Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Yvone123 píše:
Dobrý večer,
vím, že na tyto webovky toto téma úplně nezapadá, ale snad prominete. Nevím, kde se zeptat.dneska jsem narazila na články o tom, že je poměrně snadné objednat si tiskopisy a razítko a zfalšovat lékařský recept, v podstatě, že lékárníci ani nemají v momentální situaci šanci zjistit, zda-li uvedený lékař vůbec existuje. Je to skutečné tak snadné si zfalšovat recept a napsat si tam co chci? A co když mi na to příjdou? Jaké z toho hrozí tresty, pokud vůbec nějaké, když lék nebudu dál prodávat třetím osobám?
PS: Jen mě to zajímá, netvrdím, že to chci zkoušet. Přijde mi to až moc podezřele jednoduché, to by pak mohl dělat pomalu každý.
Děkuji
Ahoj.
A odkazy na ty články?
Příspěvek upraven 19.10.18 v 19:37
Trošku staré články už je funkční e-recept.Ten nemá ani razítko ani tiskopis
@Yvone123 píše:
Dobrý večer,
vím, že na tyto webovky toto téma úplně nezapadá, ale snad prominete. Nevím, kde se zeptat.dneska jsem narazila na články o tom, že je poměrně snadné objednat si tiskopisy a razítko a zfalšovat lékařský recept, v podstatě, že lékárníci ani nemají v momentální situaci šanci zjistit, zda-li uvedený lékař vůbec existuje. Je to skutečné tak snadné si zfalšovat recept a napsat si tam co chci? A co když mi na to příjdou? Jaké z toho hrozí tresty, pokud vůbec nějaké, když lék nebudu dál prodávat třetím osobám?
PS: Jen mě to zajímá, netvrdím, že to chci zkoušet. Přijde mi to až moc podezřele jednoduché, to by pak mohl dělat pomalu každý.
Děkuji
Tak teoreticky asi jo. Razítko ti vyrobí zcela bez dokladu, klidně na prezidentskou kancelář. Jak sepsat recept, to se dá vygooglit. tiskopis nepotřebuješ, stačí čtvrtka A4
Což bylo, kromě získávání dat a cenzury lékařů, cílem zavedení e-receptu, toto vyloučit.
@radulaur píše:
funkční je, ale stejně tak je funkční stále recept papírový, se štemplem a podpisem.
@Lama Lama
To ano, otázka jestli to ví i “ veřejnost” ![]()
Ale falsujicí individua asi jo.....
@radulaur píše:
@Lama Lama
To ano, otázka jestli to ví i “ veřejnost”
Ale falsujicí individua asi jo.....
tak už jsem to práskla.
Dřív se to dalo udělat snadno, teď s e-receptem už to, myslím, nejde (centrální databáze a registr lékařů…). Otázkou je, proč by to někdo vůbec chtěl dělat, to by musel bejt hodně natvrdlej. Každej druhej obvoďák nebo zvěrolékař ti napíše, co potřebuješ, a v nejhorším k tomu dodá - Neharadí pojišťovna.
@Pruhovaný_mýval Tak to urcite teda ne… par „ibacu“ ti napise kdokoliv ale treba benzodiazepiny si vetsina doktoru dost hlida…
Fetky padělají úplně stejně, erecept či neerecept… nicméně s postupem času by to mělo bejt těžší…zatím to nijak zásadně ztíženo není
jojo, nejen benzodiazepiny, soudnej doktor nepíše léky jako lentilky na vyžádání a dle pac. volby
nebo dle internetu, nedejbože dle šarlatána s kyvadlem / i tací pacienti choděj, no fakt
/
@Pruhovaný_mýval píše:
Dřív se to dalo udělat snadno, teď s e-receptem už to, myslím, nejde (centrální databáze a registr lékařů…). Otázkou je, proč by to někdo vůbec chtěl dělat, to by musel bejt hodně natvrdlej. Každej druhej obvoďák nebo zvěrolékař ti napíše, co potřebuješ, a v nejhorším k tomu dodá - Neharadí pojišťovna.
no, rozhodně ne 100 tbl diazepamu, co zbaští průměrnej feták k obědu
mmch nedávno jsem tam měla pacientku narkomanku......a po týdnu už volali z nějaký lékárny 150 km od nás že se jim něco nezdá a — jasně že štos padělků.....a naše falešné razítko........vrrrrrr ![]()
já jí nijak nedokážu že to s ní souvisí, a že to není jen shoda náhod, nicméně…chjo …asi souvisí , dostala zprávu z razítkem
nemám úplně ráda názory typu že je „každého svobodná věc jaké drogy bere“.....není, pokud nežije na pustém ostrově a sdílí pak společný sociální systém, zdravotnictví, bere si solidární služby, ty drogy jsou ohromnej průšvih a mrzí mě že se spíše dnes zlehčují a říká se
" no a co, každého svobodné rozhodnutí "
@Agrion píše:
@Pruhovaný_mýval Tak to urcite teda ne… par „ibacu“ ti napise kdokoliv ale treba benzodiazepiny si vetsina doktoru dost hlida…
ibáč je na volnoprodej, ne? Navíc mám dojem, že zrovna z něj fatáci nic moc nevyrobí, ale nejsem farmaceut ani chemik ![]()
@radulaur píše:
Přesně tak, vše je on-line v systému, nic nezfalšuješ.
@Proto02 píše:
Přesně tak, vše je on-line v systému, nic nezfalšuješ.
jedinej problém je, že to běží i bez online.
Padělky receptů České Budějovice - Upozornění pro lékárníky! Po Českých Budějovicích a jiných městech se vyskytují padělky lékařských receptů.
Policisté obvodního oddělení České Budějovice – město vyšetřují případ výskytu padělaného lékařského receptu na lék CLARINASA REPETABS. Koncem srpna se na několika místech v Jihočeském kraji dosud neznámí pachatelé obešli lékárny, kde požadovali vydání uvedeného léku. Toto léčivo, obsahující prekursory k výrobě omamně psychotropních látek v množství vyšším než v ostatních dostupných lécích, bylo vydáno.
Poslední registrovaný případ je z 27. srpna 2018, kdy se do lékárny v krajském městě dostavil muž středního věku, který předložil zjevně padělaným receptem na výše uvedený lék, který mu však nebyl vydán, neboť jej neměli k dispozici.
Tímto chceme upozornit všechny lékárníky, aby dbali zvýšené opatrnosti při výskytu receptu a obratem nás kontaktovali na lince tísňového volání 158 nebo přímo na Obvodní oddělení České Budějovice – město, ul. 28. října 1, České Budějovice, telefon 974 226 700.
Děkujeme.
por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz
7. září 2018