Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mandarinka01 píše:
Taky by me to zajimalo a to stejne zarazi i me. Kazdopadne dovolena v tuzemsku mi vubec nevadi, je tu krasne a co objevovat. Ja jako dite jsem s rodicema procestovala kdeco a milovala jsem ty nase dovolene s karavanem, po kempech.
Mně přijde, že to u nás vyjde skoro stejně draho jako u moře. Záleží asi na tom, co kdo chce, třeba my bychom se z all-in v resortu zbláznili hrůzou, tak vybíráme penziony nebo apartmány a objevujeme různá místa u moře, takže to co bychom pro 2 lidi dali za šílený allin, tak takto máme bezva dovolenou pro 6 lidí a ještě nám zbude. Jinak stotisícový příjem není nic už až tak neobvyklého, že by to nemohla být pravda a ani to není zase tak závratná částka, že bychom si mohli dovolit úplně co chceme.
@Cuddy píše:
@luca241 nemyslím, že by si to to dítě neužilo. Ale to more si užije stejně jako ten rybník a rybník bude za menší peníze. A pro mě to s malými dětmi budou galeje i u moře, i u rybníka, takže za ty vynaložené peníze navíc nezískáme vůbec nic. Pokud bych měla jet bez děti, tak samozřejmě než rybník volím cestovatelskou dovolenou s občasnou návštěvou pláže.
Presne, deti si to uziji vsude, ale to more za cenu dlouhe cesty, pokud se jede autem, a neuzij si to ani rodice, protoze jen hlidaji. To se muzou placnout nekam do kempu k rybniku.
@luca241 Tak já si myslím, že malé dítě cca do 2 let si nijak extra neužije žádnou dovolenou - resp. že mu je jedno, kde je, navíc ho ale stresuje cestování. A mně jako rodiče taky - cestování, balení těch všech vychytávek pro malé děti, řešit, co s plínama, atd., atd… Navíc já jsem nekojila, takže ve věku několika měsíců byl problém načasovat krmení tak, abychom dojeli třeba jen do destinace vzdálené 3 h a dítě část cesty neprořvalo hlady.
Jinak řečeno - poměr stresu a požitku z dovolené svědčil pro to, abychom s malými dětmi zůstali doma.
Navíc dítě do těch 2, možná i 3 let teprve objevuje svět a dostatečné dobrodružství pro něj je, když může objevovat byt, dům, hřiště u domu, zahradu u babičky apod.
Příspěvek upraven 11.08.18 v 15:04
@luca241
Já tomu třeba rozumím.Moje dcera od narození v autě blije,takže jet s ní např. do Chorvatska by byl očistec.Stacilo teď,když jsme byli na dovolené v ČR asi 150 km daleko a cesta hrozná nejen pro mě,ale hlavně pro ni.Takze jet k mori- neužije si to ani dcera ani já.
@luca241 No,protože to zní líp,říct,že nejedem,protože bysme si to my nebo dítě neužili,než říct na rovinu,že na to nemáme,ne ![]()
Za mě je to nesmysl,když si s batolaty vyrazíte k moři a zvolíte ten prefabrikát,jak to tu někdo nazval,tak se nemusítě starat vůbec o nic,o jídlo,úklid,praní prostě máte čas se věnovat jenom tomu dítěti a ten společný čas s ním si prostě užít,bez starostí o cokoliv jinýho.
A ještě se mi hrozně líbí ty řeči,že neí dobrý ject s mamlými dětmi k moři,protože je tam na ně strašný horko a ony to špatně snášejí. Což po letošním létě u nás-které ještě neskončilo,zní fakt vtipně,hlavně když to člověk i tady čte,jak ty chudáci děti trpí v těch panelákách,kde je 30 stupNů,nemůžou spát,jaou přehrátý. Vypadnou s nima k moři na celý léto by bylo pro ně nejlepší,co by se dalo udělat.
@luca241 píše:
My jezdíme na dovolené vícekrát ročně,ale každý ať jezdí jak může.more není nutnost.da se jet i za levneji po různých kempech a nejen v ČR,ale třeba Slovensko, Maďarsko,…jen jedné věci nerozumím,což se netýká zakladatelky-proc ma tolik lidí pocit,že by si malé dítě neužilo dovolenou u moře?jaký je rozdíl v tom,být třeba v Chorvatsku u moře nebo v Rakousku u jezera,v ČR u rybníka nebo třeba v Maďarsku v termalech?to je něco ,co se objevuje ve spoustě diskuzi a vůbec tomuto myšlenkovému pochodu nerozumím ,ať to přeberu z které chci strany…a není to rypani,jen mě to zajímá.
U nás by si to uzily i malé deti,kdybychom se tam mohli teleportovat,ale ta cesta byt klimatizovanym autem je pro me osobně hororovy zazitek. K mori jedou jen starší deti s tatinkem se zajezdem. U nas se blije už za druhym rohem,kdyz stojime v kolonach,otravují,kdy ut tam budeme atd. Pořád neco chtějí,ale musí být prikurtovani v sedackach. Tříleté a desetimesicni dceri je fakt jedno,jestli je na koupaku za rohem nebo u moře,ale to moře je daleko a my si to za takových podmínek neuzijeme,hlavně tu cestu,nestojí nám to za to.
Rádi s malymi detmi cestujeme vlakem,to je v pohodě
A vsechny deti tento druh dopravy snáší nejlíp. Ale vlakem zase nenabalime vse,co bychom potrebovali pro 5 dětí na tyden.. Ty to fakt nechapes,proc rodiny čekají,az deti trochu odrostou?
