Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
S přítelem jsme se před třemi měsíci rozešli po obrovské hádce. Potkáváme se občas ve společnosti, ale nekomunikujeme spolu. Já u něj doma mám uložené nějaké věci a část jsem si potřebovala vzít, proto jsem ho požádala, zda si je můžu vyzvednout a kdy. Nejdřív dělal, že mě neslyší, ignoroval mě, když jsem na něj znovu zatlačila, že ty věci potřebuji, začal na mě venku řvát, urážel mě, řekl mi, že ho prý neustále pronásleduji, píšu nějaké emaily nebo co. Přitom, já jsem ho vůbec nijak nekontaktovala, bydlíme na malém městě, kde není možné se nepotkat nebo nemíjet třeba autem. Řekla jsem mu, že je asi paranoidní a on na mě, že blázen jsem já atd. Začal mi zase připomínat a vyčítat naši poslední hádku před rozchodem. Na ničem nebylo možné se s ním dohodnout. Odešel. Pak mi asi za hodinu zase volal, prý tak ahoj, tak povídej, choval se jako by se nic nestalo, dokonce byl docela milej. Řekla jsem proč na mě křičel, proč se nechce dohodnout a on zase že prý já se nechci dohodnout. A telefonát ukončil. Dokážete to pochopit? Já jsem z toho teď psychicky vyřízená, že mi dělá takové problémy.
Bohužel těch věcí je hodně, vyklízela jsem dům, a teď jsem si potřebovala jsem vzít jen malinkou část. Ty věci jsou ve velký garáži mimo jeho dům, klíč má jen on. Nemám to v současné době kam dát, ale snažím se to řešit, ale není to vůbec jednoduchý a on to velice dobře ví. Celou dobu nic neříkal, tak jsem myslelala, že mu ty věci tam nevadí. Teď mi dokonce vyhrožoval, že mi vše dnes odveze někam do sběrného dvora, když na mě řval. Mě to překvapilo, že to tak stále prožívá, já jsem už schopná se s ním i normálně bavit, on asi ne. Přitom ublížil on mě, ale on to nechápe a myslí si opak. Mám ho pořád docela ráda, tak mě to mrzí, navíc, že mě podezírá, že já snad za ním dolejzám nebo co. Vůbec nic takového nedělám, tak to nechápu
Každý prožívá rozchod po svém a on ho podle mě neustál. Na tvém místě bych se dohodla třeba s otcem, ať se s ním domluví, kdy by ti táta vyzvednul věci u něj v garáži a ty s ním vůbec nekomunikuj. Radši se na něj ani nedívej
(vtip).
Vzala bych to přes prostředníka - společného kamaráda, známého, někoho z rodiny.
A jinak se přiznám, že pokud je ten rozchod definitivní a vztahy jsou takhle divoké, tak by sis své věci měla odvést všechny…bude to dělat tak akorát zle. Holt si někde pronajmout garáž, obvolat kamarády, rodinu nebo něco podobného.
@Lidym píše:
Každý prožívá rozchod po svém a on ho podle mě neustál. Na tvém místě bych se dohodla třeba s otcem, ať se s ním domluví, kdy by ti táta vyzvednul věci u něj v garáži a ty s ním vůbec nekomunikuj. Radši se na něj ani nedívej(vtip).
Není to tak jednoduchý, je to spousta věcí, některý dost těžký, spíš na stěhováky. A já teď spíš ještě potřebuji, aby tam ty věci nějakou dobu zůstaly, protože intenzivně hledám nemovitost ke koupi, ale nedaří se mi v naší oblasti nic vhodného najít. A nemám moc prostředky ani sílu to teď někam přestěhovávat a pak to zase stěhovat jinam. On to má v obrovský garáži, kterou ani vlastně nepoužívá, má ji gratis, jen mi chce dělat zle si myslím. Potřebovala jsem si vyzvednout jen letní kola, abych mohla přezout. Ale měla jsem jezdit radši na zimních a o nic mu raději neříkat. Netušila jsem, že tak vylítne a bude na mě hnusnej
Příspěvek upraven 09.05.16 v 11:24
V tom případě partnerovi pouze řekni, že potřebuješ vypořádat společné věci. O ničem jiném se s ním nebav a po vypořádání věcí ho nekontaktuj. Pokud se potkáte, tak pozdrav nebo odpověz na pozdrav (muž má ženu pozdravit první) a sama konverzaci nenanvazuj. A to ani prostřednictvím sociálních sítí, sms apod.
