Paragraf otci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
6.1.16 13:23
@JituleF píše:
@sagina Může si nechat vystavit ošetřovačku i na dítě, pokud není matka schopna se o něj postarat.

no vždyť to jsem psala. tu ale nevystavuje dětská doktorka (protože dítě je zdravé, ne nemocné), ale lékař matky (protože matka ta nemocná, která není schopná se o dítě postarat). dětská doktorka nemůže vystavit, že matka není ze zdravotních důvodů schopna se o dítě postarat, protože dětská doktorka nemá kompetence matku vyšetřit a její zdravotní stav posoudit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
6.1.16 14:25
@martina.se píše:
@JituleF jj, je to asi aji o porodce.. u nás prostě jasně řekli, že pokud žena není schopna pečovat, prostě ji nemůžou pustit :think:

No jasně, ale to neznamená, že porodnice nemůže usoudit, že žena je schopna pečovat a propustí ji a ona dojde za svým gynekologem a ten usoudí, že schopná pečovat není a ten paragraf ji vystaví… a ta porodnice už s tím nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.1.16 14:31
@j.a.n.i1 píše:
No jasně, ale to neznamená, že porodnice nemůže usoudit, že žena je schopna pečovat a propustí ji a ona dojde za svým gynekologem a ten usoudí, že schopná pečovat není a ten paragraf ji vystaví… a ta porodnice už s tím nemá nic společného.
:think: jj, máš pravdu.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
9.1.16 15:42

Ahoj, nevite jak to s ošetřovačkou když já budu v porodnici a doma mám ještě 1,5 roční a 4,5 roční dítě? Kdo ošetřovačku manželovi vystaví? Jde mi jen o dobu, co budu v porodnici (vypadá to, že nebudeme mít hlídání). Někdo mi říká, že jí musí vystavit můj obvoďák, ale když jsem se ptala sestry u něj tak mi bylo řečeno, že jí musí vystavit porodnice. Nevíte jak to je?
Jinak co se týká ošetřovačky na DÍTĚ, tak mi bylo řečeno, že pokud je matka doma na MD nebo RD tak nemůže být vystavena na otce dítěte. Měla jsem shodou okolností před měsícem ošetřovačku v ruce a opravdu tam je i kolonka, kde se zaškrtává, jestli je na ošetřované dítě pobírána peněžitá pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.1.16 15:57

@lindacka - vystavuje porodnice, protože v porodnici je matka hospitalizovaná. obvoďák k tomu nemá potřebné podklady, kdyby mu přišla kontrola ze sociálky na oprávněnost vystavení, tak by to neměl čím obhájit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
9.1.16 16:13

@sagina
Díky za odpověď. Teď si na to ještě vzpomenout po porodu :D. Snad se stihnu zmínit už před ním :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
9.1.16 17:09
@lindacka píše:
@sagina
Díky za odpověď. Teď si na to ještě vzpomenout po porodu :D. Snad se stihnu zmínit už před ním :)

naprosto jednoduché - vezmi si tužku, malý barevný lístek a kancelářskou sponku. na lístek tužkou napiš „ošetřovačka pro otce“ a kancelářskou sponkou si ho připni k těhotenské průkazce. já bych nejspíš zašla ještě dál, k průkazce bych ho normálně natvrdo přisvorkovala sešívačkou, protože by mi lezlo na nervy, kdyby mi doktoři nebo sestry normální sponku při kontrolách sundavali. až pak budeš u porodu průkazku odevzdávat, určitě si ty nebo někdo jiný všimne ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
10.1.16 09:56

@sagina
Diky za radu, jsem asi fakt opozdena tehotenstvim, protoze tohle me fakt nenapadlo :D. Asi jsem doma uz moc dlouho a prakticke veci neumim resit :D (tohle bude muj 3. porod, ale u predchozich jsem osetrovacku nepotrebovala resit)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
26.2.16 13:03

Ahoj, náhodou nevíte něco o tom, že by se mělo teď schvalovat, nebo schválila/neschválila tzv. Otcovská dovolená, kdy by tatínek dostal po porodu týden volna navíc? Slyšela jsem o tom v tv a myslím ž by se to mělo řešit někdy teď nebo v březnu.
Zajímalo by mě jestli jste to někdo taky slyšeli? Nebo nevíte o tom něco víc prosím? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
26.2.16 13:30

@lluuccc No,pokud se to schválí, tak jsem četla že platnost bude až od roku 2017,tak mám taky smůlu, rodit budu v březnu. Ale člověk neví, jak se vůbec dohodnou. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
26.2.16 13:32

@lindacka V klidu, manželovy může vystavit paragraf tvoje obvodní lékařka, mě to taky vystavila úplně bez problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
26.2.16 14:13

@mamule42 aha, tak to jsem asi špatně zaslechla.. Myslela jsem že by to začalo platit od března, ale zdálo se mi to divné, když na všechno mají tolik času, že by tohle schválili tak rychle.. Každopádně díky za info :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5921
26.2.16 14:26

@lluuccc Zkopírovala jsem kousek článku, kde jsem to četla, od kdy by to teoreticky mělo platit.

Muži v Česku by po narození potomka mohli zřejmě v roce 2017 začít chodit na týdenní otcovskou. Dostávali by z nemocenské 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku, tedy stejně jako ženy na mateřské. Nově by lidé možná mohli dostávat ošetřovné i na nemocné členy rodiny, kteří s nimi nebydlí. Víc sirotků by také mohlo získat sirotčí důchod. Počítá s tím návrh novely o nemocenském pojištění, který připravilo ministerstvo práce a který na svém webu zveřejnila vláda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
26.2.16 14:30

@mamule42 aha, takže takhle.. Děkuju moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
783
26.4.16 09:20

@lindacka Můžu se zeptat, jak jste to nakonec vyřešila? Mám podobný dotaz - zda během doby, kdy budu v porodnici, si má manžel někde vyřídit ošetřovačku na starší dítě a příp. co všechno to obnáší? Počítám, že až budu z porodnice doma, chce s námi chvíli zůstat, ale to už bude asi spíš na dovču (?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí