Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je dneska běžné, lidé se přeci bojí i marodit, aby v práci nechyběli, někteří si radši i berou dovolenou
co má ale člověk dělat, když mu nic jiného nezbývá ![]()
Tak Icari tohle resi porad. Na jednu stranu je jejich postoj spatny na druhou stranu se nedivim. Me kamaradky jsou doma s kazdou hovadinou - protoze muzou a dr. jim to napise.
Tak asi takhle.. nemají to rádi pravděpodobně v každém zaměstnání.. hlavně kde je víc lidí a ostatní musí dělat za tebe. Ale jak píšeš - co můžeš dělat?! Až se vrátím po rodičáku do práce a nebudu mít hlídání tak si prostě paragraf brát budu. Od toho snad je.
Ono je to se vším.. i dospělý se bojí jít marodit aby nepřišli o práci nebo neposlouchali řeči ostatních. Já na tohle už kašlu. Pokud mi je zle - jdu marodit. Pokud marodí mé dítě a otec dítěte „nemůže“ jdu na paragraf já. Samozřejmě že otec dítěte má na paragraf nárok stejně jako matka, ale z existenčních důvodů když chlap vydělává víc je asi blbost aby byl doma.. a nebo by se prostě měli střídat.
Tak to bohužel je ve většině firem
, pokud jsi často s nemocným dítětem doma, tak se tě budou snažit zbavit
. Plně te chápu. Prý státní správa je na tohle super, tam paragrafy na dítě tolerují líp. Já uz musela chodit do práce s atb, abych měla dovolenou, až budou děti nemocné.
Příspěvek upraven 25.06.17 v 09:53
Přesně tak, dnes celkem běžný postoj v mnoha firmách. Je to tak že cizí lidi tvoje dítě prostě nezajímá a nechtějí si jím komplikovat život. Jeden z důvodů proč si ženy po mateřské těžko hledají práci. Je to sice blbý, ale je to tak, dneska frčí všude hlavně časová felxibilita, ale pouze ze strany zaměstnance.
Zbývá ti buď se s tím smířit nebo si najít jinej flek.
Já jsem zažila i vyhrožování likvidací kariéry když dotyčná šla na paragraf s dítětem, někteří vedoucí jsou zkrátka hyeny.
Z pohledu vedoucího a zaměstnavatele samozřejmě taky dám přednost člověku co nemarodí, je bezdětný a svobodný, ale pokud mám mezi zaměstnanci maminu která je skvělý pracovní, ale dvakrát, třikrát do roka jí prostě omarodí dítě tak je pro mě pořád převládající ta její pracovitost a spolehlivost.
Záleží na tom jak člověk odvádí svoji práci, pokud výborně tak občasnou marodku nikdo extrémně řešit nebude, pokud je člověk flákač a konfliktní tak může letět už při první marodce. Je to tom na koho narazíš.
Je to naprosto pochopitelné. Když k nám brali kolegyni po mateřské, tak jsem taky šla do mdlob, koho to vybrali, že bude věčně na paragrafu s dítětem. Naštěstí má babičky a ty děti při nemoci hlídaly. Jinak je takový pracovník k k ničemu. Když ti onemocní dítě, tak holt dovolenou a pracovat z domova, pak to dohnat přesčasama. Sem tam paní na hlídání.
Tak zase pohled z druhé strany - zaměstnavatel nabere určitý počet lidí ( a ani o fous víc), aby zvládli práci a vydělali si na sebe. Když budete na stejné pozici dvě a ty budeš mít často nemocné dítě (začne chodit do školky a některé děti jsou nemocné furt), tak je jasné, že kolegyně nebude jásat, že jsi s dítětem pořád doma a ona musí dělat nejen svojí, ale i tvojí práci. Takže kdyby to mělo být častěji, tak asi nejspíš platit hlídání…
Anonymní bohužel je to realita
Na mě také občas koukají skrz prsty a to se střídáme s manželem. Nebo to různě plácáme, že třeba chodím alespoň na půl dne a beru si práci domů, kterou mi ale zaměstnavatel neplatí, protože nemám home office. Takže ve výsledku na tom tratím já, ale dělám to pro kolegyni, aby se tam nezbláznila. Ale zase už to tak nehrotím. Oni zaměstnavatelé totiž rádi vykřikují, ale na druhé straně nedělají nic proto, aby se to dalo zvládat. Moji práci by bylo z 90% dělat na home office a nebylo mi to umožněno. Takže kde potom jsme ![]()
Jinak placené hlídání je sice hezké, ale kde ho vzít jen na dobu nemoci. Jen tak někoho z agentury si do domu a k nemocným dětem nepustím. Navíc v počátku nemoci, kdy nevím, co z toho bude, těžko nechám dítě s paní na hlídání. Nemocné dítě s horečkou atd. prostě potřebuje rodiče. Placené hlídání jsem měla po dobu nemoci jen jednou, kdy jsem potřebovala nechat malou řádně doléčit doma po zápalu plic a následné chřipce. To byla hodně oslabená a nemohla do školky. Ale tam byl čas někoho shánět.
