Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, chtěla bych se zeptat Vás mamin, jak je to s dovolenou a jak často na ní jezdíte, když máte malé dítě a třeba splácíte byt. My žijeme od výplaty k výplatě. Manžel pořád říká, že jenom my nikam nejedeme, že všichní jezdí na dovolené. Nechápu kde na to ti všichní berou . . . ![]()
Byt máme nezařízený, tak mi připadá důležitější investovat do bytu než spláchnout peníze do dovolené - tedy oni nejsou jaké plachovat. MAnžel by si snad i na to půjčil, což mi připadá absolutní nesmysl.
Budu ráda za Vaše reakce.
Myslím, že na tom takto nejste sami. Hodně rodin splácí, vybavuje byt a na nic jiného prostě nezbývá. Žily jsme úplně stejně, ale na ten týden jsme vždy někam vyrazili. Byli to dotované dovolené od manži z práce, kde nás týden s plnou penzí vyšel na 1000,–/os. což bylo úplně super. Známí zase mají chatu tak jezdí tam, nebo si půjčí chatu od někoho známého nebo z rodiny. K moři jedeme až letos, kdy budou malé 4 roky a já už taky přinesu nějakou tu korunku do rozpočtu. Netrap se tím a vyražte aspoň na výlet, nebo k někomu známému. Hezké prázdniny přeje Lenka.
Potvrzuju, že opravdu mnoho rodin tak žije a některé se na dovolenou nedostanou. Teda to co se tady myslí jako dovolená, že někam dál se vyrazí a nemusí to být k moři.
Hodně se jezdí na chaty a chalupy. Jezdila jsem k babičce s dětma nebo jsme se s tchánovcema prostřídali na jejich chalupě. Děti k moři jezdily s nima nebo na dětské rekreace.
Teď žijeme na vesnici a tak nám nějaké dovolené jinde neschází. Ale o víkendových zájezdech začínáme uvažovat. Teda manželovi by se líbilo na víkend odložit děti a jet se vykoupat k moři s cestovkou ![]()
Nevím jak to je vhodné, jestli to není moc náročné. Stefinka
Ahoj,
taky nemáme peněz nazbyt, ale určitě to rodině prospěje vypadnout aspoň na týden z bytu. A řekla bych, že i ten, kdo žije v domku na vesnici by měl občas změnit prostředí. Mě už to třeba doma leze děsně na nervy a po tom týdnu nebo ještě lépe 2 se domů zase těším. Jezdíme na tchánovců chalupu, vždycky aspoň na víkend tam jsou s námi přátelé (většinou s dětmi), poslední víkend přijedou manželovo rodiče. Letos po třech letech jedeme i s dětmi k moři. Ale dostali jsme velmi výhodnou nabídku, na normální zájezd s cestovkou bychom neměli a naše auto není způsobilé cesty do zahraničí.
Jako malá jsem jezdila s rodiči pod stan a líbilo se mi to.
Hezkou dovolenou!
Katka
ahojky,
snad tě "potěší
",že v tom nejste sami. Pátým rokem splácíme hypotéku, tři roky jsem na mateřské, takže osm let jdem od výplaty k výplatě. Chatu nikdo z rodiny nemá, dotace od zaměstnavatele taky ne a pod stan zase ze zdravotních to taky nejde
. Takže si aspoń někdy dopřejem luxus
na celodenní výlet, i když třebas v okolí 20-30 km. Ale i tak si aspoń trošku užíváme a vypadnem ze stereotypu. A mám aspoń o čem pořád snít a těšit se na opravdovou dovolenou, která doufám brzy přijde
Takže přeji, a´t vás to taky co nejdřív potká
![]()
kisotek
Haha, co to je dovolená?
Jestli pár dní na chajdě, tak na dovolenou taky jezdíme. U moře jsem nikdy nebyla a je mi to po pravdě řečeno i tak trochu šumafuk. Nemít tu chalupu (rozpadající se), kde jsme letos byli už 3× !!!, asi bychom konali delší výlety a možná by došlo i na stanování v kempech. Což si myslím že dětem dá daleko víc než vyvalování se na pláži a spaní v drahém hotelu. Jó, holt si musím udělat z nouze ctnost
.
Pimpo pro mě to je skorodovolená když se aspoň na pár hodin zbavím dětí
nebo když si aspoň dvě hodiny hrají na dvorku a tudíž máme s mužem čas … ![]()
No, po pravdě, pokud někde musím vařit, prát, uklízet a starat se o děti jako doma, což na chlaupě jsem musela, tak to mi taky jako dovolená moc nepřišlo. Oproti městskému bytu ale byla veliká zahrada a nemusela jsem děti pořád svlíkat, oblíkat, převlíkat.
