Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Můj táta měl před 6 týdny nehodu, kterou nezavinil. Jel na skůtru po hlavní silnici do práce a porazila ho autem paní, která mu nedala přednost. Táta má sešroubovanou nohu, je celý pomlácený, má něco s ramenem. Čeká ho ještě spousta vyšetření a možná další operace. Zatím na kontroly a vyšetření jezdí objednanou sanitkou, ale až bude moci začít hýbat s nohou, mohl by ho vždy někdo odvézt. Mají auto a bydlí v lokalitě, kde je málo parkovacích míst. Ráda bych mu zkusila na čas vyřídit parkování pro invalidy. Netušíte, kde se to vyřizuje? Moc děkuji.
@carola píše:
Ahoj. Můj táta měl před 6 týdny nehodu, kterou nezavinil. Jel na skůtru po hlavní silnici do práce a porazila ho autem paní, která mu nedala přednost. Táta má sešroubovanou nohu, je celý pomlácený, má něco s ramenem. Čeká ho ještě spousta vyšetření a možná další operace. Zatím na kontroly a vyšetření jezdí objednanou sanitkou, ale až bude moci začít hýbat s nohou, mohl by ho vždy někdo odvézt. Mají auto a bydlí v lokalitě, kde je málo parkovacích míst. Ráda bych mu zkusila na čas vyřídit parkování pro invalidy. Netušíte, kde se to vyřizuje? Moc děkuji.
hádám, že by musel být invalida, aby mohl na těchto místech stát. O parkování na invalidech vyřízené jen „na čas“ jsem tedy nikdy neslyšela ![]()
Musel by mit invalidni duchod a vse schvaluje komise.to neni jen tak
Na sesroubovanou nohu mu opravdu nikdo parkovani pro invalidy neda… ![]()
Aha, já myslela, že bych zašla za obvodní lékařkou. Takže to asi nebude k ničemu. On je právě už v důchodu, ale mají s novou ženou malé děti a táta je chtěl zabezpečit a chodit do práci, dokud to bude možné a teď ne vlastní vinou nemůže. Bude se zřejmě léčit hodně dlouho a zatím právě na tu nohu nemůže vůbec stoupat a nemůže ani hýbat tou jednou rukou, tak jsem právě myslela, že by jim to na čas ulehčilo situaci.
Musel by mit prukaz TP, pote muze zazadat o parkovaci stani. A o nejakem docasnem parkovacim miste jsem tedy taky nikdy neslysela. Zeptejte se na UP pripadne i na mestskem urade jestli vubec mate nejake moznosti.
@Mysticlipstick píše:
Musel by mit prukaz TP, pote muze zazadat o parkovaci stani. A o nejakem docasnem parkovacim miste jsem tedy taky nikdy neslysela. Zeptejte se na UP pripadne i na mestskem urade jestli vubec mate nejake moznosti.
Moc děkuji.
@carola Jedině mu parkovací místo koupit, pokud je ta možnost. Jinak parkovací místo pro invalidy jsem zařizovala na MěÚ, ale podmínkou je, jak psaly holky průkaz ZTP.
Bohužel dočasný invalida není. Buď má průkazku ZTP, (TP nestačí) nebo nemá. A ZTP jen tak někomu nedají. Taťka, chodící o 2 holích po mrtvici, má plný invalidní důchod a stejně mu ZTP nedali. Důchod se vyřizuje na sociálce, ZTP na úřadu práce, jestli se nemýlím.
Já si myslím, že je pro něj nejlepší ta sanitka. Obvodní lékař mu je napíše. Má na ni nárok. A sanitky parkují až skoro u dveří.
Ani né průkaz TP, ale ZTP (TP je nižší stupeň invalidity).
Vyřizování je trochu na dlouhé lokte, 2-3 měsíce počítej. Jsou v tom lékařské posudky,…nakonec se ta průkazka nechává tisknout v Praze, takže další zdržení.
Pak je možnost (s průkazem ZTP) dojít na městský úřad k vyřízení parkovacího místa, případně na městský úřad s rozšířenou působností nebo magistrát pro parkovací kartu O7. Dříve to byla taková ta modrobílá kartička do auta za okno - může se s tím parkovat na invalidech, ale i jen tak na ulici, i tam, kde je zákaz, pokud to teda samozřejmě není jednosměrka, kde okolo něj nikdo neprojede, docela šikovná věcička ![]()
Muze si parkovaci misto „pronajmout“, nektere obce to povoluji. Dostane pak vyznacene misto se znackou SPZ auta. Zeptejte se u vas na mistnim urade.
Nedávno jsme to zařizovali tchánovi. Musíš mít platnou průkazku ZTP, s průkazkou a všemi papíry zajít na spádový odbor dopravy a tam zažádat…
@Anonymní píše:
Bohužel dočasný invalida není. Buď má průkazku ZTP, (TP nestačí) nebo nemá. A ZTP jen tak někomu nedají. Taťka, chodící o 2 holích po mrtvici, má plný invalidní důchod a stejně mu ZTP nedali. Důchod se vyřizuje na sociálce, ZTP na úřadu práce, jestli se nemýlím.
Ten prukaz se tak jmenuje… TP a pak se to odstupnovava tusim ze.
Je to TP, ZTP a ZTP/P tři stupně.
Na to parkování či parkovací kartu je potřeba minimálně ZTP.
A ano, jak bylo napsáno, ZTP průkaz na spádovém úřadu práce, odbor státní sociální podpory,
pak už s kartou ZTP parkovací místo na obecním (městském) úřadě, případně na ÚMO, ÚMČ, parkovací karta na magistrátu nebo na městském úřadě s rozšířenou působností (bývalý okresní úřady).