Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravíme, syn má v noci už asi 14dni kašel. Byli jsme u Doktorky, ale na průduškách je čistý. Rymu má, ale nemá ji zelenou, ale čirou a nějak ne zvlášť moc. Predepsala nám pamycon. Nechce se mi mu dávat zbytečně antb. myslela jsem si, že je to jen na zelenou rýmu. Ma někdo s tímto zkušenosti?
Zkusila bych jeste zajit na orl, nevim proc nekteri pediatri neposilaji… taky to tak syn loni mel, nakonec zvetsena nosni mandle, ryma stekala do krku a z toho ten neustaly kasel… kazdopadne stejne jsme skoncili na pamyconu, ktery na nosni mandli zabral a tim i na ten kasel…
Muze mit zadni rymu. Ta muze byt zluta, zelena. A z toho kasle. Moje deti to mivaji, take jim z nosu nic netece. Kazdopadne mam dobrou dr a verim ji. Zbytecne atb nepredepisuje. Pokud vy takovy pocit nemate, zmente dr nebo to s ni reste primo v ordinaci, ne na emiminu, kde vsichni vime prd.
@donutka Především jde o lokální antibiotika, která nesníží účinnost těch klasických. Spíš jde o to, že kdyby Pamycon jako takový dostávalo dítě příliš často, sníží se účinnost přímo těch kapek. Jinak se nepředepisuje jen na „zelenou“ rýmu, ale i na zadní rýmu, případně skrytý zánět někde v dutinách či dál v dýchacích cestách… Dcera měla Pamycon předepsaný zrovna v létě, protože od jarních viróz pořád pokašlávala. Bez rýmy, poslech čistý, už jsem měla pocit, že to má psychického rázu. A kapky zabraly, doktorka říkala, že přes nos zatečou dál do dýchacích cest a můžou pořešit zánět někde hlouběji.
Jinak taky nechápu tu potřebu přetřásat lékařské postupy na internetu v davu laiků.
Když mám pochybnosti, tak to řeším přímo s doktorem. A když mu nevěřím, konzultuji s jiným lékařem.
@llida Jinak k tomu ORL - já bych byla mnohem raději, kdyby si to naše dětská doktorka pořešila na fleku sama. Takhle jsem 2× vyseděla 2hodinovou frontu v čekárně ORL, abych stejně dostala pro dceru ten Pamycon. A jako bonus doporučení vyrvat mandle. I když nejsou zvětšené, i když nemívá angíny či záněty středního ucha, i když nechrápe, nemá logopedické problémy ani problémy se sluchem. Prostě jen tak, preventivně, protože má údajně časté virózy. Na můj argument, že když je 28 dětí v jedné školkové třídě a chrchlá jedno přes druhé, tak asi můžu těžko udržet to své jediné zdravé, jen pokrčila rameny a do papíru napsala, že matka poučena, odmítla.
@Leli83 píše:
@llida Jinak k tomu ORL - já bych byla mnohem raději, kdyby si to naše dětská doktorka pořešila na fleku sama. Takhle jsem 2× vyseděla 2hodinovou frontu v čekárně ORL, abych stejně dostala pro dceru ten Pamycon. A jako bonus doporučení vyrvat mandle. I když nejsou zvětšené, i když nemívá angíny či záněty středního ucha, i když nechrápe, nemá logopedické problémy ani problémy se sluchem. Prostě jen tak, preventivně, protože má údajně časté virózy. Na můj argument, že když je 28 dětí v jedné školkové třídě a chrchlá jedno přes druhé, tak asi můžu těžko udržet to své jediné zdravé, jen pokrčila rameny a do papíru napsala, že matka poučena, odmítla.
@Leli83 jj u nas na orl se vede taky takova stara skola, zvetsene mandle delsi dobu, tak doporucujeme vytrhnout… taky jsem odmitla