Dovolená vypukne, až dětičky obě dáme na týden na tábor a my vyrazíme kamkoli kde nebudu muset dělat hospodyňku a kde budeme sami dva. Já se taaak těším. Ale to bude až za 4 roky a budu ho muset ještě přesvědčit, že aspoň víkend by nemusel na tom zatraceným baráčku nic dělat ![]()
Stefinka
Stefinko tak to máš pravdu. Já jsem na té chajdě prala pleny - ve škopku, nemáme tam vodu, nosíme ji od pumpy. Když jsem všechno vyprala, tak mi to přes noc zmoklo.....bída děs. Takže to dovolená opravdu není, to je jen malá změna z toho věčného stereotypu. Ale zato jednou týdně mám takové pěkné volno, když mužskej odveze děti na půl dne k rodičům, to si tady chrochtám blahem a užívám klidu a ticha
.....zrovna zítra budu jupíí.
Ale vážně - na „klasickou“ dovolenou peníze nemáme a ještě dlouho mít nebudeme. Naše bydlení je v nepěkném stavu, takže když jsou peníze, radši je dáváme sem, než je utratit za 14 dní někde...... Ale jak jsem napsala, ani mi to moc nevadí, fakt mi stačí odjet na chajdu, jen kdyby to vyšlo třeba na dva týdny, abychom se s manželem taky trochu užili ( a nebo rovnou pohádali
).
Kukinko - půjčku bych brala pouze na věci, které přetrvají. Byt je pěkná pálka a ještě když potřebujete vybavení. Krátká dovolená, vypadnout z kolotoče, někdy je to fakt třeba, ale musíte být rozumní a nepřidat si moc splácení navrch.
A co takhle sehnat hlídání a občas si nebo pravidelně si udělat hezký večer - kino, večeře, tancovačka, bowling, tak něco. Mně na „vyvenčení“ kolikrát stačí jet do nejbližšího města nakupovat bez dětí. Škoda, že se už nedají vyplácet přídavky zpětně. Takhle to dělala moje sestřička - za rok najednou - a vystačilo jim to na každoroční dovolenou v kempu v Itálii. My tak chytří nikdy nebyli, ptala jsem se až za hodně dlouho jak to vlastně dělá.
Stefinka
Ahoj,
stoprocentně nejste jediný. My splácíme baráček a plno jiných půjček, abychom si pořádně náš domeček zařídili. Na dovolené jsme nebyli už tři roky. Také nám to chybí, ale žijeme též z výplaty do výplaty, takže není z čeho na dovču našetřit. Malé je 20 měsíců, takže také nás ještě stojí něco navíc.
Nevím kdo přesně to tam psal, ale půjčku bych si opravdu brala jen na něco užitečného, potřebného a to co by mi zůstalo.
Držím nám všem palečky, ať to vše brzy překonáme a užijeme si super dovolenou. ![]()
Taky se přidávám,splácíme hypotéku,navíc máme malé hospodářství,tak z toho ujet není vůbec snadné…a navíc,dovolená jako leháro někde…to nějak není nic pro nás.Tak počkáme,až budou děti větší,my poplatíme co můžem,a pak pojedeme někam courat,aspoň na chvíli.Zatím jsou fakt nějak důležitější věci,kam utíkají penízky......no,a nebo vyhrát ve sportce ![]()
Maminky, zvládáte finančně v létě dovolené? Jezdíte nebo nejezdíte? A kam? Doma se bojí, že teď dáme dětem dvakrát dovolenou u moře a příští léto budeme sedět doma na zadku, že na to nebude? Nebo všichni na to v pohodě mají a každé létě s dětmi někam bez problémů vyrazí? Jen my to řešíme?
@Enmamma a musí to být more? Nemůže to být třeba voda (Vltava, Otava…) v Čechách? Nebo střídat jednou more, jednou něco levnějšího/dobrodruznejsiho? My tedy nezvládáme moře již třetí rok z důvodu těhotenství a malých deti.
@Enmamma píše:
Maminky, zvládáte finančně v létě dovolené? Jezdíte nebo nejezdíte? A kam? Doma se bojí, že teď dáme dětem dvakrát dovolenou u moře a příští léto budeme sedět doma na zadku, že na to nebude? Nebo všichni na to v pohodě mají a každé létě s dětmi někam bez problémů vyrazí? Jen my to řešíme?
Kdo se doma bojí? Tak snad máte nějaký rozpočet a víte co si můžete dovolit, ne?
Jakoze byste letos jeli 2× k mori? Jezdime kazd rok vicekrat nekam, ale muzem si to v pohode dovolit. Myslim, ze to resi hodne rodin, nektere si dovcu u more mohou dovolit 1× za X let. Rozhodne nevidim nic spatneho jet k mori a dalsi dca roky do kempu po Cesku.
i to muze byt fajt super. Navic kvalita ceskych kempu a sluzeb se docela zveda.