@kratkonožka Souhlasím s Mar tankou, s takovým chování je potřeba mít ten rozchod co nejdřív uzavřený. Je pravda, že by ti je mohl vyhodit. Zkus najít nějaké místo, třeba taky pronajmi garáž, nebo garáž u rodičů, kam bys ty věci dala. Vážně bych s tím neotálela.
Mě taky vadilo, že po rozchodu si u mě ex dělal úložný prostor.
Ani ne paranoidní, jako spíš histerický, hold rozchod narozdíl od tebe neustál, to, že vztah „podělal“ on je úplně jedno
U mě zabralo, když zvednul telefon až můj táta a zavolal mu, že prostě zítra si s partnerem přijedu pro věci a pokud mi je nevydá, tak pro ně přijede on a bude tak „hodný“, že s sebou vezme policii, aby měl jistotu, že ho po tom všem nezabije, protože už ho má vážně plný zuby
Pravda, že u nás to bylo trošku drastičtější.. Zkus to napřed jednoduše, že prostě ty věci chceš/ potřebuješ a když má takový problém tě vidět, tak ať ti ty klíče někde nechá a že mu je pak necháš např ve schránce. Pokud se cuká a věci ti vydat stále nechce ani po takové domluvě a dělá vysloveně naschvály, tak mu pohroz třeba policejní asistencí (co na tom, že je s sebou ve skutečnosti nevezmeš, jde jen o udělat „bububu“ třeba to zabere), nebo že pro to přijedou vaši, když s tím má takový problém, ale že prostě bez debat ty věci chceš, tak ať se hold na pár minut přemůže, dá ti ty klíče a nedělá naschvály ![]()
Příspěvek upraven 09.05.16 v 11:39
Teď koukám, že „potřebuješ jen něco“ a že je věcí více… Uvědom si, že jak nevezmeš vše, ale jen to, co teď potřebuješ, tak bude dělat ještě větší naschvály, a to docela i chápu, pokud se přes to nepřenesl, co jemu je do toho, že si je potřebuješ někde nechat a nemáš energii na to to dělat naráz? Rozešli jste se, tak si prostě najdi narychlo k pronájmu nějakou garáž, stěhováky a postav ho prostě před to, že si tehdy a tehdy pro to přijedeš za nečího doprovodu a vezmeš si vše…
@Kattynka000 píše:
Ani ne paranoidní, jako spíš histerický, hold rozchod narozdíl od tebe neustál, to, že vztah „podělal“ on je úplně jednoU mě zabralo, když zvednul telefon až můj táta a zavolal mu, že prostě zítra si s partnerem přijedu pro věci a pokud mi je nevydá, tak pro ně přijede on a bude tak „hodný“, že s sebou vezme policii, aby měl jistotu, že ho po tom všem nezabije, protože už ho má vážně plný zuby
Pravda, že u nás to bylo trošku drastičtější.. Zkus to napřed jednoduše, že prostě ty věci chceš/ potřebuješ a když má takový problém tě vidět, tak ať ti ty klíče někde nechá a že mu je pak necháš např ve schránce. Pokud se cuká a věci ti vydat stále nechce ani po takové domluvě a dělá vysloveně naschvály, tak mu pohroz třeba policejní asistencí (co na tom, že je s sebou ve skutečnosti nevezmeš, jde jen o udělat „bububu“ třeba to zabere), nebo že pro to přijedou vaši, když s tím má takový problém, ale že prostě bez debat ty věci chceš, tak ať se hold na pár minut přemůže, dá ti ty klíče a nedělá naschvály
Nejdřív mě s těma kolama řekl, že k němu domů si pro ně přijet nemůžu, řekla jsem, ok, tak mi je přivez, on přece tě je nebudu ještě vozit. Pak navrhl, že mi je dá do té garáže, kde mám ostatní věci a dá mi od ní náhradní klíč, řekla jsem ok, super, aspoň si tam můžu občas vzít co budu potřebovat. Na to, že zase to nejde, přece mi nebude dávat náhradní klíč. Přitom ta garáž je úplně na odlehlém místě, vůbec by nehrozilo se tam potkat atp. On tam sám téměř žádné věci nemá. Fakt mě to hlava nebere. Není to můj první rozchod, ale takové šílené emoce z jeho strany ještě po třech měsících jsem u nikoho nezažila.
