Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
nevim kam tenhle dotaz zaradit -bydlim v novem dome kde mam byt-jinak je to 4-podlazni panelacek-a vedle jsou stare radovky -pred nima je placek na parkovani kde puvodne bylo misto pro invalidy,ktere ted uz neni oznacene je tam jen cara na asfaltu a znacku zmenili na parkoviste a k tomu je napsane 4 mista,10 metru-neni pro koho pro jaky dum a tak…ani na zemi zadne znaceni neni-lidi z radovek maji porad problem ze tam parkuju-no proste nekde stat musim kdyz dalsich 100.000 na misto v podzemnich garazich nemam.-ale nestojim tam jedina-rano jsem zas mela listek od nich za steracem a to si na to byvale misto pro invalidy nestoupam jen vedle. ze se mam naucit parkovat-jsem sama takze chlap se me nezastane-nevite jak to je spravne?? nerada bych aby mi auto odtahli ale taky nechci aby ze me delali blbce jen z toho duvodu ze oni tam byli prvni-jak ve skolce Diky G _________________
Nevím, jestli jsem to dobře pochopila, ale nedávno sjem to řešila s učitelkou autoškoly.
1. Pokud je tam svislá značka a konkrétní označení SPZ, tak tam stát nesmíš.
2. Pokud je tam jenom invalida nakreslený na zemi a není to pro nikoho konkrétního, tak tam taky stát nesmíš.
3. Pokud tam v současné době není svislá značka, ani žádný vozíčkář nakreslený na zemi, tak si tam klidně stůj. Můžeš se taky informovat na dopravce, jestli je to místo pro invalidy platné nebo ne.
Ahoj,
určite tam stáť možeš ![]()
to len ľudia z domov majú utkvelú predstavu, že cesta pred ich domom je ich súkromné parkovisko. Pokiaľ si to nezaplatí, tak je to verejná cesta a može tam stáť, kto chce. Keby si to parkovanie niekto zaplatil, bola by tam značka s uvedenou ŠPZ. Ako píšeš, to tam nie je, tak tam kludne stoj ![]()
nám to tiež robili susedia - bývali sme v radovkách, prenajatý sme mali v jednom dome horný byt. A keď spodný sused ob:,–(il parkovanie pred našim domom, stáli sme pred vedľajším. Tiež nám za to susedia vynadali - a nie že by nemali kde stáť, zá:,–(ne totiž parkovali v garáži ![]()
jeste si pujdu zjistit jestli to nahodou nepatri k jejich pozemku o cemz pochybuji a tim s nima koncim-ted si tam udelali pruhy na dve mista-pan je asi manualne sikovny a dal si tam popelnici ![]()
Nj to je klasika
, taky bydlime v „radaku“, vyhoda i nevyhoda je, ze parkuju do garaze, ale obcas se najde nejaky pako ktery mi zaparkuje primo pred vjezdem
. Urcite parkovat muzes, kde chces. To vubec neres, oni si zvyknou, naopak bych jim rekla at se nauci poradne parkovat oni ponevadz tam ted budes stat casto
.
Na druhou stranu jsou dobré sousedské vztahy k nezaplacení… Pokud bydlíte na místě, kde hodláte žít po spoustu příštích let je vyvolávat konflikt prochu nerozumné…
Pokud jsem to pochopila, ten plácek není přímo před řadovkou, ale přes cestu? A to místo pro invalidy není platné? Pak je pravda, že je to volné místo, pokud ten pozemek patří obci.
Ale stát někomu přímo před řadovkou mi přijde trochu neomalené… Když jedeme do řadovky ke tchánům, vždy stojíme přímo před nimi, když se nás sjede víc a nevejdeme se, vždy se stavíme v ulici tak, abychom nestáli nikomu před domem… Přijde mi to jako normální lidská slušnost.
Což by v případě tohoto stání neměl být problém. Ale raději si zavolej na městkou policii, tam by ti měli říct, zda to místo pro invalidy je platné nebo ne a zda je tam možné stát. Pokud se chceš vyhnout definitovně problémům, informuj se na pronájem parkovacího místa, je to sice několik tisíc ročně, ale měla bys klid a sousedé by nemohli mít problém.
L.
taky bych radsi stala bokem ale proste neni kde a s tim ze taham sama malou a veci okolo tak proste nemuzu stat o dve ulice niz-a radovky maji kazda sve dve garaze pod domky-a parkovani je v podstate pred jejich domy ale kdybychom se hadali o misto tak vedle naseho domu-a taky si to nezabiram pro sebe-proste chapu kdo driv prijde ale ne to aby si to zabirali pro sebe jen tak
kdybych si mohla dat nnekolik tisic rocne tak si vemu na spaltky to parkovaci misto v podzemnich garazich ![]()
Tak zkus za nima proste zajit s malou a vysvetlit jim svoji situaci, vem jim treba nejaky vinko a ja myslim, ze pan soused ti to misto treba bude jeste hlidat
. Ja jsem taky po tom co u nas parkrat vymlatili auta (vcetne meho) a to i za bileho dne, byla za sousedem jestli nechce parkovat u nas v garazi (bezplatne, ale obcas dostanu coko
)
no nevim oni jsou dost protivni-ja jsem treba zvykla zdravit a oni maj i problem odpovedet natoz aby normalne pozdravili sami-chjo-to vis ze bych sla taky nejradsi cestou nejmensiho odporu ale kdyz si neodpusti jedovate poznamky na listeccich a ani je nenapadne mi to rict rovnou?…taky tyhle veci nemam rada tak si chci v klidu zjistit jak se veci maji a pak tam event.zajit a normalne jim rict ze to je takhle a takhle…na urovnavani a zehleni jsem myslim jinak celkem dobra-tuhle jsem souseda zdupala za vrtani on rekl ze to nevrta on-v deset vecer..a po par rozhovorech na chodbe a pak i u vinka mi predevcirem sam nabizel pridelani svetla-fakt se nesnazim byt protivna za kazdou cenu…
nj ja to chapu, tu mame souseda, ktery nas nenavidi jenom proto, ze jsme stejne zhruba stejna generace jako jeho deti. Tudiz nam delal naschvali, kdykoli jsme tu treba meli navstevu a grilovali tak pustil psa ktery neustale steka nebo zacal sekat zahradu, treba i v deset vecer. Dokonce nam i vyhrozoval, ze na „rozbije drzky“
uplne bezduvodne jenom proto, ze jsme ho poprosili jestli by nemohl sveho psa utisit. No tak jsme koupili whisku a kyticku pro pani, lezli jsme mu do zadni casti tela a od te doby (asi rok) mame klid. Ono to jde hlavne pokud to jsou starsi lidi
. Nevzdavej to ![]()
Cesta nebo parkovaci mista na ulici jsou verejna (pokud tam nejsou konkretni znacky, ale pises, ze nejsou), nejsou soukroma, muzes parkovat, kde chces, kde je to povoleno, pokud samozrejme nestojis nekomu pred garazi.
Radka