Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám syna (16m), který spí sám v pokojíčku (od narození) v dětské postýlce. Pomalu zvažujeme, že mu pořídíme velkou postel. Na to jsem tu diskuse našla, takže to řešit nechci. Jde mi o to, že spí ve spacím pytli, aby se neodkopával, v noci je dost živý. Spí v klidu sám až do rána, ale po postýlce cestuje jak drak. Jen si říkám, že pokud bude mít velkou postel, bude mít třeba tendence z ní vylízat. V pohodě, jen se bojím, že bude-li mít spacák, tak si spíš natluče. Ale pokud bude mít deku/peřinu, tak zase bude třeba celou noc spát jen v pyžamku a nastydne. Chodit ho co hodinu kontrolovat, zda se nevykopal z peřiny, mi přijde jako čiré bláznovství
. Řešíte/řešili jste někdo podobné dilema? Jak? Uvítám nějaké typy. Děkuji!
@Termonka řešila jsem, nakonec jsem zjistila, že peřina bohatě stačí - on se pod ní v tomto věku dokázal sám zasyslit ![]()
Já jsem teď prostřední dceři odbourala spacák právě kvúli tomu, že chce vylézat z postele, tak aby si nenatloukla. Pod peřinou ale nespí ani jedna. V noci je přikrývám tak dvakrát, ale oni se stejně okamžitě odkopou a ještě z spaní držkujou. Takže já bych klidně nechala ať si spí odkopaný. Teď bude stejně už v noci teplo a pak na zimu se postupně otuží
Malá spí odjakživa jen v pyžamu. Nesnesla na sobě nic. Drží jí to dodnes. Teď teda blbne, přikryje se až po hlavu, tak klidně usne, ale jak spí, tak se automaticky odkopává. Už je dávno otužilá ![]()
Mě teda spací pytel nevyhovoval ani na miminko, ani na většího. Dokud byl malý, tak spal přikrytý a později se sice odkopal, ale pokud mu byla zima, tak se vždycky zvládl zababušit ![]()
Dcera (2 roky) spí ve spacím pytli, před měsícem jsme ji přestěhovali do velké postele a spacák střídám s teplým overalem, peřinu jsem ji zkoušela párkrát dát, ale cestuje v posteli a vždycky si s peřinou zkope i ponožky, takže dokud se do pytle vejde, bude spát v něm ![]()
Jo a co se vylézání z postele týče, pytel pro ní není překážka a zatím se teda nepřerazila ![]()
My nikdy pytel nepouzivali ale na pyzamko sem ji snad do 20m davala velky chlupaty overal na zip.byla v teple a pohybliva kdyz lezla z postele. a ted ma 28m a sama se naucila prikryvat tak uz overal nedavam
Děti spí pod peřinou, nechodím je přikrývat, ještě nikdy se nestalo, že by nastydly z toho, že spí odkopaní, v tomhle věku už je dítě schopné se samo přikrýt, když potřebuje. Jediné, co jsem v tomhle věku pro dobro věci dělala, že jsem dávala na spaní buď overal nebo kalhoty s vysokým pasem nebo body, aby neměly holá záda, někdy spali na břiše s prdelkou nahoru a to by se vykasalo snad každé pyžamo.
Ponožky, chlupatý overaly
Mě by se upekla. Ale asi je to tím, že tak spí od mimina. Mě je tam zima, jí ne. ![]()
@Termonka
Dala bych už peřinku a teplé pyžamo + ponožky. Počítej s tím, že bude z postele utíkat.
Syn sice spí ještě v malé postýlce, ale už dlouho dlouho pod peřinkou - teda vedle nebo na ní
protože se pořád ještě v noci budí, chodím k němu tak 2× a pokaždé je úplně odkopaný. Přikrýt se ve spánku ještě neumí, večer jasně že jo, ale v noci spí odkrytý. Ale máme doma hodně teplo. když spíme někde jinde, kde je zima, tak ho celou noc zakrývám, protože máme chtě nechtě teplý odchov - strašně teplý byt - i když pořád větráme a netopíme ani při mrazu, je tu i v zimě 24°, v létě ani nemluvím. Pak je mi všude jinde zima, ale v podstatě za to nemůžu ![]()
Pokud máte doma normální teplotu, neřešila bych to, dala pyžamko, ponožky, když mu bude zima, schoulí se do klubíčka ![]()
Kluk teda nikdy nespal ve spacím pytli. Od narození spal pod dekou - za začátku v zimě v overalu, od roku v klasickém bavlněném pyžamu (dost často s krátkým rukávem), přes léto v bodýčku a později v pyžamu s krátkým rukávem i nohavicemi. Ponožky nebo chlupatý overaly na spaní neměl nikdy, to by se mi uvařil. A to máme v zimě v ložnici kolem těch 17°. Když se odkope a je mu zima, tak se zvládne zakrýt sám.
@martina.se Vždycky si vzpomenu na to, jak jsme byli malí my. Jezdili jsme na chalupu, kamennej barák, metrový zdi, v létě v zimě, vymrzlo i v červenci. Měli jsme taky jen deky - a spali jsme v kokonu zakrytý až po krk, ani prstíček nekoukal. (Doma jsme samozřejmě spali všelijak odkopaní atd.)
Neřeš, pokud mu bude zima, však on se přikreje. Leda bych jak píšou holky minimalizovala riziko, že se mu odhrnou záda: overal, zvýšenej pas kaťat atd.
Děkuju, zkusím. Ten teplejší overal (třeba fleesovej) není špatný nápad. Bydlíme v domě postaveném ještě za Franze Josefa, metrový zdi, chládek i v létě v pařáku. Nemocný byl jen jednou, takže to risknu a uvidím. Je fakt, že teď budeme dávat novou střechu, bo by nám spadla na hlavu, takže postel přijde na řadu tak za dva měsíce. Řekla bych, že snad ideální načasování. Díky všem! ![]()