@Kattynka000 píše:
Teď koukám, že „potřebuješ jen něco“ a že je věcí více… Uvědom si, že jak nevezmeš vše, ale jen to, co teď potřebuješ, tak bude dělat ještě větší naschvály, a to docela i chápu, pokud se přes to nepřenesl, co jemu je do toho, že si je potřebuješ někde nechat a nemáš energii na to to dělat naráz? Rozešli jste se, tak si prostě najdi narychlo k pronájmu nějakou garáž, stěhováky a postav ho prostě před to, že si tehdy a tehdy pro to přijedeš za nečího doprovodu a vezmeš si vše…
Asi máš určitým způsobem pravdu, ale to se mi fakt nechce, to by mě přišlo tak na 10 tis. Kč to někam stěhovat a za chvíli to zase stěhovat jinam plus nájemné. Já jsem pro něj taky udělala dost věcí, tak nevím, proč on by to nemohl strpět, když to tam má stejně prázdný
Příspěvek upraven 09.05.16 v 11:42
@kratkonožka píše:
Není to tak jednoduchý, je to spousta věcí, některý dost těžký, spíš na stěhováky. A já teď spíš ještě potřebuji, aby tam ty věci nějakou dobu zůstaly, protože intenzivně hledám nemovitost ke koupi, ale nedaří se mi v naší oblasti nic vhodného najít. A nemám moc prostředky ani sílu to teď někam přestěhovávat a pak to zase stěhovat jinam. On to má v obrovský garáži, kterou ani vlastně nepoužívá, má ji gratis, jen mi chce dělat zle si myslím. Potřebovala jsem si vyzvednout jen letní kola, abych mohla přezout. Ale měla jsem jezdit radši na zimních a o nic mu raději neříkat. Netušila jsem, že tak vylítne a bude na mě hnusnejPříspěvek upraven 09.05.16 v 11:24
Jsi tedy docela odvážná, nechávat věci u něj. Aby se ti nestalo, že už je nikdy neuvidíš
. Páku na něj žádnou nemáš. A nic ti není do toho, jak svou garáž používá.
Podle mě využíváš Ty jeho a jeho výbuch bys měla brát jako varování, že do budoucna bude zle. Zaplatila bych si jiný prostor, stěhováky a jelo by se. V opačném případě si totiž ty věci budeš pořizovat znova…
@Kobea píše:
Jsi tedy docela odvážná, nechávat věci u něj. Aby se ti nestalo, že už je nikdy neuvidíš. Páku na něj žádnou nemáš. A nic ti není do toho, jak svou garáž používá.
