Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mandarinka01 píše:
@Zabatko Priznavam, ze co tyka cen zajezdu, jsem mimo a vubec nemam prehled. Jen mi ted nekolik znamych nezavisle na sobe reklo, ze za leteckou dovolenou kmori se clovek pod 60000 nedostane… My si s kamarady a jejich detmi pronajmeme chalupu na tyden nekde v CR a vejdeme se do nejakych 10000 komplet. Ale samozrejme srovnavam nesrovnatelne. Jen me ty ceny zajezdu prekvapily.
To není pravda,60 tisíc jsme za dovolenou nikdy nedali a to máme vždy all inclusive,10-12 dní a o prázdninách a to ještě máme dost velký požadavky.
Jo,v Čechách se dá asi pořídit levná dovolená,ovšem v tom stylu,jak píšeš,v nějaké pronajaté chalupě,vařit si a nejezdit nikam po výletech. Když bys chtěla nějaký penzion,aspoň se snídaní,zbytek restaurace,něco vidět-hrady,zámky,too,zábavní park,aquapaprk,tak se do deseti tisíc nevejdeš ani omylem. My jezdíme na prodloužené víkendy po ČR,a když chceme něco vidět,ne jenom lézt po lesích a loukách,tak nás ten jeden víkend přijde cca na těch 10 disíc.
@renap píše:
@luca241 No,protože to zní líp,říct,že nejedem,protože bysme si to my nebo dítě neužili,než říct na rovinu,že na to nemáme,ne
Za mě je to nesmysl,když si s batolaty vyrazíte k moři a zvolíte ten prefabrikát,jak to tu někdo nazval,tak se nemusítě starat vůbec o nic,o jídlo,úklid,praní prostě máte čas se věnovat jenom tomu dítěti a ten společný čas s ním si prostě užít,bez starostí o cokoliv jinýho.
A ještě se mi hrozně líbí ty řeči,že neí dobrý ject s mamlými dětmi k moři,protože je tam na ně strašný horko a ony to špatně snášejí. Což po letošním létě u nás-které ještě neskončilo,zní fakt vtipně,hlavně když to člověk i tady čte,jak ty chudáci děti trpí v těch panelákách,kde je 30 stupNů,nemůžou spát,jaou přehrátý. Vypadnou s nima k moři na celý léto by bylo pro ně nejlepší,co by se dalo udělat.
My byli s malými dětmi u moře v Polsku. Pravda je, že 12 hodin cesty vlakama bylo náročné, ale dětem se to líbilo.
@terien píše:
Ale chápe, jen ti může být špatně i v letadle. A to ti na odpočívadle nezastaví. Navíc se na to letište musíš nějak dostat a pak většinou i z letiště na hotel takže kdo má opravdu velké potíže zvládne to tím autem líp.
No,to holt chce vyzkoušet,mně je v autě odmala blbě,a to někdy dokonce i když sama řídim
a malá měla dlouho limit 20 minut,pak blila,a v letadle nám ani jedné nic není.
@renap píše:
@Jana206 Spíš plno lidí nechápe,že na dovolenou se dá i letět. Já jsem stará a autem třeba do Chorvatska by teda nejela,ta cesta by pro mě byla peklo,za prvý tak dlouho sedět,bojim se nehod,prostě než ject autem ,tak opravdu radši zůstanu doma.A neudělala bych to ani dítěti,přikurtovat ho a nechat ho bez možnosti se pohnou X hodin Naštěstí existuje letadlo.
Dost lidí chápe, že se dá letět. Ale pokud bydlí daleko od letiště, tak ještě musí na to letiště dojet.
Ne jako třeba my, kteří máme letiště za humny.
Takže to je třeba tři hodiny na letiště, tak tam také musí dojet. Tři hodiny čekání na odlet, pokud není zpoždění. Pak doba letu, transfer z letiště. Dost často jsou to noční lety. My letos letěli a tři a půl hodiny zpoždění na odletu, takže v půlnoci na letišti, odbavit jsme se museli v termínu, takže nemáš vodu nic, ta se tam teda dala koupit. Předtím už celý den od dopoledne bez ubytování. Takže ti řeknu, že i dospělí toho měli dost. Naštěstí už mám děti větší, takže jedna dcera usnula na sedačkách, druhá bděla a usnula až potom v letadle. Ale s těmi miminky a hodně malými dětmi si tam užili rodiče galeje. Nemohli usnout, plakali.
