Paragraf na dítě!
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@snazilka11 a není to tak dávno co jsme to na sociálce řešili, cca 3 měsíce, takže pochybuju, že se něco změnilo. Ale raději se ještě dojděte zeptat předem. U nás je i problém, že každý mám TP v jiném kraji. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@snazilka11 doma ho možná nechají, ale zadarmo. a s rodiči třeba TP společný nemáš? Taky jsem nechtěla nikoho otravovat, ale když nejde jinak musela ji mít mamka a manžel jí měl až odpoledne po práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nečetla jsem upřesnění, protože je smazané. ale tak budu podle odpovědí odhadovat, že se to týkalo společné domácnosti?
pokud jde o trvalé bydliště, to vůbec nehraje roli. roli hraje společná domácnost. tedy trvalé bydliště může jeden u svých rodičů, druhý taky u svých a bydlet můžou společně někde úplně jinde a nárok na ošetřovné je. naopak by nárok neměli jejich rodiče, protože ačkoli mají společné bydliště, nemají společnou domácnost.
a co se týká ošetřování nebo péče o dítě do deseti let, tak jeho rodiče s ním společnou domácnost ani sdílet nemusí. mohou být tedy klidně rozvedení, dítě může žít s matkou a přesto otec může čerpat ošetřovák na péči o dítě, když si matka půjde lehnout do nemocnice.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina tak teda nechápu, co nám to ta paní na OSSZ tvrdila, že to nejde a že to manželovi neproplatí. Tenkrát si teda vzala OČR moje mamka a té to zaplatili. Já už tomu fakt nerozumím, přijde mi, co úřad to jiný výklad. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jiti88 tak tomu bych se nedivila já si teď vyřizovala předčasný ukončení rodičáku a nástup na mateřskou a vypadalo to, že jsem asi jediná v republice. Na jednom úřadě chtěli jedno potvrzení a na druhym si zase klepali na čelo co to po nich chci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@medun já už se v tomto státě fakt přestávám divit. No tak to ještě zkusím nějak vyzjistit, jak to teda je. Až budu v porodnici, tak jestli si to může nechat napsat manžel, nebo zase budu muset na mamku. Třeba se jejich výklad za další 3 měsíce změní a už to třeba půjde, no kdo ví. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@medun tvůj příběh taky dobrý
to je tak, když tě posílají od čerta k ďáblu a v podstatě ani jeden neví, co s tebou má dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Společná domácnost není společný TP. TP je evidenční údaj, o tom, kde skutečně člověk žije, nic nevypovídá. Kdo se chce vyhnout placení daní, má TP v daňovém ráji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jiti88 - ale to, co píšu, to není nic nového. to platilo už za starého zákona o nemocenském pojištění a v tom novém to platí stále
konkrétně par. 39 odst. 2:
Podmínkou nároku na ošetřovné je, že osoba uvedená v odstavci 1 žije se zaměstnancem v domácnosti; to neplatí v případě ošetřování nebo péče o dítě mladší 10 let rodičem.
http://business.center.cz/…cast3h5.aspx
čili trvalé bydliště vůbec není podstatné, podstatná je společná domácnost a u do dětí do deseti let ani ta domácnost být nemusí, když o něj má pečovat rodič. (pozn. ošetřování se týká ošetřování nemocného dítěte, péče se týká péče o zdravé dítě, o které nemůže pečovat osoba, která o něj jinak pečuje nebo má školské zařízení zavřeno např. z důvodu havárie nebo je v karanténě).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý večer, mám dotaz…Dr mi napsala OCR od pátku, kdy jsem měla nepracovní den, spatne jsem si to spočítala a abych mohla být s dcerou doma až do neděle, kdy mám mít směnu, měla jsem si to nechat až od soboty. Nekdo mi teď říkal, že v ukončení teprve vzadu napíšu odkdy dokdy jsem fakticky čerpala. Je to pravda? Nebo prostě platí datum, který dr při nástupu na OCR uvede.diky za info
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenny27 píše:
Dobrý večer, mám dotaz…Dr mi napsala OCR od pátku, kdy jsem měla nepracovní den, spatne jsem si to spočítala a abych mohla být s dcerou doma až do neděle, kdy mám mít směnu, měla jsem si to nechat až od soboty. Nekdo mi teď říkal, že v ukončení teprve vzadu napíšu odkdy dokdy jsem fakticky čerpala. Je to pravda? Nebo prostě platí datum, který dr při nástupu na OCR uvede.diky za info
Ano, zezadu vypíšete dny a klidně na střídačku (1 den práce, 1 den OČR)…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak super, takže ikdyz mám jako datum od dr. pece OCR od 20.1. a ukončí mi to snad 29.1., tak si dozadu napíšu 21.1.-29.1. (o den posunu) a budu tak mít proplaceno celých 9 dní? Díky moc, to já vůbec netušila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lenny27 No, tím bych si nebyla úplně jistá, ty sice můžeš vypsat, které dny si byla v práci, ale doba se tím o vím neprodlužuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Souhlas. Pak by přeci nemohlo platit, že podpůrčí doba 9 dnů začíná dnem potřeby ošetřování, které má zakl. napsané od 20.1.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit