Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holčiny,
někdy v listopadu babička pronesla větu: " Terezko, honem se schovej pod peřinu, ať tě mouchy neštípají a už spinkej". V dobré víře, aby naše holčička už opravdu zalezla do postýlky. Moucha tam však opravdu byla, takže babička ještě chvíli pobíhala s plácačkou, pak mouchu plácla a Terezka šla spinkat.
Od té doby však moc much nelétalo, přes zimu žádná. Naše holčička ale více méně od té doby usínala s dekou přes hlavu.Až teď… občas se nějaká muška objeví, i když máme v okně síťku a Terezka reaguje hysterickým pláčem, má šílený výraz, okamžitě se sápe na maminku nabo na tatínka, záleží, kdo je po ruce a dožaduje se odchodu minimálně do jiné místnosti. Třeses e, blábolí a není k utišení.
Místnost, ve které se moucha objevila minimálně hodinu odmítá vůbec navštívit. Venku u řeky lítala moucha, když jsme tam házely kamínky, a to byl horor. Druhý den jsme tam šly na prochajdu a k řece vůbec nešla, že je tam moucha a to házení kamínků miluje…
Nenechá si vysvětlit, že mouchy nic nedělají, jen lítají a bzučí. Což je docela problém, v zhledem k tomu, že na světě je much jak s.....
.
Když si představím, že třeba uvidí mouchu někde ve školce, nebo na návštěvě, nebo v obchodě… jímá mě hrůza. Nepomáhá naprosto nic k tomu, abych jí utišila.
Já mám nepříjemný pocit z hadů. I telku přepínám, když je nějaký dokument o hadech. Manžel má silný respekt z pavouků a třeba lučních kobylek, prostě hmyz, ale paradoxně snad jediné mouchy mu nevadí.
Naše dítko si vybralo tu nejmenší a v podstatě neškodnou bytost a z té má fobii.
COOOOOOOO SSSSS TÍÍÍÍÍÍÍÍÍMMMM???
Máte někdo doma taky strašpytlíčka přes mouchy?? Jak zbavujete své děti fobií??
Díky moc
Nenicka
co takhle koupit jí vlastní plácačku a nechat jí jednu úplně zblblou mouchu dorazit…Třeba když uvidí, že šéf je ona ané moucha…
U nas to zacalo vloni, kdyz kolem Charlie proletela vazka. Od te doby sileny strach z jakehokoliv hmyzu. Neco jako popisujes. Vsichni me uklidnovali, ze pres zimu zapomene. No, nezapomnela a pokracujeme v hysterii. Placacka u nas nepomohla, tak nevim…
Jeste ale musim podotknout, ze ji stipla vloni vosa do nosanku, takze to fobii jeste prohloubilo…
Terik
Ahoj Neničko,
a co naopak se s mouchama skamarádit?
Ukázat ji Ferdu mravence, Včelku Máju a pokud možno nějakou pohádku, kde jsou hezky namalované mouchy (ale nevím, kde???) a povídat si o nich a o jiné havěti. Znám od Zmatlíkové knížku s názvem Paleček, kde moucha kolébá malého Palečka - ovšem na konci knížky, když už Paleček vyroste, tak naopak mouchy zahání od mlíka - Kačka to miluje hlasitě volá kšš, kššš, jak je to v té básničce.
Jana
Teriku,je, to se mi ulevilo, že v tom nejsme samy
. Terezka taky přes zimu nezapomněla…Holky, díky za typy, zkusíme plácnout mouchu samy,Jani po té knížce kouknu. My vysvětlujeme, povídáme si o tom, že jí neublíží, jen poletujou atd. Jednou ale Tomáš taky řekl, že když na ní moucha sedne tak ji jen olízne a zas odletí - opět v dobré víře, že moucha nekouše, neubližuje
. A ono to naopak bylo další polínko přihozené do ohně
.
Ještě zkusíme odblok přes kineziologii a snad to nějak šetrně zlomíme ![]()
díky
Nenicka
super! ty aspoň tušíš odkud to má, ale Michi se začla bát najednou ze dne na den a nemůžu odhalit proč.. když najde někde chcíplého broučka, něco lezoucího, mouchu, spustí děsně.. nedejbože když potká na silnici žížalu.. dřív (ještě na podzim) naopak zastavila, pozorně je zkoumala, povídala si s nima.. je to spíš směšný, ona nijak nepláče, spíš mě volá: mamííí, co to jeee? já se bojíííím.. moc to neřeším, ale jestli se to bude stupňovat, musím něco vymyslet
Ahoj holky a Nenicko ![]()
Mi fobii zatím nemáme, ale jak vidí mouchu tak huláká „mucha, mucha!!!“ . Říká tak i broukům, mravencům, komárům,…
Jinak já mám silnou fobii vůči pavoukům. Nedokázala jsem ani shodit malého pavoučka (odhadem 5mm-tak jsem na tom blbě
)
z boudy u kočárku, když byl malej mimčo. Musela jsem požádat kolemjdoucí
![]()
My teda fobii máme-nebo měli jsme z mravenců a pavučin. Dorostlo to do takových rozměrů, že mě učitelky ze školky posílaly k psychologovi, že to ještě neviděly. Třes, hysterický řev a já nevím, co ještě. Třeba ve vaně plavalo smítko a hned začala hysterčit, že je to mravenec. S pavučinami je to to samé. Nic s tím neuděláš, přejde to samo. Teď se sice mravence bojí, ale už nemá záchvaty. Na pavučinky říká hodné pavučinky, asi se tak sama uklidňuje. Momentálně má fobii z kachliček na bazénu, což nechápu, protože chodíme plavat od mimina. No do bazénu ji nedostanu, přitom se chce koupat a vodu miluje. Takovou fobii má vždy tak rok. Nedá se to než vydržet. Na neurologii mi řekli, že je úplně normální zdravé dítě se svým individuálním přístupem k věcem. Takže tě plně chápu.