Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Resime to taky, dovolene jen v tuzemsku, se znamyma na tyden na chalupu a tak. Ale deti jsou celkem male a pokud maji nejake koupani a hriste, jsou spokojene. Na to je nemusim tahat nikam daleko. K mori bych rada, ale zatim na to proste neni.
Obávám se, že ti tu nikdo moc neporadí. To přece vy musíte vědět, jestli na dovolenou máte nebo ne. My vám do rodinného rozpočtu nevidíme. Jinak teda moře dvakrát ročně je zbytečný, jednou nestačí? Navíc dovolená neznamená automaticky moře.
My jsme už pár let u moře nebyli, ne kvůli penězům, ale proto, že děti jsou malé a nikdo by si to neužil.
Před dětmi jsme u moře byli každý rok, někdy i víckrát. Teď je těch peněz míň, ale kdybychom chtěli, tak vyjet můžeme. Jen nám přijde zbytečný vyhazovat spoustu peněz za moře, když kluci jsou malí a neužili by si to. Resp. užili, ale úplně stejně si to užijou i u rybníka nebo na koupališti, na zahradě u bazénu.. Peníze tedy investujeme do potřebnějších věcí.
@Enmamma a nevěřím, že by na to všichni v pohodě měli, i kdyz zde na emiminu se tváří všichni jako vysoceprijmovi. Ono v létě more, v zimě hory - to aby si na to člověk odkládal 10tis měsíčně, což pro 90% lidi s hypotékou a ženou na rd bude problém.
@Enmamma Kdo se doma boji,že nebudete mít na dovolenou? Sami nejlépe víte jaké máte příjmy a kolik dovolených si můžete dovolit.. Vzhledem k tomu jaké je teplé léto,se dá dovolená letos užít i tady v ČR,i když peněz to stojí taky dost. My k moři letíme většinou jednou za rok,k tomu vždy nějaká dovolena v ČR. Kdyby na to nebylo budeme na chatě. ![]()
@Šarlota4 píše:
Jakoze byste letos jeli 2× k mori? Jezdime kazd rok vicekrat nekam, ale muzem si to v pohode dovolit. Myslim, ze to resi hodne rodin, nektere si dovcu u more mohou dovolit 1× za X let. Rozhodne nevidim nic spatneho jet k mori a dalsi dca roky do kempu po Cesku.i to muze byt fajt super. Navic kvalita ceskych kempu a sluzeb se docela zveda.
Tak na kemp snad příští rok bude. ![]()
@Cuddy píše:
@Enmamma a nevěřím, že by na to všichni v pohodě měli, i kdyz zde na emiminu se tváří všichni jako vysoceprijmovi. Ono v létě more, v zimě hory - to aby si na to člověk odkládal 10tis měsíčně, což pro 90% lidi s hypotékou a ženou na rd bude problém.
No právě, že když se tu řeší peníze, tak tu každý přehazuje peníze vidlema a my si pak připadáme jako socky, protože někdy není ani na ty vidle. ![]()
@chaela píše:
Obávám se, že ti tu nikdo moc neporadí. To přece vy musíte vědět, jestli na dovolenou máte nebo ne. My vám do rodinného rozpočtu nevidíme. Jinak teda moře dvakrát ročně je zbytečný, jednou nestačí? Navíc dovolená neznamená automaticky moře.
My jsme už pár let u moře nebyli, ne kvůli penězům, ale proto, že děti jsou malé a nikdo by si to neužil.
Před dětmi jsme u moře byli každý rok, někdy i víckrát. Teď je těch peněz míň, ale kdybychom chtěli, tak vyjet můžeme. Jen nám přijde zbytečný vyhazovat spoustu peněz za moře, když kluci jsou malí a neužili by si to. Resp. užili, ale úplně stejně si to užijou i u rybníka nebo na koupališti, na zahradě u bazénu.. Peníze tedy investujeme do potřebnějších věcí.
Ani nechci radit, ale spíš když tu je diskuze o příjmech, tak tu lidi mají třeba sto tisíc měsíčně a to si pak říkám, jestli těch, co řeší, jestli moře nebo chalupa, je vlastně poměrně málo. Tak se ptám jen, jestli se tu všichni vytahujou, nebo je to normální a já to zbytečně řeším.
Sry, ale půjčka na dovolenou je vrchol zoufalství a hlouposti. Navíc je dovolená a dovolená, někdo preferuje prefabrikovanou dovolenou od cestovky, kdy je 10 dní zavřený v jednom resortu, někomu vyhovuje síť penzionů a může takhle procestovat celou civilizovanou část Evropy, někomu vyhovují apartmány u moře či jezera s vlastní dopravou, někdo má rád cestování po domovině. A není pravda, že všichni někam jedou, krom toho, 2/3 těch, co letí na prefabrikát, si na to půjčují, aby se pak dalších 12 měsíců schovávali před exekutory. Není co závidět, čas a peníze na dovolenou časem budou.