@Zabatko píše:
Hele já Ti nevím, my jsme s dětmi jezdili od malička, pro ně cestování žádný stres nebyl, vydržely v klidu v autě i osmihodinové přejezdy s jednou přestávkou. Zkrátka zvyk je zvyk, děti právě cestování snáší dobře, byli jsme na okružní dovolené po celém Polsku když děti měly věk, 1 a půl, 4, 7 a 10 let a užili jsme si to všichni parádně. Jelikož máme dětí hodně, tak bychom se nikam nepodívali hodně roků. Už to máme tak sehrané, že děti přesně ví co a kdy, takže všechno probíhalo tak nějak rutinné ať jsme byli na jakémkoliv hotelu, nebo kdekoliv na cestách. Máme to tak doteď.
To máš pravdu, že je to jistě hodně o zvyku, nejlépe již od narození. Chápu, že když jsou rodiče zkušení cestovatelé, tak chtějí cestovat i s dětmi a mohou to dobře zvládat i od jejich nejútlejšího věku. Naproti tomu však třeba pro mne (kdo toho tolik neprocestoval ani před dětmi a pro koho je balení noční můra), je nesmysl začínat s dovolenkami u moře, když jsou děti v kojeneckém věku. Už jen ta představa mne silně stresuje.
@Enmamma píše:
Ani nechci radit, ale spíš když tu je diskuze o příjmech, tak tu lidi mají třeba sto tisíc měsíčně a to si pak říkám, jestli těch, co řeší, jestli moře nebo chalupa, je vlastně poměrně málo. Tak se ptám jen, jestli se tu všichni vytahujou, nebo je to normální a já to zbytečně řeším.
Taky mám pocit,že na emiminu se všichni tváří jako vysocepříjmoví, ale skutečnost je malinko jiná. Ono na internetu si každý může plácat co chce,jak je to ve skutečnosti,nevíme. Ale v mém okolí je jen málo rodin,které si můžou dovolit s hypotékou,více dětmi a ženou na RD leteckou dovolenou all inclusive,aby tam i ty malé děti byly dopraveny rychle a komfortně. A na to jet po vlastní ose prostě nejsou nervy.
Na druhou stranu jsou zase osoby,co mají panický strach z letů,někdo se bojí autonehod,někdo by zase nesedl do letadla.Protože drobných autonehod je několik desítek denně,ve zprávách jsou jen ty tragické,které k počtu aut,které denně jezdí,nejsou zase tak časté. Takže šance,že autonehodu přežiješ,je poměrně velká,šance,že přežiješ leteckou katastrofu,je mizivá.
Co se týče cen,nepřijde mi až takový rozdíl jet někam v ČR nebo do zahraničí,ale po vlastní ose. Letecké dovolené se vším všudy jsou zase o kategorii výš.
A co se týče letiště,tam je potřeba být minimálně dvě hodiny předem,nemůže nastat situace jak v Sám Doma,že taková familie přijede na poslední chvíli a jedno dítě sedne do jiného letadla. Pro mě by toto byla s malými dětmi noční můra,někde čekat a potom je hlídat někde v cizím prostředí. Doma vím,co si můžu dovolit a nejsem zvyklá být jim za zadkem,to by pro mě nebyla dovolená. Je fajn,že starší děti můžou jet se zájezdem nebo na tábor do zahraničí,ale je to fakt až pro větší děti,které si dokážou poručit,lecos si odříct,lze je na cestu a její průběh připravit. Sbalí si batoh a jedou,ne pro kojence a batolata.
Ještě jeden pohled,ne v každé rodině jsou dva řidiči a ne každý řidič si troufne řídit x hodin na zasekané dálnici v zahraničí. Ne každý na to má se rvoucím děckem v sedačce.
