Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se optala na pár věcí:
Děkuji za vaše postřehy a rady
Mia z Podzimního očekávání
Ahoj,
odpovim ti z „druhe strany“, sama jsem si hlidanim deti nejaky ten rok privydelavala (jako studentka). Vetsinou jsem se do rodiny dostala tak, ze me dohodil nejaky spolecny znamy nebo casto davaji maminky listecky na nastenku k nam do skoly (pedagogicka fakulta-tudiz se predpoklada kladny vztah a zkusenosti s detmi). Hlidala jsem deti ve vekovem rozpeti 1 az 9 let. Mam i zkusenost s hlidanim trimesicniho miminka, ale byla to trochu specificka situace, maminka byla doma, jen v jine mistnosti a potrebovala se plne soustredit na praci, ale kdykoli bylo potreba nakojit a tak, byla hned k dispozici. Vetsinou jsem hlidala 2 - 4 hodiny, ale v nekterych rodinach i osm hodin (treba celou pracovni dobu matky, kdyz bylo dite nemocne a nemohlo do skolky). To, na jak dlouho dite sverit nekomu na hlidani, zalezi na veku a hlavne na povaze ditete. Nektere tezce nesly i hodinove odlouceni, nektere si za cely den na maminku skoro nevzpomnely. Taky zalezi na tom, jaky vztah si dite vytvori k hlidajici osobe. Ze zacatku je dobre, kdyz se dite s tetou na hlidani seznami za pritomnosti rodicu - neplanovat prvni kontakt, tak, ze reknete „to je Lucinka, to je teta Hanka, tak si hezky hrajte“ a pujdete pryc. Prvni navsteva by nemela zahrnovat samotne hlidani, ale teta by mela prijit, popovidat si s rodici, s ditetem, chvilku si s nim treba pohrat a zase odejit. Nechat dite s tetou o samote az kdyz ji dite zna.
Co se tyka penez, ja jsem hlidala tak za 60-80 Kc na hodinu, nebo jsme meli dohodnuty mesicni pausal, pokud slo o pravidelne hlidani. Vzdycky jsem dochazela k diteti domu, pripadne jsme jezdili na vylety nebo chodili na prochazky.
Doufam, ze jsem svym dlooouhym kometarem aspon trochu pomohla a preju stastnou ruku pri vyberu tety na hlidani!
Jana
Ahoj,
já sama mám 17měsíčního kluka a protože jsem nechtěla úplně vypadnout z pracovního procesu a dostala jsem výbornou pracovní nabídku, začala jsem od jeho 9 měsíců chodit 2× v týdnu do práce. " Teta" hlídala pokaždé cca 6 hodin. Vybrala jsem si jí tak, že jsem dala inzerát do místních novin a ty které se mi ozvaly po telefonu a jevily se mi fajn, jsem si pozvala na pohovor, okukovala, jak se k mému synkovi chová a asi 2 měsíce se kamarádili ( chodili spolu ven, paní knám občas zašla,… ). Hlídání šlo zkloubit s kojením, nakojila jsem vždy než jsem odešla a po příchodu. Máme s tetou dohodu o částce 70 Kč/ hodinu, v Praze přes agenturu je to kolem 100,–.
Ahojky, jsem ráda, že někdo založil tuhle dizkuzi - také přemýšlím o paní na hlídání, ale řeším problém…Nechat pro celou mou rodinu pro nás naprosto dizího člověka v naší domácnosti?
Vím, že třeba někdo z Vás tohle neřeší, ale mě to napadá jako jedna z prvních „proti“.
Také mě to moc zajímá, budu se muset částečné vrátit do práce, ale mám obavy, protože malému je nyní půl roku. Ráda bych věděla na koho či na jakou agenturu se nejlépe obrátit v Praze. Teď na podzim bych potřebovala nepravidelné hlídání 1 až 2× týdně a od nového roku pravidelně 2× týdně. Díky
Ahoj holky,
taky bych ráda podala zkušenost spíš z druhé strany. Já jsem si také na vysoké přivydělávala hlídáním dětí. Já jsem teda byla vedená v agentuře (Baby sitting, sídlila v Řepích, bohužel už je to 8 let).
