Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera je nemocná, ale už se lepší, doktorka jí dělala test na CRP a měla hodnotu 23. Sdělila mi, že je to středně vysoká a jestli se nezlepší, tak by jí musela bohužel dát antibiotika. Neznáte náhodou někdo stupnici hodnot pro CRP nebo nevíte, kde bych to našla ??
Dík moc Bubina
Stupnici neznám, ale malá měla jednou 80. Tak to koukám, když je 23 dost. . . Přejem brzké uzdravení a někoho s větší zkušeností v lékařství.
bubi,
normální CRP je 0-5. Jak moc je 23 „nenormální“, to ale netuším.
M.
Mám vlastní zkušenost s hranicí CRP. Kdysi jsem skončila v Rakousku v nemocnici a tam mi naměřii CRP 60 a byl z toho poplach. Jestli si vzpomínám měli hranici max 10, Paradoxně u nás se tehdy považovala za normální vyšší hranice , myslím 20. no a tak to s tím CRP je občas.
pa
Norma CRP je do 8.
Vyšší CRP znamená bakteriální zánět, který se léčí antibiotiky, pokud je hodnota nízká, jedná se nejspíš o virovou infekci a antibiotika se nedávají.
Hodnota 23 spíše svědčí o bakteriální infekci, takže by bylo vhodné na:,–(it ATB. Ale záleží na klinickém stavu dítěte, to musí rozhodnout lékař.
Ja len pre doplnenie… 23 je naozaj mierne zvysene CRP, ale vobec ziadna tragedia, CRP byva aj 200-300. Preto asi ta kontrola, aby sa antibiotika nepodali zbytocne… ako priklad uvediem, ze CRP 23 pre lekara znamena asi taku vystrahu ako teplota 37,2..
Nedá mi a musím podotknout, že hodnota 200-300 je již velmi vážný septický stav s přímým ohrožením života…L.
Suhlasim ze je to vazny stav, len som chcela priblizit skalu hodnot. K.
Hodnota normy CRP závisí na laboratoři, která jej provádí. Každá má trochu jiné rozmezí, v naší laborce je norma 1-10. Z CRP 23 bych žádnou velkou vědu nedělala a nutně to nemusí znamenat bakteriální infekci, takováto hodnota může být i u virózy. Řídila bych se hlavně tím, jak malá vypadá, jestli má horečky či jiné příznaky infekce. Další možnost je za pár dnů nabrat znovu a zhodnotit, zda klesá či roste a podle toho zvážit nasazení ATB. Katka.
Ja mam CRP mirne zvysene pohybuje se kolem 10 ale mam ho uz asi 4 mesice a zadne atb mi nezabrali. Myslite ze je to normalne a mam to nejak resit. Testy mi porad dela gynekolog a ted cekam na dalsi vysledky a on rekl ze kdyz budu zvysene tak musim na laparoskopii ale co kdyz ten zapal neni gyn. puvodu a ja pujdu zbytecne na tu laparku.
do 6=normální
6-35=virová
35-50=neurčité rozmezí
přes 50-bakteriální infekce
Čtyřletá dcera měla tři dny horečky a naměřená hodnota CRP byla 250. Skončila v nemocnici na kapačkách. Bylo to hodnoceno jako vážný stav.
Čtyřletý syn měl 2 dny horečky (38-39C) a CRP bylo naměřeno 106. Doktorka to vychodnotila jako hodně vysoká hodnota, která sice na nemocnici ještě není, ale je na pováženou. Přeléčeno ATB.