíš to, protože vše siris dal a já si to nepřejí.
Neřekla bych jim nic, jejich smůla, když jsou to drbny. Aspoň jim to třeba dojde, a příště budou držet pusu, když teď nebudou vědět nic
nebo jim to rict a pak si proste vypnout telefon a bejt nedostupný, než bude po všem ![]()
@Anonymní píše:
Tak ti to řekli, že když nechceš, aby to věděla celá rodina, tak jim to nemáš říkat…mě to máma neřekla a stejně se tím s bratrem v mnoha směrech řídíme, právě proto, že máma je hroznej papoušek
a všechno vyslepičí, ale zase pokud jí vyloženě řeknu neříkej to, tak to tak z 90% dodrží…
Tohle je taková zásadní věc…řekli jste to partnerovým rodičům? Asi říct jedněm a druhým ne by bylo dost špatně…
Teda ale máš dobrou Hujerovic rodinku, bych se z nich regulérně zbláznila… ![]()
@Anonymní píše:
Rodinu nezměníš. Rodina si dovolí to, co jim ty dovolíš.
Narození dítěte bych v tomto případě oznámila až po operaci, rovnou i s informací, že miminko je po operaci, že potřebujete klid po operaci a zatím návštěvy neprijimáte… nebo pouze po předchozí domluvě…nebo pouze návštěvy s obědem… sama si rozhodni, co je pro tebe přijatelné. Můj muž by teda všechny nezvané návštěvy otočil ve dveřích.
Ať vám porod i operace dobře dopadnou!!!
![]()
Řekla bych až po operaci. A návštěvy bych zakázala - miminko bude po operaci, začínají virózy, nepotřebujete, aby hned něco chytlo. Tak bych to i zdůvodnila, kdyby se nafukovali. Já jsem třeba s první v šestinedělí byla úplně v pohodě, chodili k nám návštěvy, nevadilo to. S druhým jsem nikoho nepozvala do jeho deseti týdnu. Měli jsme horší start, je to takové křehčí dítě, tak to prostě museli vydržet. Ukázala jsem jim ho venku v kočárku.
Sami ti řekli, že když nechceš, aby to všichni věděli, nemáš jim to říkat.
Tak bych jim to řekla až potom. S tím, že to tak sami chtěli. Že okolnosti byly divoké, a ty si opravdu nechtěla všechno se všemi řešit.
Hotovo dvacet.
Ahoj, mame prazvlastni vztah s rodinou. Cokoli reknu mym rodicum, do hodiny to vi uplne vsichni, tzn. vsechny me tety, pratety, strycove, sestrenky, cca 60 lidi. Kdyz jsme jim oznamili tehotenstvi, s tim, ze je jeste brzo, ze ostatnim to reknem pak, otec prede mnou vzal telefon a uz zacal „cauuuu Helenka je tehotna, dojdete, oslavime to“ tetka do deseti minut u nich, gratulace a uz zacala „teta Jaruska vzkazuje ze taktez gratuluje, a teta Janicka taky… Martinka je prej taky tehotna“.
Toto je proste des, nektere ty tetky jsem treba nevidela i 25 let a ony o me vi uplne vsechno. Ted jsem po druhe tehotna, rizikove. Kazdou chvilku jsem byla v nemocnici, poprve jsem napsala mati…samozrejme hned vam vsichni vypisuji, co se stalo, proc se to stalo. Je to strasne blbe pro me, mam rada soukromi a hlavne jsem potrebovala klid a porad vam cinka telefon. Kdyz neodpovite hned, tak vam znovu pisou proc neodpovidate, nacez vam vola matka proc tete a sestrence jste jeste neodpovedeli
. Kdyz sem nekdy neco rekla s tim, at si to nechaji pro sebe, tak me nadali, ze nevidi duvod, ze jsme s manzelem tajnustkari, a ze radsi kdyz to nikdo nema vedet, tak oni to taky nechtej vedet.
. Vim, ze tato operace je casta, ale preci jen takove skvrne v 4 hodinove narkoze… muze se stat cokoli, a i na toto prej musime byt pripraveni. Jak celou vec oznamit? Je to blby jim napsat az bude vse za nami a budem doma „ahoj narodila jsem se pred 14 dny…“??? Jak byste narozeni oznamili vy? Nehlede na to, ze nekteri jsou schopni bez oznameni dojet k nam, aby se privitali. Nebudou respektovat 6N, nebudou respektovat ze je dite po operaci a potrebuje klid a hlavne jsou schopni dojet i nemocni jak tomu bylo u minuleho ditete
.
A ted k veci. Ve ctvrtek rodim, a v pondeli ceka malou tezka operace. Nikdo tuto skutecnost nevi, i ja s manzelem to vime teprve mesic. Ja jsem z toho vyklepana, nervozni, a nepotrebuju denodenni bombardovani telefonem. Strasne bych chtela napsat rodicum, ze se nam narodilo dite, ale co ho ceka…a at to prosim jeste nikomu nerikaji, ale vim ze tomu tak nebude