@Enmamma píše:
Ani nechci radit, ale spíš když tu je diskuze o příjmech, tak tu lidi mají třeba sto tisíc měsíčně a to si pak říkám, jestli těch, co řeší, jestli moře nebo chalupa, je vlastně poměrně málo. Tak se ptám jen, jestli se tu všichni vytahujou, nebo je to normální a já to zbytečně řeším.
Pokud už jste jednou u moře letos byli, tak to nechte zase na příští rok. V Čechách je také krásná dovolená. A nevím v jakém věku máš děti, ale alespoň se budou mít zase příští rok na co těšit.
@Enmamma píše:
Taky by me to zajimalo a to stejne zarazi i me. Kazdopadne dovolena v tuzemsku mi vubec nevadi, je tu krasne a co objevovat. Ja jako dite jsem s rodicema procestovala kdeco a milovala jsem ty nase dovolene s karavanem, po kempech.
@Enmamma, tak nevím, ale mi zase jako takový rozdíl nepřijde, jestli jedeš tady nebo k moři… Ale teda je pravda, že mi na dovolené nesetrime, jíme většinou u restauraci a máme každý den nějaký program ( u toho moře se většinou koupes, valis na pláži nebo kouknes po městě, přírodě… Takže to zase ušetříte…) . Pokud nemusíš mít zrovna to nejdražší, dá se ubytování ( apartmán) sehnat za dobrou cenu ( řekla bych srovnatelnou s tuzemskem) …
Takže co vrazíš do cesty ( zahraničí) , to v tuzemsku do "programu "… Jinak já kempy miluju, je to pro děti daleko lepší než apartmány… Lítají do tmy venku s kamarády, pak ještě sedí u ohně…
My jezdíme hodně do kempu na Slovensko, ale i tady u nás - léto, jaro, podzim, v zimě jezdime na pronajaté chalupy … Jinak já odmítám jet s dětma do tří let k moři a tak aby starší děti nebyly ochuzeny jezdí na pobyty se školou nebo tábory ( Španelsko, Řecko…) Jinak dá se udělat i pěkná dovolená za hubičku, známa tak byla na týden s dětmi na táboře ( 2 dospělí + 3 děti se vším 11.000,–
)
My taky k mori nejedem. Nejde o penize, ale nechce se nam tam s malyma detma, to bychom si to poradne neuzili nikdo, navic nemame hlidani pro psa. Takze letos Rakousko u jezera a pristi rok uz se snad odhodlame k tomu mori.
My jezdíme na dovolené vícekrát ročně,ale každý ať jezdí jak může.more není nutnost.da se jet i za levneji po různých kempech a nejen v ČR,ale třeba Slovensko, Maďarsko,…jen jedné věci nerozumím,což se netýká zakladatelky-proc ma tolik lidí pocit,že by si malé dítě neužilo dovolenou u moře?jaký je rozdíl v tom,být třeba v Chorvatsku u moře nebo v Rakousku u jezera,v ČR u rybníka nebo třeba v Maďarsku v termalech?
to je něco ,co se objevuje ve spoustě diskuzi a vůbec tomuto myšlenkovému pochodu nerozumím ,ať to přeberu z které chci strany…a není to rypani,jen mě to zajímá.
@luca241 nemyslím, že by si to to dítě neužilo. Ale to more si užije stejně jako ten rybník a rybník bude za menší peníze. A pro mě to s malými dětmi budou galeje i u moře, i u rybníka, takže za ty vynaložené peníze navíc nezískáme vůbec nic. Pokud bych měla jet bez děti, tak samozřejmě než rybník volím cestovatelskou dovolenou s občasnou návštěvou pláže.
@Cuddy píše:
@luca241 nemyslím, že by si to to dítě neužilo. Ale to more si užije stejně jako ten rybník a rybník bude za menší peníze. A pro mě to s malými dětmi budou galeje i u moře, i u rybníka, takže za ty vynaložené peníze navíc nezískáme vůbec nic. Pokud bych měla jet bez děti, tak samozřejmě než rybník volím cestovatelskou dovolenou s občasnou návštěvou pláže.
Jo.tak tomu naprosto rozumím.tys to napsala aspoň narovinu s těma penezma.a v tomto je to pochopitelne.ale ve většině co jsem tu četla (zdaleka nejen v této diskuzi) je to podáno tak,že peníze problém nejsou,ale moře by si děti neužily… každopádně díky za normální odpověď.az necekane tady ![]()