Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojky,
chci se zeptat maminek dětí rok až rok a půl, jestli je na tom některá stejně jako my - asi potřebuju povzbudit, že to bude časem lepší (máme rok a deset dnů):
1. Je tu nějaká maminka, která pořád mixuje nebo na velmi jemno mačká masozeleninu a ovoce? (asi by mě hodně povzbudilo, že jsou i jiné děti, které plivou nebo vybírají z oběda kousíčky, i ty pidi, trápí se s kousíčky v obědě půl hodiny a mixované vyluxují za deset minut… a je jim třeba už rok a půl)
2. Dáváte ještě v noci mléko? (opět by mi to asi pomohlo, okolí na mě kouká jak na blbce, že mu ještě v noci dávám flašku mlíka)
3. Nejí vám batole pečivo a piškoty a kusové ovoce, protože se tím dusí a dáví?
Já vím, já vím, základní pravidlo - nevšímat si okolí a nesrovnávat, ale moc mi to nejde. A to okolí to taky nijak neulehčuje.
Podpořím tě v bodě 2.
Malá mi přes den mlíko nepije, takže pokud chci, aby měla aspoň nějakej příjem UM, musím ho do ní nalít, když spí. Navíc asi někde slyšela, že se na noc člověk nemá přecpávat, takže večeře u nás za moc nestojí. Kdybych do ní tu flašku večer nezvrhla, budila by se hlady od dvou hodin.
Tak v roce jsem mixovala,jinak to nechtěl.....
ani kousky chleba nesnědl…jediný co kousal byly kukuřičné křupky.
ted už jí kousky v poho…
Mlíko…vypil před spaním,v noci se vzbudil,ale to dostal max.cucnout čaje a mlíčko nevyžadoval.. a mlíčko tak ve 4-5 ráno..
ale klidně dávej,já bych dala taky,kdyby ho chtěl ![]()
Pomůžu s bodem 2, na roce jsem kojila v noci co 2 hodiny. Prostě jsem neměla sílu odstavit a malý vehemetně vyžadoval kojení. Na flašku s pitím se mi z vysoka… V roce a měsíci jsem to snížila na 2 kojo v noci, za další měsíc na jedno a teď už kojím akorát před spaním. Vždycky jsem šla nárazově, prostě sebrat kojo a nedat, takže věřím, že i tobě jednoho dne dojde trpělivost (vždyť už v tomhle věku snad všechny děti spí celou noc, že?
jen to moje ne
) a pak to půjde. Jen to bude nějaký den trvat, než malý definitivně pochopí.
S jídlem neporadím, tam jsme problémy neměli ![]()
S prvním a třetím tvým dotazem problémy nemáme, ale v noci mlíčko dávám a když se vzbudí někdy 2× za noc, tak mu ho jdu ráda udělat, protože přes den už mléko pít moc nechce a byl furt dost hubenej, tak já jsem ráda, že baští a kdyby se vzbudil 4× na mlíčko, tak mu ho jdu udělat. V tomhle problém fakt nevidím, ségra má dvouleťáčka a taky dává v noci mlíčko, když malej chce a vzbudí se a nepřijde mi to divné.
Ahoj ,
bod 1 . jsme na tom skoro jako vy - oběd občas snese jen rozmačkaný (ale děsně dlouho jí to trvá a plive) , rýži nejí - dusí se
, ovove jinak než na kaši nepozře …
2. Mlíko až ráno - nebudí se , ale je to natrénované - starší kluci se budili skoro do 3 let - teď už na to nemám , tak jsem malou natrénovala…
3. Pečivo , piškoty a křupky jí , kusové ovoce vůbec .
Tak mě Tomáš dlouho nechtěl jíst kusy. Zajímavé je, že ve skleničce mu nevadily, ale když měl vařené jídlo, tak to byl problém a já mixovala, aby alespoň něco snědl.
V noci mlíko nedávám, malej to nevyžaduje. Vařila jsem ho snad jen jednou když brečel a nic nepomáhalo, jak ho uklidnit. Ale občas zkončí u mě v posteli, když pokňourává. Je ale fakt, že mu teď permanentně rostou zoubky. Běžně spinká v postýlce.
Pečivo papá, ovoce moc ne. Papá jen banán, ten i kouše. Ostatní ovoce jen když mu ho namačkám s banánem.
Ahojky - sice aktuálně máma ročňátka nejsem, ale u Matyho to mám stále v živé paměti
.
1. mixovala jsem - pokud byly v jídle kousky, Maty se dusil (a to doslova). Spousta „chytrých“ kolem mi říkalo, že mu prostě kousky dávat MUSÍM, jinak se nenaučí kousat. Blbost-řídila jsem se svým pocitem a čekala jsem, až Maty „uzraje“. Což bylo až kolem 15ti měsíců.