Chodila jsem hlídat domů k dítěti nebo na procházky (s dětmi školkového věku když třeba máma musela být s druhým miminem kvůli jeho nemoci doma, většinou to znamenalo okolní pískoviště a prolejzačky). Myslím, že výhodou bylo, že jsem měla s agenturou smlouvu a ona i zaštiťovala, pokud by se něco stalo (třeba ta holka něco ukradla). Musela jsem podstoupit psychologický test a „školení“, které sestávalo jednak jak se chovat k dítěti, ale i jak se chovat třeba v případě, že mě obviní, že jsem něco ukradla, že jsem ublížila dítěti, nechtějí zaplatit, na co se zeptat než rodiče odejdou (třeba kde mají baterku nebo svíčku, kdyby vypli proud). Další podmínkou bylo, že jsem jen hlídala dítě, nesměla jsem vykonávat žádnou další činnost (třeba mu uvařit), pokud mělo jíst, tak jsem směla max. ohřát připravené jídlo. Taky nám tam říkali, že je vhodné přijít tak o 15 minut dřív, že se aspon s dítětem okoukáme než rodiče odejdou, ale občas z toho byli dost zaskočení, protože se třeba večer někam chystali a ještě tam pobíhali neoblečení. Ale co mám zkušenost, tak dítě se na to většinou těšilo, protože teta si s ním hrála. Některé plakaly, když máma odcházela, ale jen dohučel výtah, byl klid a už plánovaly, co budeme dělat. Asi hodně záleží na povaze dítěte (a taky mámy, jestli zvládne nechat tam brečící dítě cizí holce, byly i takové, co čekaly za dveřma, jestli přestane, asi ochotné se vrátit, ale nikdy nebylo třeba). Chodila jsem na jednorázové i pravidelné hlídání. Často se stalo, že si paní vzala telefon a příště volala přímo mě (neměli jsme ve smlouvě, že to nesmíme, teď už by to tam asi dali), ale tím, že se nám měnil rozvrh každého půl roku, tak to většinou déle nevydrželo. Taky se cena lišila za jedno (50,–) a více dětí (70,–), levnější to bylo večer (po 20:00) nebo při více jak 5 hodinách. Ale víc než dvě děti jsme většinou odmítaly. Kamarádka jich jednou hlídala 5 (dvě mamči se daly dohromady, protože to bylo za stejnou cenu jako 2 děti). Taky cizojazyčné hlídání bylo dražší. A myslím, že agentura nabízela hlídání až od 6 měsíců. Já teda mladší nehlídala. Tak to jsou moje postřehy. Já myslím, že s agenturou máš i ty, jako matka, určitou záruku, ale asi nikdy stoprocentní.
Tak at se ti podaří někoho brzo najít!
Bohunka
Ahoj Mio,
mám kamarádku ze SŠ, která si před pár lety otevřela agenturu na hlídání dětí cizinců a diplomatů (teď už to bohužel nedělá, je těhotná
), takže si myslím, že bude mít zkušenosti a poradila by ti, případně dohodila nějakou vhodnou osobu, akorát je z Prahy, a já nevím, odkud jsi ty. V neděli se s ní uvidím, kdybys měla zájem, můžu se jí zeptat.
Každopádně já bych si na hlídání svýho dítěte brala někoho z agentury nebo na doporučení od známých, úplně cizího člověka třeba přes inzerát bych asi nechtěla. Já mám naštěstí výhodu, že bydlíme v domě s mamkou manžela a ta od Nového roku končí se zaměstnáním a bude doma, takže mám slíbeno hlídání, kdykoliv budu potřebovat.
Měj se hezky.
Jana