Jinak bohužel, pokud nemáš hlídání, tak tě můžou vyhodit ve zkušební době. To je smutná realita. Chtělo by to zajistit hlídání alespoň ve zkušební době.
Jinak dovolená místo očr zní sice fajn, ale ve výsledku je to šéfové tak trochu jedno. Jde o to, že u plánované dovolené vše nachystám, připravím podklady, co jde, tak udělám dopředu… Tudíž té práce pro zástup je méně. Když vypadnu ze dne na den kvůli nemoci, tak je to prostě sakra rozdíl, jsou tam rozdělané záležitosti a je s tím prostě víc práce. Navíc nemoce zpravidla přicházejí ve chvíli, kdy se to hodí nejméně ![]()
Pohled z druhe strany. Mela jsem na oddeleni mladou maminu, ta mi pravidelne od ctvrtka hodila osetrovacku, mela dvojcata, takze nejdriv na jedno a potom na druhe. Pak se kolikrat prokecla, ze za to ma vic penez, nez kdyby mela placeny ctvrtek a patek v praci, protoze ocr ma placeno i vikendove dny. A taky se prokecla, ze uz deti byly ok, ale proc si to nenatahnout.
Jakmile ji vyprsela smlouvana dobu urcitou, tak sla. Cele oddeleni ji melo plne zuby.
Příspěvek upraven 25.06.17 v 10:59
Já to taky tak nějak pytlíkuju. Půl dne manžel, půl dne já. I když mám ošetřovák, tak jdu do práce udělat to nejnutnější. Mám ho tak 2× za rok max. týden. Babičky nemáme k dispozici, bydlí daleko. I lázně jsem brala z dovolené. Přinést měsíční neschopenku??? A i tam jsem měla ntb a něco pracovala. Je mi to blbé vůči kolegyním, které to musí dělat za mě a nic za to nemají. V minulé práci si uklízečka samoživitelka vodila nemocné dítě do práce. Tam bylo jasně stanovené, že ošetřováky a neschopenky netolerují. A ona peníze potřebovala, tak udělala v nepoužívané zasedačce pro syna pelíšek a ženský z kanclů tam při chvílích chodily se na něj mrknout. Naštěstí to šlo. Třeba v jiné práci jsme v laborce nesměli ani pít. Tam by to nešlo.
Bohužel takový přístup není výjimka. Kamarádka si výjimečně vzala ošetřovačku a šéfka jí to pěkně spočítala. Ten měsíc byla bez prémií. Smutné.
Tady je podle mě dost vina na straně zaměstnavatelů. Nechtějí umožňovat home office, ačkoli v mnoha povoláních by to nebyl problém. A už vůbec nechtějí kloudně platit, aby si člověk mohl dovolit nějaké placené hlídání. Snad pokud bude nezaměstnanost i nadále nízká, jako je, tak se to v tomto ohledu postupně zlepší.
@GraceM píše:
Bohužel takový přístup není výjimka. Kamarádka si výjimečně vzala ošetřovačku a šéfka jí to pěkně spočítala. Ten měsíc byla bez prémií. Smutné.
No, já bych to nebrala jako mstu ze strany vedoucí. Prémie je nenárokovou složkou platu a dává se za nadstandartní výkony. Pokud daná měla OČR, tak ostatní museli pracovat o to víc. Většinou je na prémie jasně daný balík peněz. Takže logicky ty peníze rozdělila vedoucí mezi lidi, kteří vykrývali výpadek jiného člena kolektivu… Ale samozřejmě nevím přesnou situaci u nich v práci.
Zakladatelko, vždycky je to o celkovém nastavení ve firmě nebo v kolektivu. Pokud je někdo nemocný nebo na OČR, tak jako nadřízený neskáču dva metry vysoko, ale jsem radši, když se vyleží a rychleji se vrátí než aby mi člověk chodil do práce nemocný a nakazil mi zbytek týmu. U OČR s tím prostě nic neudělám. Ale u nás to funguje tak, že si vzájemně pomáháme a nikdo neodejde na nemocenskou nebo OČR stylem „po mě potopa“, že by se absolutně nezajímal, co se s jeho agendou děje. Fungujeme běžně na příjmu doma na mailu i telefonu a dle možností pomáháme. Prostě v práci při první OČR ukaž, že ti to není jedno. Nabídni práci z domova zadarmo (alespoň to nejnutnější nebo co péče o dítě dovolí). prostě ukaž dobrou vůli to jakkoliv řešit.
edit: překlepy
Příspěvek upraven 25.06.17 v 12:13
Dobrý den,
Nastoupila jsem do nové prace po rodicaku a hned první dny v práci mi šéf a kolegové objasnili, že pokud budu chodit na paragraf kvůli dítěti, je to dost na pováženou… mam z toho divný pocit, protoze babičky chodi do prace a manžel pracuje v zahraničí, tak co mi zbyde, když mi onemocní dítě? Setkali jste se s tim také? Raději anonym