Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky,
chci se zeptat, jak je to při druhém dítěti? V době porodu druhého dítetě, bude synovi 26měsíců. Jak je to s manželem, na jak dlouho dostane volno? Je nějaký paragraf? A ajk placený? Nebo jak to probíhá? Poraďte prosím…
No, napíšou mu paragraf v nemocnici „na tebe“ že se ty nemůžeš starat o dítko, automaticky se dává na dobu co budeš v porodnici. Pokud by byl potřeba déle, tak to už je na rozhodnutí tvého gynekologa…
A jinak je to placené jako neschopenka, tedy platí se od 1. dne a hned OSSZ, takže výpočet stejný, jako u neschopenky to od 22. dne.
Manžel měl paragraf, psala mu ho dětská doktorka a mohl ho mít, jak dlouho je potřeba. Placené je to jako neschopenka…
A může ta dětská dr. napsat paragraf na starší dítě na manžela, i když už nejsem na RD?
@Anonymní píše:
A může ta dětská dr. napsat paragraf na starší dítě na manžela, i když už nejsem na RD?
Tak to netuším, já jsem na RD. Ale myslím, že to vliv nemá. Prostě starší dítě potřebuje péči, tak to myslím napsat může. Zavolej jí…
@Anonymní píše:
Naopak, ona ho nemůže napsat na to dítko, na které rodičák pobíráš. Nicméně ho stejně nemá psát dětská doktorka, ale tvoje, protože ten kdo je „nemocný“ si ty, nikoliv to dítě.
holky, takže když mě odveze do porodnice a pak budeme chtít, aby byl třeba 14dní doma, tak je to na domluvě s doktorkou? A pokud je to placené od 1.dne, tak se to na výplatě nepodepíše,ne? Né nějak moc… Chápu to dobře?
No, ještě pozor na to, že paragraf je placený pouze 9 dní… a na výplatě se to podepíše, neb je to placené jak neschopenka, takže cca 54% platu.
@j.a.n.i1 píše:
Naopak, ona ho nemůže napsat na to dítko, na které rodičák pobíráš. Nicméně ho stejně nemá psát dětská doktorka, ale tvoje, protože ten kdo je „nemocný“ si ty, nikoliv to dítě.
Ale nám ho dětská napsala ![]()
@KPKristy píše:
Ale nám ho dětská napsala
No, ale kdybys na to dané dítko brala rodičák, tak ho partnerovi OSSZ nezaplatí… jinak je to relativně jedno a tolerují to, ale z logiky věci by neměla, protože ona není ta osoba, která je oprávněná posoudit, zda se ty můžeš nebo nemůžeš postarat o dítko.
@j.a.n.i1 píše:
No, ale kdybys na to dané dítko brala rodičák, tak ho partnerovi OSSZ nezaplatí… jinak je to relativně jedno a tolerují to, ale z logiky věci by neměla, protože ona není ta osoba, která je oprávněná posoudit, zda se ty můžeš nebo nemůžeš postarat o dítko.
Rodičák jsem brala, takže můžeme čekat, že byl chlap doma úplně zadarmo?
@KPKristy Jo, to bohužel jo. Ale pokud ten paragraf byl na dobu, kdy si byla v porodnici, tak to už si rodičák na to starší neměla, tak to by mělo být v pořádku a zaplatit by to měli.
A jinak to s tím rodičákem je uvedeno tady: § 39
(3) Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek podle zvláštního právního předpisu31); to neplatí, pokud tato jiná osoba onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat.
Ahoj,
taky nás to za měsíc čeká, už na RD nejsem, momentálně jsem na neschopence a od 7.1. nastupuji na novou MD. Až budu vporodce, kam tedy se máme obrátit kvůli paragrafu pro muže? K mmu DR? Nebo k tomu dětskmu? Myslela jsem, že to vystavují v porodce…ale nemám právě vůbec tušení ![]()