A o zvyku to fakt není,u nás je každé dítě jiné,co se týče cestování.
@renap píše:
@luca241 No,protože to zní líp,říct,že nejedem,protože bysme si to my nebo dítě neužili,než říct na rovinu,že na to nemáme,ne
Za mě je to nesmysl,když si s batolaty vyrazíte k moři a zvolíte ten prefabrikát,jak to tu někdo nazval,tak se nemusítě starat vůbec o nic,o jídlo,úklid,praní prostě máte čas se věnovat jenom tomu dítěti a ten společný čas s ním si prostě užít,bez starostí o cokoliv jinýho.
A ještě se mi hrozně líbí ty řeči,že neí dobrý ject s mamlými dětmi k moři,protože je tam na ně strašný horko a ony to špatně snášejí. Což po letošním létě u nás-které ještě neskončilo,zní fakt vtipně,hlavně když to člověk i tady čte,jak ty chudáci děti trpí v těch panelákách,kde je 30 stupNů,nemůžou spát,jaou přehrátý. Vypadnou s nima k moři na celý léto by bylo pro ně nejlepší,co by se dalo udělat.
No tak zrovna s tím horkem je to pravda. Nejde jen o samotné horko, ale v kombinaci s jiným jídlem, vodou, klimatizací a celkově jinymi hygienickými normami je to nebezpečný koktejl. Když má potíže tady tak ho vezmu k doktorovi, tam bych měla strach co ročnímu dítěti kdo co podá. Každý holt není takový kaskadér.
@renap píše:
No,to holt chce vyzkoušet,mně je v autě odmala blbě,a to někdy dokonce i když sama řídima malá měla dlouho limit 20 minut,pak blila,a v letadle nám ani jedné nic není.
Já bych to na ročním nebo dvouletém decku teda nezkoušela.
@marin No,ale tomu se dá předejít výběrem destinace. My jsme si na první let s batoletem vybrali Zakynthos,už při výběru víš,v kolik je odlet,let trvá pouze 2,5 hodiny,je tam malinké letiště,takže kontrola a kufry okamžitě a tranfer z letiště 15 minut. Letěli jsme v 5 ráno a stihli jsme snídani v hotelu. Jasný,že když si vyberu Kanáry a bydlim 3 hodiny od letiště,tak se to protáhne. Jinak tedy my býváme na letišti tak hodinu a půl před odletem. A pro to dítě je daleko zábavnější a rozmanitější to cestování letadlem,kde se může proběhnout, na letišti jsou dětská hřiště,v letadle taky může chodit,než sedět bez pohnutí x hodin v autě.
@Jana206 píše:
A co se týče letiště,tam je potřeba být minimálně dvě hodiny předem,nemůže nastat situace jak v Sám Doma,že taková familie přijede na poslední chvíli a jedno dítě sedne do jiného letadla. Pro mě by toto byla s malými dětmi noční můra,někde čekat a potom je hlídat někde v cizím prostředí. Doma vím,co si můžu dovolit a nejsem zvyklá být jim za zadkem,to by pro mě nebyla dovolená. Je fajn,že starší děti můžou jet se zájezdem nebo na tábor do zahraničí,ale je to fakt až pro větší děti,které si dokážou poručit,lecos si odříct,lze je na cestu a její průběh připravit. Sbalí si batoh a jedou,ne pro kojence a batolata.Ještě jeden pohled,ne v každé rodině jsou dva řidiči a ne každý řidič si troufne řídit x hodin na zasekané dálnici v zahraničí. Ne každý na to má se rvoucím děckem v sedačce.
A o zvyku to fakt není,u nás je každé dítě jiné,co se týče cestování.
Já teda ziram, že se taky s někým ohledně cestování s dětmi shodnu
s ročním bych nikam nejela ani za nic a o penězích to opravdu není.