2. kojila jsem do 16ti měsíců, pak už v noci mléko neměl (UM odmítal, takže jsme mléčnou složku nahradili jogurty a sýry)
2. Maty nejedl nic z toho, co píšeš - ze stejných důvodů, jaké uvádíš ![]()
Palina.zl píše:
Ahojky - sice aktuálně máma ročňátka nejsem, ale u Matyho to mám stále v živé paměti.
1. mixovala jsem - pokud byly v jídle kousky, Maty se dusil (a to doslova). Spousta „chytrých“ kolem mi říkalo, že mu prostě kousky dávat MUSÍM, jinak se nenaučí kousat. Blbost-řídila jsem se svým pocitem a čekala jsem, až Maty „uzraje“. Což bylo až kolem 15ti měsíců.
2. kojila jsem do 16ti měsíců, pak už v noci mléko neměl (UM odmítal, takže jsme mléčnou složku nahradili jogurty a sýry)
2. Maty nejedl nic z toho, co píšeš - ze stejných důvodů, jaké uvádíš
Jó, to je přesný, taky čekám, až „uzraje“ a taky mě okolí nutí, ať mu to dávám nebo se diví, že kousky neumí.
Třeba dneska mačkaný brambory, mačkaný květák, mixované telecí a mixovaný lilek. Dvě lžičky a konec, plivání, vybírání, a to květák miluje! Šla jsem to prohnat tyčákem a za deset minut miska prázdná…
Holky, díky.
podporuju tě v bodě dvě, přes den do syna mlíko nedostanu chce ho jen v noci a to až 2× ![]()
Tak já Tě podpořím v tom, že Ti řeknu, že je to u některých dětí normální ![]()
Dva první kluci až do cca 2 let nejedli kousky, pořád jsem mixovala, nejedli jako jiné děti a mně bylo trapně, když jsme byli s někým, kdo má podobně staré děti třeba v restauraci, mí kluci nejedli normálně, jen skleničky - ty, kde bylo jídlo zmixované…
Navíc jíst moc nechtěli a ovoce a zelenina to bylo (a je dodnes sci-fi) ![]()
Až teď si užívám dítka, které jí odmalička kousky, nedáví se a celkově má chuť na všechno ![]()
Mléko v noci jsem zrušila kolem 8.měsíce, to jsem ale ještě kojila.
Ahojky,tak tě taky uklidním.Všechno zatím mixuji,ted nedávno jsem se rozhodla mu to jen rozmačkat,to snědl asi 5 lžiček a pak si to začal vyndavat z pusy
takže taky mixujeme.
Co se týče mléka v noci,tak nedávám nic,protože se už dlouho v noci nebudí.
Piškoty,sušenky pro děti,na malé kousky chleba a rohlík sní normálně,ovoce jsem ve větších kusech ještě nezkoušela. ![]()
Ahoj, tak přidám svou trošku do mlýna s 16ti měsíčním dítětem.
1. Mixovali jsme ještě přd dvěma měsíci, teďka už si dá říct a ty kousky sní, ale stejnak se tím dáví. A někdy se šprajcne a nejí nic a můžu se na hlavu stavět. S jídlem je fakt docela děsnej, člověk nikdy předem neví. Dva dny jí a další den si dá jeden necelej jogurt k snídani a pak až večer kaši a mezi tím totální hysterie. Každopádně kousky teda jakž takž jí, ale jen malý. Donedávna jsme ale mixovali na sračičku.
2. UM nepije, ale zase naopak nepije žádný mlíko od devíti měsíců a nelze do něj dostat, takže frčíme na jogurtech. Takže u nás opačný extrém.
3. Rohlíky a ovoce kouše a následně všecko vyplive a natrhá na milion malilinkatých kousíčků. Pořád to zkouším, ale dopadá to tak, že pořád jenom luxuju drobky a v něm nezůstane nic. Asi by se tím vyloženě nedávil, ale nemá vůli to ani pořádně ochutnat, baví ho to jenom trhat a matlat.
Stejně staré děti se už kolikrát dokážou v pohodě najíst samy, u nás to nehrozí, nechce to ani zkusit. A krmení je taky boj. No chtěla bych mít doma všežravce, nicméně realita je jiná. Ale zase třeba krásně spí ![]()
Ahoj.
Dcerce je 14 měsíců.
1. Mixuju jen polévku, protože tu mi dlouho jíst, tak aby se jí to rychle jedlo
(teď poslední dobou jak vidí, že se k ní blížím se lžičkou polévky už dělá xichtíky.. sní mi 2 lžíce a konec. ) No, tak jde spinkat a po spinkání jí má znova.. já jí dám ofňování! ![]()
2. V noci mléko nedávám.. Elinka nám spí celou noc asi od 6. měsíců. Dávám poslední mléko v 7 večer a opět zase v 7 ráno.
3. Eliška jí VŠE (nejradši nám
)
kousky, nekousky, rohlík, křupku, maso no problem
Já spíš řeším aby mi jí porád manžel nekrmil ![]()