Podle mě využíváš Ty jeho a jeho výbuch bys měla brát jako varování, že do budoucna bude zle. Zaplatila bych si jiný prostor, stěhováky a jelo by se. V opačném případě si totiž ty věci budeš pořizovat znova…
No jo snažím se to řešit, nedělá mi to radost tam ty věci mít, může to tam někdo i vykrást, ale chtěla bych si to rovnou už dát do svého a ne to přenášet sem tam. Mohl by být trochu velkorysejší si myslím po těch letech co jsme byli spolu
@kratkonožka Jsou lidi, co to prostě nesou hůř, celý vztah je enormně na prd, zvořou co můžou a jakmile se sebereš a odejdeš od nich, tak začnou kopat kolem sebe.. Měla jsem to také.. Dva roky ze mě tahal peníze, skvělý manipulant, došlo i na facky, jednou jeho „Akcí“ jsem dokonce i potratila.. Celou dobu mě podváděl, jen já o tom nevěděla, až ke konci, postavila jsem se na zadní a nějakou neznámou náhodou se mi povedlo zamilovat se do současného manžela.. Odešla jsem ze vztahu do vztahu, taky mi u něj zůstaly nějaké věci.. Ačkoli měl okamžitě taky hned vztah, tak dělal extrémní naschvály.. Jako omluvu jsem od něj dostala psisko, čivavu na kterou jsem se hodně fixla, když jsem odešla, tak prohlásil, že JEHO pes nebude s žádnou ku*ou a že mi ho prostě nedá.. Na peníze, co jsem mu půjčila že nemám smlouvu a věci radši vyhodí, než aby mi je dal.. A nešlo o levné věci, měla jsem tam novou pračku, mikrovlnku, PC, nábytek, co se prostě nedal pobrat při odchodu.. Víc jak měsíc dělal naschvály, nakonec věci vydal až když se právě ozvali naši.. Peníze jsem z něj nedostala, většina věcí byla extrémně zničených, v pytlích s oblečením byly normálně psí exkrementy a ne od té malinké čivavy, ale od velkého rotvajlera, kterého měl na zahradě apod.. Ale už jsem neměla energii se o nic víc rvát, byla jsem ráda, že alespoň ty drahé věci jsem dostala, oblečení letělo celé do popelnice, stůl u něj zůstal, PC byl rozbitý, čivava nakonec skončila u známých, kteří ho přemluvili, aby jim ji prodal, protože prý byla ve strašném stavu, nevenčil ji nic, ale alespoň tu mikrovlnku s pračkou jsem dostala zpět a vím, že psisko je u hodných lidí spokojené
Každopádně taky nezájem, že vztah zničil on, že se mnou zametal, ale dovolila jsem si prostě odejít a žít bez něj spokojeně a bylo hned zle.. Takže doporučuju vzít všechno naráz, prostě si pronajmi nějakou malou garáž, zařiď stěhováky a vezmi si všechno..
@kratkonožka Nebude velkorysý, zapomene na všechno dobré, co jsi pro něj udělala. Fakt mi věř, bohužel vím, o čem píšu.
Můj ex je taky cvok a domluvit se s ním prostě nedá.
Takže pokud je hodnota věcí vyšší, než náklady na jejich byť i krátkodobé přestěhování, přestěhovala bych je. Fakt riskuješ, že o všechno přijdeš. Můj ex mi taky zadržoval věci. Páka na něj nebyla. Nakonec jsme se domluvili, ale my jsem zakopali válečnou sekeru, tak jsem toho využila.
Nicméně mi taky dlouho trvalo, než jsem pochopila, že je ex fakt cvok a že se s ním nepůjde domluvit. Věděli to všichni, jen já ne
.
@Kobea píše:
@kratkonožka Nebude velkorysý, zapomene na všechno dobré, co jsi pro něj udělala. Fakt mi věř, bohužel vím, o čem píšu.
Můj ex je taky cvok a domluvit se s ním prostě nedá.
Takže pokud je hodnota věcí vyšší, než náklady na jejich byť i krátkodobé přestěhování, přestěhovala bych je. Fakt riskuješ, že o všechno přijdeš. Můj ex mi taky zadržoval věci. Páka na něj nebyla. Nakonec jsme se domluvili, ale my jsem zakopali válečnou sekeru, tak jsem toho využila.Nicméně mi taky dlouho trvalo, než jsem pochopila, že je ex fakt cvok a že se s ním nepůjde domluvit. Věděli to všichni, jen já ne![]()
.
Abych ty věci několikrát stěhovala sem tam, tak to tu hodnotu opravdu nemají. Mám tam třeba sněhovou frézu, sekačky na trávu, nějaký nábytek, nádobí, litinový kamna atd. Ale když to budu znovu kupovat, tak to nebude levná záležitost. Celou dobu nic neříka, tak jsem si myslela, že mu to tam nevadí. Myslela jsem, že po třech měsích, se můžeme bavit jako přátelé, bez nějakých velkých emocí. Napsala jsem mu ještě smsku, a poprosila ho, aby mě s těma věcma nedeptal, že jsem nemohla z toho spát a že nemám na to ty věci převážet a vše platit. Zatím neodepsal. Známí mi říkají, že on není člověk, který by mě ty věci vyhodil, že mi to prý dělá jen naschvál