Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mozna je to smesny dotaz, ale i tak by me to zajimalo. Ted jede v TV reklama na parky natural vhodne pro deti.. Co si o tom myslite?? Daly by jste je rocnimu diteti?? Nebo je to zas jen lakadlo pro rodice??? Vite nekdo vic podrobnosti??
Diky Maty
Ahoj, taky jsem to teď viděla a nevěřím tomu, pochybuju, že je to opravdu z masa a ne nějakých kůží, chrupavek a zbytků. Možná je to bez chemické konzervace, ale složení?? Pro jistotu se nepíše na obal? V tomhle jsem pesimista. Ročnímu dítěti bych párky jakékoli určitě nedala, až tak dvouletýmu v nouzi kousek, už jen ten smradlavý igelitový obal mě odrazuje… asi jsem v tomhle dost extrém.
Johanka (od Šulánků)
Ahoj, mam dve deti (6let, 5mes.) a od jednoho roku jedla/bude jist to co my akorat mene korenene. Kazdopadne uzeninam se co nejvice vyhybam. Od kamaradu co pracuji v masokombinatech vim ze normalni parky atd. sou stejne jen rohlik + ecka. A parky natural ja tomu neverim. Misto uzeniny davej radsi syr. Sany.
holky,
dekuju za reakce taky jsem nikde nenasla slozeni…Najivne jsem si myslela ze by byly vhodny po Kubika.. Kdyz jime my parky tak Kubula desne skemra ocima a rucickama.. tak jsem hledala nejakou alternativu… nevite nektera nahodou jestly se daji udelat doma parky?? Nebo neco podobnyho parkum ( hlavne tvarem) Nevim asi to prehanim ale je mi ho lito jak smutne na nas kouka kdyz jime parky… Normalni jidlo varim pro nas vsechny malo korenim a solim.. ale parku se nevzdame.. tak asi tak.. proto me to napadlo s tema parkama natural..
Maty
ahoj,
nedávno dělala mf dnes test párků.my uzeniny téměř nejíme,přesto mě to zaujalo.vídeňské párky by měly být v pravém střívku a jen z masa.jsou dražší,ale v dobrém řeznictví by ti měli poradit.já mám 13m holčičku,ale i přes smutné oči jí plno věcí nedávám.dostala párkrát plátek šunky,ale v obchodě mi dali ochutnat a dostala hodně málo slanou a je to vyjímečně.radši mažu chleba s máslem nebo lučinou.
luka
Maty, to ty párky doma konzumujete tak často, že přemýšlíš o „domácí výrobě“? ![]()
Když jednou za čas (pokud je nejíte častěji než 1× týdně) děcko škemrá, vůbec bych si toho nevšímala… malé děti budou škemrat u čehokoliv (uzeniny, zmrzlina, slané brambůrky, pivo, cigareta…) a prostě musí pochopit, že některé věci nejsou pro děti, toť můj názor. U nás jsme se snažili před malým nezdravá jídla nekonzumovat a když už „musíš“, co ti brání odejít s párkem do vedlejší místnosti?
Jinak my z Moravy máme běžně přístup k domácím klobáskám, manželova rodina je vyrábí opravdu z čistých surovin (kvalitní zvěřina nebo z doma chovaných zvířat, strýc vyráběl i domácí šunku), ale stejně mi to připadá pro dítě dost kořeněné, většinou se to dělá pikantní.
Johanka
Maty - ještě něco - v kterékoli prodejně zdravé výživy prodávají „uzeniny“ (napodobeniny párků, salámů, sekanou atd.) vyrobené z ze „zdravých“ surovin - takové to klaso (sója atd. - nevyznám se v tom), voní a chutná to podobně jako klasické uzeniny, složení teda neznám, ale je to určitě lepší alternativa k normálnímu párku. Já bych ale dítě na párky k večeři (aby to doma často viděl) nezvykala, nají se svinstev ještě v životě dost, vlastně už od školky, u nás třeba dávají dětem ve školce běžně hrachovou kaši s párkem, salám v těstíčku atd.
Johanka
Proti párkům a uzeninám jsem velký bojovník, ať už se tváří bůhvíjak „masově“. Myslím si, že je to jen mouka a nějaký sajrajty a o tom, že by to bylo vhodné jídlo pro dítě dost pochybuji. Našemu malému budou skoro tři a když mu babička nabízí párek nebo buřta!!!! jsem lehce nepříčetná a musím to odejít rozdýchat… Uklidňuji se tím,že je to jednou za čas a malýho to určitě nezabije
, ale fakt to nesnáším…
Páni, holky, našemu čtyřtýdennímu mimču už babičky slibují lepší baštu ve formě buřtíků a uzenýho… jsem z toho už teď osypaná. ![]()
NiKi