Ženy,děkuji za odpovědi.vsechny jste tu udály důvody,které jsou pro vás zasadni a které beru.napr blití v autě(což se dá teda taky řešit),vzdálenost od domova ,pokud by přišla choroba,…každý se boji něčeho. v drtivé většině jde pouze o přesun autem či o peníze.tudiz ne o to,že by si to dítě v cílové destinaci neuzilo.btw letos jsme po x letech byli autem v Chorvatsku,jelikož dcera kvůli zdravotnímu problému nemůže letět.a upřímně doufám,že se do příštího roku vyzdravi,jelikož nás to v tom autě taky nebavilo.a to jsme byli pouze na severu, nějakých 600km.
![]()
@renap píše:
@marin No,ale tomu se dá předejít výběrem destinace. My jsme si na první let s batoletem vybrali Zakynthos,už při výběru víš,v kolik je odlet,let trvá pouze 2,5 hodiny,je tam malinké letiště,takže kontrola a kufry okamžitě a tranfer z letiště 15 minut. Letěli jsme v 5 ráno a stihli jsme snídani v hotelu. Jasný,že když si vyberu Kanáry a bydlim 3 hodiny od letiště,tak se to protáhne. Jinak tedy my býváme na letišti tak hodinu a půl před odletem. A pro to dítě je daleko zábavnější a rozmanitější to cestování letadlem,kde se může proběhnout, na letišti jsou dětská hřiště,v letadle taky může chodit,než sedět bez pohnutí x hodin v autě.
S tím hřištěm jsi mně připomněla. V Praze vždycky bývalo super hřiště pro děti. Letos jsme ho hledali a nenašli.
Tam co bývalo už není. Jen jsme našli nějakou místnost pro matky s dětmi, ale to bylo pro batolata a miminka. Nevíte někdo, zda tam to hřiště ještě někde je? Na Zakynthosu je to dobré, tam se smí lítat jen přes den. Také jsme tam jednou byli. Zpoždění se holt ovlivnit nedá. Ale když člověk objednává na first, tak nevíš, kdy bude odlet. My letos přijeli na letiště více, jak dvě hodiny předem a tak polovina lidí už byla odbavena a fronta dlouhá.
@marin Hřiště nevim,my už pár let lítáme z Německa,ale co si pamatuju v Praze,tak malá si tam hrála až v gatu,jak už se čeká na nástup do letadla,tam byli míčky,nějaké tabule na kreslení,hlavolamy. Jestli je to v té odletové hale nevím,na to jsme neměli čas nikdy,jak jezíme na poslední chvíli,jdem rovnou na odbavení a hned k letadlu. Ale pamatuju,že tam byly nějaké velké šachy,na zemi.
@Jana206 píše:
Taky mám pocit,že na emiminu se všichni tváří jako vysocepříjmoví, ale skutečnost je malinko jiná. Ono na internetu si každý může plácat co chce,jak je to ve skutečnosti,nevíme. Ale v mém okolí je jen málo rodin,které si můžou dovolit s hypotékou,více dětmi a ženou na RD leteckou dovolenou all inclusive,aby tam i ty malé děti byly dopraveny rychle a komfortně. A na to jet po vlastní ose prostě nejsou nervy.Na druhou stranu jsou zase osoby,co mají panický strach z letů,někdo se bojí autonehod,někdo by zase nesedl do letadla.Protože drobných autonehod je několik desítek denně,ve zprávách jsou jen ty tragické,které k počtu aut,které denně jezdí,nejsou zase tak časté. Takže šance,že autonehodu přežiješ,je poměrně velká,šance,že přežiješ leteckou katastrofu,je mizivá.
Co se týče cen,nepřijde mi až takový rozdíl jet někam v ČR nebo do zahraničí,ale po vlastní ose. Letecké dovolené se vším všudy jsou zase o kategorii výš.
No já nevím, u nás v okolí jezdí k moři plno lidí, a to zrovna vysokopříjmoví nejsou. Záleží asi na prioritách, co kdo upřednostní. Ale třeba zase uznávám, že hodně lidí nepotřebuje all-in, pro mě třeba taková dovolená je noční můra, my potřebujeme mít klid a organizovat si čas podle svého. Už jen při slově „animátor“ se mi dělá mdlo. A cvičení v bazénu pod dohledem nebo podobné věci, no tož to fakt ne
.