Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Rozmrazování už dnes většinou problém není, stává se to spíš výjimečně a u embryí horší kvality. Toho se neboj, to se mi ještě nestalo, že by embryo nepřežilo.
Větší problém je, že se prostě neuchytí. Buď vůbec k otěhotnění nedojde - test ani nezačne být pozitivní, nebo se uchytí ale pak odumře a odejde, pokud se objeví těhotenský hormon, ale na ultrazvuku se těhotenství neobjeví, je to takzvané biochemické těhotenství. O něco méně často se stane, že se uchytí, ale přestane se vyvíjet, srdíčko se vůbec nevytvoří. A někdy také odumře později, to je takzvané zamlklé těhotenství.
Píchá se nebo se berou léky podle toho, jestli máš řízený cyklus, to je když nemáš ovulaci nebo ti neroste sliznice - pak bereš léky celý cyklus. Když máš cyklus svůj přirozený, nativní, tak se píchne injekce před ovulací k jejímu načasování, aby se přesně, načasoval transfer. Pak se po ovulaci bere progesteron.
@Anonymní píše:
Rozmrazování už dnes většinou problém není, stává se to spíš výjimečně a u embryí horší kvality. Toho se neboj, to se mi ještě nestalo, že by embryo nepřežilo.Větší problém je, že se prostě neuchytí. Buď vůbec k otěhotnění nedojde - test ani nezačne být pozitivní, nebo se uchytí ale pak odumře a odejde, pokud se objeví těhotenský hormon, ale na ultrazvuku se těhotenství neobjeví, je to takzvané biochemické těhotenství. O něco méně často se stane, že se uchytí, ale přestane se vyvíjet, srdíčko se vůbec nevytvoří. A někdy také odumře později, to je takzvané zamlklé těhotenství.
Píchá se nebo se berou léky podle toho, jestli máš řízený cyklus, to je když nemáš ovulaci nebo ti neroste sliznice - pak bereš léky celý cyklus. Když máš cyklus svůj přirozený, nativní, tak se píchne injekce před ovulací k jejímu načasování, aby se přesně, načasoval transfer. Pak se po ovulaci bere progesteron.
Děkuju moc za informace ![]()
No já se prave bojím toho neúspěchu, mám dvě kamarádky a žádná nikdy z KETu neotehotnela a vzdaly to. Maximálně byly chvíli těhotné ale odeslo to za par dni, proste za normálních okolností by to ani nezjistily.
A pomuze případně i genetika? Ty prý embrya oslabuje, ale třeba by se na něco přišlo. My genetiku nemame, jen nám řekli ze jsou špičkové kvality. Což jak různě čtu na internetu, ještě vůbec nic neznamená.
@Anonymní píše:
Děkuju moc za informace
No já se prave bojím toho neúspěchu, mám dvě kamarádky a žádná nikdy z KETu neotehotnela a vzdaly to. Maximálně byly chvíli těhotné ale odeslo to za par dni, proste za normálních okolností by to ani nezjistily.A pomuze případně i genetika? Ty prý embrya oslabuje, ale třeba by se na něco přišlo. My genetiku nemame, jen nám řekli ze jsou špičkové kvality. Což jak různě čtu na internetu, ještě vůbec nic neznamená.
Genetika embryii ti rekne, zda je embryo zdrave nebo ne, takze prijdou jedine na to, zda mate spatna nebo zdrava embrya, ale proc jsou spatna nezjisti, nejcasteji je to spatnymi vajicky.
@Anonymní píše:
Děkuju moc za informace
No já se prave bojím toho neúspěchu, mám dvě kamarádky a žádná nikdy z KETu neotehotnela a vzdaly to. Maximálně byly chvíli těhotné ale odeslo to za par dni, proste za normálních okolností by to ani nezjistily.A pomuze případně i genetika? Ty prý embrya oslabuje, ale třeba by se na něco přišlo. My genetiku nemame, jen nám řekli ze jsou špičkové kvality. Což jak různě čtu na internetu, ještě vůbec nic neznamená.
Já mám z ketu dítě na první dobrou a nejsem sama.
V zahranici je ted trend delat jen KETy. Telo si po IVF odpocine a pak az KET.
Mam dceru hned z prvniho KETu, zadne hormony jsem nebrala, mela jsem svuj cyklu a ovulaci, tak zalezi na tom, jestli mas tohle ok, nebo je problem, pak se nejake hormony davaj..
Přesně, jak píšou holky. Já mám za sebou 2. ket vč. genetiky embryí. A záleží, jestli se dělá v přirozeném, nebo řízeném cyklu. Jinak KET, jako takový je 5minutová záležitost, nijak nebolí.
Asi bych se na tvém místě nestresovala dopředu těmihle otázkami.
Neboj se dopředu, můžeš být ta šťastná, které to vyjde hned na poprvé, držím palečky, aby to tak bylo ![]()
Já mám za sebou řízeny KET a vyšel napoprvé. Genetiku jsme nedělali. Věř a nestresuj se zbytečně dopředu. ![]()
Ahoj,
prosím vás, pokud máme zmrazena embrya, prý výborné kvality, jaká je šance že se všechna dobře rozmrazí a budou se dál vyvíjet? Už z toho všeho mám zamotanou hlavu. Porad čtu jak se rozmrazi třeba 80 %, nějaká se mohou přestat vyvíjet a ve vysledku stejně KET nedopadne.
Kamarádka mi rikala že u KETů navíc daleko častěji dochází k potratum v ranne fázi těhotenství, že by vlastně žena normálně ani nevěděla že byla těhotná. Takhle to ví a taky ví že to zas nevyšlo.
Picha se něco před KETem nebo jen před IVF?
Děkuji moc