@luca241 píše:
My jezdíme na dovolené vícekrát ročně,ale každý ať jezdí jak může.more není nutnost.da se jet i za levneji po různých kempech a nejen v ČR,ale třeba Slovensko, Maďarsko,…jen jedné věci nerozumím,což se netýká zakladatelky-proc ma tolik lidí pocit,že by si malé dítě neužilo dovolenou u moře?jaký je rozdíl v tom,být třeba v Chorvatsku u moře nebo v Rakousku u jezera,v ČR u rybníka nebo třeba v Maďarsku v termalech?to je něco ,co se objevuje ve spoustě diskuzi a vůbec tomuto myšlenkovému pochodu nerozumím ,ať to přeberu z které chci strany…a není to rypani,jen mě to zajímá.
Dcery mají obě rády jakoukoli vodu (moře, bazény …). Jsou spíše pod vodou než nad ní.
Každá tam byla poprvé v roce a půl. Mladší než si vždy navykne na tu slanou vodu, tak jí z toho úplně navaluje, ale je to tak první den. Starší má atopický ekzém, takže hlavně kvůli ní jezdíme k moři. Ale co pozoruji u moře děti, tak hodně malých dětí se tam bojí jít (slaná voda, studená voda, vlny) a stejně jsou s rodiči buď u bazénu nebo se hrabou v písku na pláži. Malým dětem tam občas rodiče nalijí vodu do malého bazénku. To asi je potom zbytečné pro vážit tak dlouhou cestu s malým dítětem. A potom asi záleží na dítěti, pokud špatně snáší změny a není zvyklé cestovat, tak je taková dovolená asi spíše za trest. Sestra má děti, které v noci špatně spali, když byli malé, ještě se jim dělalo špatně v autě a stačil jim pobyt u babičky hodinu cesty od jejich baráku.
@iila píše:
@luca241 Tak já si myslím, že malé dítě cca do 2 let si nijak extra neužije žádnou dovolenou - resp. že mu je jedno, kde je, navíc ho ale stresuje cestování. A mně jako rodiče taky - cestování, balení, řešit, co s plínama, atd., atd… Navíc já jsem nekojila, takže ve věku několika měsíců byl problém načasovat krmení tak, abychom dojeli třeba jen do destinace vzdálené 3 h a dítě část cesty neprořvalo hlady.
Jinak řečeno - poměr stresu a požitku z dovolené svědčil pro to, abychom s malými dětmi zůstali doma.
Navíc dítě do těch 2, možná i 3 let teprve objevuje svět a dostatečné dobrodružství pro něj je, když může objevovat byt, dům, hřiště u domu, zahradu u babičky apod.Příspěvek upraven 11.08.18 v 14:54
Hele já Ti nevím, my jsme s dětmi jezdili od malička, pro ně cestování žádný stres nebyl, vydržely v klidu v autě i osmihodinové přejezdy s jednou přestávkou. Zkrátka zvyk je zvyk, děti právě cestování snáší dobře, byli jsme na okružní dovolené po celém Polsku když děti měly věk, 1 a půl, 4, 7 a 10 let a užili jsme si to všichni parádně. Jelikož máme dětí hodně, tak bychom se nikam nepodívali hodně roků. Už to máme tak sehrané, že děti přesně ví co a kdy, takže všechno probíhalo tak nějak rutinné ať jsme byli na jakémkoliv hotelu, nebo kdekoliv na cestách. Máme to tak doteď.
@Jana206 Spíš plno lidí nechápe,že na dovolenou se dá i letět. Já jsem stará a autem třeba do Chorvatska by teda nejela,ta cesta by pro mě byla peklo,za prvý tak dlouho sedět,bojim se nehod,prostě než ject autem ,tak opravdu radši zůstanu doma.A neudělala bych to ani dítěti,přikurtovat ho a nechat ho bez možnosti se pohnou X hodin Naštěstí existuje letadlo.
@Zabatko Priznavam, ze co tyka cen zajezdu, jsem mimo a vubec nemam prehled. Jen mi ted nekolik znamych nezavisle na sobe reklo, ze za leteckou dovolenou kmori se clovek pod 60000 nedostane… My si s kamarady a jejich detmi pronajmeme chalupu na tyden nekde v CR a vejdeme se do nejakych 10000 komplet. Ale samozrejme srovnavam nesrovnatelne. Jen me ty ceny zajezdu prekvapily.
@Šarlota4 píše:
@Marcelka146 k mori se casto cestuje i letadlem
Kde fůra lidí bleje stejně jako v autě. Letošní let byl pro mě extra výživný ![]()
@renap píše:
@Jana206 Spíš plno lidí nechápe,že na dovolenou se dá i letět. Já jsem stará a autem třeba do Chorvatska by teda nejela,ta cesta by pro mě byla peklo,za prvý tak dlouho sedět,bojim se nehod,prostě než ject autem ,tak opravdu radši zůstanu doma.A neudělala bych to ani dítěti,přikurtovat ho a nechat ho bez možnosti se pohnou X hodin Naštěstí existuje letadlo.
Ale chápe, jen ti může být špatně i v letadle. A to ti na odpočívadle nezastaví. Navíc se na to letište musíš nějak dostat a pak většinou i z letiště na hotel takže kdo má opravdu velké potíže zvládne to tím autem líp.
@terien nemam jedinou negativni zkusenost
. Jeji dceri se dela blbe v aute v letadle by to bylo treba v pohode.
@luca241, pro mě je to o tom, že malé dítě mi není schopno říct, jak se cítí, když onemocní, jak moc to bolí, je to akutní… Prostě nechci riskovat a být 1000km od domova, když se něco zdravotně po*ere… Ta domluva s lékaři v cizině atd…, v tuzemsku jsi v dojezdove vzdálenosti od domu… navíc ta cesta s batoletem…
Prostě to tak mám… Není to o tom, že si to neužije, užije, stejně jako tady u přehrady…