Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mamky zaujímalo by ma ako riešite patrové postele? Presnejšie ako predchádzate pádu z nej… Dcerka má patrovku s 3mi stupínkymi a rada by som ju ochránila pred pádom zo stupínku. Dávate pod schodíky matrace či polštáře? Existujú nejaké vychytávky? Chrániče? Ďakujem za vaše názory a skúsenosti
P&L
Jak je dcera stará? Syn spí na takové od 4 let bez problému, zatím nespadl
Dvouletá dcera už tam dlouho vyleze i sleze, ráda by tam i spala, ale raději ji přenáším - spíš se bojím, že by rozespalá spadla z toho žebříku a třeba si vyrazila zuby nebo něco
Takže ani s matrací bych nebyla klidnější. Ale tak třeba za rok už v klidu…
Nijak - na patrovou postel (se zábranami kolem dokola) šla dcera až tehdy, když toho byla rozumově schopna.
Ze žebříku sklouzla asi dvakrát na zadek, pak už si dávala pozor - instalovat nějaké chrániče, polštáře a podobné pitomosti, to mi připadá velmi kontraproduktivní.
Mno, dcerka bude mať o mesiac tri ročky… Vylezie, zlezie… Ale bojím sa, že sa v noci vyberie na nočník a potme može zavrávorat… Má nad sebou svetielko a tiež máme chúvičku zapnutú, pač sa občas budí s pláčom…bolia ju nožičky jak rýchlo rastiee :/ Tak mám obavy. Po prvé jak liezla tak sa šmykla a padla z 1. schodíku
, ale v pohode…len na zadeček… Potom sme dávali pežinu, tiež sme skúšali madrac…ale je to skrz pol pokojíku… Asi jej niečo vymyslím a vyhotovím… ![]()
BohunkaP: Myslím, že keby malá spala celú noc v klidu tak by som neriešila…Ale ako píšem - budí sa na nočník, koli nožkám, cestuje za nami do ložnice…
Tak já bych 3 letý dítě nahoře spát nenechala, bála bych se. máme ji doma, zatím v ní nikdo nespí, a na schůdkách mám dekou přivázaný polštář, aby tam kluci nelezli, bojím se, že by malej spadnul.
To neochráníš nijak. Můžeš dát pod schůdky madrace a odstranit z okolí vše o co by se mohla praštit, ale právě jak došlápne na měkké ji může podlomit nožky a může stejně spadnout, nebo se při pádu bouchnout rovnou o postel. Právě proto se patrová postel nedoporučuje někdy do 5-6 let, když dítě dokáže i v noci vylézt a slézt s postele s minimálním rizikem.
@jamaa píše:
BohunkaP: Myslím, že keby malá spala celú noc v klidu tak by som neriešila…Ale ako píšem - budí sa na nočník, koli nožkám, cestuje za nami do ložnice…
Tím spíš se musí naučit spoléhat na sebe a ne na polštáře pod žebříkem.
Nebo - pokud na to ještě nemá - na zvýšenou postel nepatří ![]()
Ostatně tři roky, to je velmi málo na spaní na patrovce - moje dcera tam šla asi 3 měsíce po třetím roce, ale byla velmi, velmi klidné dítě.
@Saman píše:
právě jak došlápne na měkké ji může podlomit nožky a může stejně spadnout, nebo se při pádu bouchnout rovnou o postel.
Přesně
to se stalo našemu mladšímu - ten spí dole, ale nemá tam zábrany, tak jsem mu, blbka, dala před postel matraci, kdyby spadl… no, matrace tam vydržela tři dny. Dva dny pohoda, třetí den vylezl z postele, šel na nočník - a zřejmě přesně na tom rozmezí matrace a podlahy zaškobrtl a vzal to o práh, chudina
To mne z takových pitomostí vyléčilo ![]()
A má skluzavku? ono je to lepší, nahoru většinou není problém po shcodkách a když se bude dolů klouzat, tak může dolů i rozespalá a nic se nestane
@zelenaprisera, anebo se na tu skluzavku netrefí a sletí z ní dolů - to se stalo synovi mé kamarádky, a to už mu bylo pět let… těžko říct, jestli mu v rozespalosti nedošlo, že leze na klouzačku a ne na žebřík.. nebo se mu zamotala noha nebo nevím, prostě uprostřed noci rána a letěl dolů. Skončili pak ve špitále na pozorování, nic z toho naštěstí nebylo, ale klidně mohlo být.
Skluzavka je podle mého názoru na neklidně spící, v noci se budící dítě velmi nebezpečná past.
@jamaa podle toho, co píšeš, bych malou na patrovku ještě nedávala.. Až když si budeš jistá, že bezpečnš sleze a vyleze i v rozespalosti.. Máme postel patrovku a napřed, od 16ti m., sloužila (i se zábranou) jako postel klasická nízká a až později jsme ji zvedli na patrovou. Podkládání polštářema apod, je podle mně hloupost a bála bych se, aby to k nějakému karambolu spíš nepřispělo.
@BohunkaP píše:
@zelenaprisera, anebo se na tu skluzavku netrefí a sletí z ní dolů - to se stalo synovi mé kamarádky, a to už mu bylo pět let… těžko říct, jestli mu v rozespalosti nedošlo, že leze na klouzačku a ne na žebřík.. nebo se mu zamotala noha nebo nevím, prostě uprostřed noci rána a letěl dolů. Skončili pak ve špitále na pozorování, nic z toho naštěstí nebylo, ale klidně mohlo být.
Skluzavka je podle mého názoru na neklidně spící, v noci se budící dítě velmi nebezpečná past.
asi je to od kusu. Kamarádky dcera tahle spí od dvou let (je jí 6) a bez problému
Náš syn spal na vyvýšené posteli od 2 let. žádný probém nebyl. Byl zvyklý na to, že je to ve výšce a celkem ani nedělal kraviny, když se klouzal dolů. To spíš návštěvy
Pak se ale narodila ségra a ta z tý postele udělala salto rovnou na podlahu. Byly jsme v nemocnici 2 dny na pozorování a nic. Děti jsou naštěstí gumové. Je to ale asi na zvážení. Chce to víc hlídat a zavést přesná pravidla - nedělat na posteli blbosti atd. Pod postelí měly děti parádní domeček, akorát je teda taky moc nebavil, zase hlavně ty kamarády, co k nám chodily ![]()
Dám k dobru svojí vlastní zkušenost. Já spala na patrové posteli cca od 4 let (podotýkám, že na docela vysoké - ve výšce 170cm) a celé roky v pohodě. Nikdy jsem nespadla, až asi ve čtrnácti… Byla jsem skoro měsíc u babičky, tam normal postel. po návratu domů jsem v noci potřebovala na wc a v rozespalosti si neuvědomila, že jsem nahoře a chtěla vstát jako z normální… To byla řacha, fuj. ![]()