Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz. Čemu se přikláníte víc, paní na hlídaní nebo jeslím? Btw. existuje nějaká paní na hlídání která by hlídala u sebe doma? nebo všechny agentury apod. hlídají u klienta? Btw. a jaký je cenový rozdíl? díky za info:) btw. Jedná se o hlídání v Praze.
Jesle a soukrome skolicky stoji cca 6000,kolik stoji chuvy?
Příspěvek upraven 16.01.12 v 20:30
No myslím si, že cenově to bude opravdu o něčem jiném… jesle budou o dost levnější než paní na hlídání… Já se přikláním k jeslím, děti si spolu i trochu vyhrají a učí se být v jejich společnosti.
Jsem zvědavá co ti napíší ostatní, ale opravdu si myslím, že na paní na hlídání a agentury vůbec budou hooodně drahé.
Já bych radši volila paní na hlídání,taky záleží pro jak staré dítě. Určitě najdeš paní,která by hlídala u sebe doma. Ale proč? Není lepší když je dítě v prostředí které zná a má tam svoje věci?
Taky bych se priklanela k jeslim…vice deti je podle me lepsi pro vyvoj, pak taky odborny dohled…ale vlastni zkusenost nemam. No a jestli jsou jesle levnejsi, jak pise Marben, tak bych nevahala vubec. Ja to ted resim tady v Irsku, ale tady jsou jesle tak strasne drahe, ze vubec nevim, jak to udelam… ![]()
Ahoj. Můj postoj záleží na dítěti. Pokud je dítě společenské, určitě bych preferovala jesle (starší dcera tam chodila od cca 2,5 roku jen proto, že byla na dětech závislá). Pokud by jesle špatně snášelo nebo třeba bylo hodně často nemocné, zvažovala bych spíš paní na hlídání. ALe cizímu člověku bych svoje dítě jen tak nesvěřila (to by musel být jo důvod). Takže i proto radši jesle. Třetí výhdou jeslí pro mě je i cena - platila jsem 200Kč/den nebo pak když tam chodila denně a já byla v práci, tak 1200Kč/měsíc. Za tu cenu bych paní na hlídání nesehnala. Výhodou paní na hlídání je to, že bývá k dispozici i v případě, že je dítě nemocné.
zaleží na mnoha věcech. chuva pohlídá i nemocné dítě to ti do jeslí nevezmou, ale pokud bych měla možnost v této chvilce hlídání třeba babičkama tak bych volila jesle.
Já se zase přikláním k paní na hlídání. Nevidím prospěšnost v kolektivu u dvouletého dítěte.Děti si většinou nehrají spolu v tomto věku, ale ještě vedle sebe, každé má jiný režim,jesle nemusí být schopny přizpůsobit se třeba době spánku,dítě je akorát rozhozené.
Kdybych byla nucená odejít od ani ne dvouletého dítěte,nechtěla bych ho dát do kolektivního zařízení, chtěla bych pro něj individuální hlídání, nejlépe babičku,kdyby to nešlo,tak tu paní. O rok později bych uvažovala trochu jinak, podle povahy dítěte.
O cenách psát nemá cenu,bydlíme na druhém konci republiky.
Mončo myslím že s paní na hlídání se nedoplatíš…volila bych taky jesle ale je mi jasný že to nebude sranda je sehnat.
Kamarádka to řešila tak, že si našla kamarádku, která měla také děti a byla na rodičáku a každý den měla navíc ke svým dětem i její, děti si vyhráli, mamina byla ráda že si přivydělá a protože jesle nesehnala (nastupovala do práce ve dvou letech dítěte), tak i ušetřila za drahou paní na hlídání. co vím platilají 4 tisice za měsíc plus nějakou částku na jídlo.
Většina psychologů se shodne, že u dětí do 3 let je důležitá mateřská osoba, byť ástupná, tedy jedna chůva. Kolektiv začíná být pro dítě důležitý až po 3. až 4. roce života. Takže pokud nehledím na finance, jednoznačně chůva. I ta může přeci brát dítě do kolektivu, poku po něm dítě touží. Viděla jsem hodně inzerátů na chůvy, které hlídají u sebe doma.
Ahoj, ono taky záleží jak potřebuješ pohlídat.Jsem učitelka ve školce momentálně na RD se 16měs. dcerkou a hlídám u sebe doma.Jednu holčičku nepravidelně tak jednou týdně jeden den a druhou 1-2× týdně celý den a pak 2× odpoledne od 14-17.30 a to už v jeslích asi nikdo nebývá.Pokud potřebuješ hlídání každý den,vyjdou tě jesle levněji.Mě platí 100,–na hodinu, v Praze a to mi teda ještě plno lidí tvrdí, že je to málo.
Soukromá školka za 6tis v Pze??? Tak to přitlač… Já platila na kraji Prahy 12tis. plus jídlo, takže 13 měsíčně. Jinak paní na hlídání jsem platila 100 Kč na hodinu na ruku a to i přesto, že hlídala spící dítě. Ale nechtěla jsem studentky. Je to ca 5 let zpátky, ale nemyslím, že by se nějak zlevňovalo. Jinak do 18 měsíců jsem měla jen paní na hlídání a pak v kombinaci se školkou. Ve 3 letech potom nástup do státní ![]()
zichisek píše:
Mě platí 100,–na hodinu, v Praze a to mi teda ještě plno lidí tvrdí, že je to málo.
já teď hlídání sháněla, jen tedy krátkodobě a překvapilo mě, že všechny nabízeli pod stovku (70-100Kč)
Vim kolik soukroma skolka stoji mam i tu moznost a samozrejme neodchazim od ditete cilene, OMFG! ![]()
Příspěvek upraven 16.01.12 v 21:00
Alpako, asi je krize…
Já tenkrát nabízela i 150 za hodinu, nakonec se mi podařilo domluvit se sousedkou, bývalou učitelkou, která byla v invalidním důchodu a dodnes ji malej strašně rád vidí ![]()