Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jeste ja ![]()
jsem zvedava, jak spinkaji vase deticky, kterym je okolo roku jako nam. Nam se to ted desne meni, nekdy spime dopoledne od 9 - 10, nekdy zase od 10 - 11.30 a potom odpoledne v kocarku, drive mala spinkala po obidku......taky se ted casto stava, ze mala v noci place a budi se kazde treba cca 2 hodiny, drive se to nikdy nestalo.
Tesim se na odpovedi ![]()
Simona
Tak u nás zpravidla v době mezi 6-20h vlastně nespíme. Jednou 45 min či dvakrát 20min. Když spí malá déle jak hodinu, tak si říkám, že se něco děje,je to výjimečně..
Doufám, že až začně chodit, že bude víc unavená a i přes den si schrupne déle.
Jinak noc spí celou, tak zaplaťpánbůh za to.
Ale jen tak trošku občas závidím maminkám, kterým spí děti i v roce 2-4 hodiny přes den. To bych se stihla učit jedna báseň… Takhle večer, když malá usne, tak se mi zavírají oči a nějak to nejde…
Tak hlavně ať jsme zdraví,
E. a Eliška 1 rok a 3 dny
Ahoj holky,
doufam, ze me nebudete lyncovat
ale ja mam uplne opacny problem. Nas syn od pulroku spi fakt krasne celou noc od 2030 do
(doufam, ze jsem to ted zakrikla) a pak pres den musi spat 2× aspon hodinu. Muj problem je prave v tom , ze syn spat proste MUSI, ale zaroven jen tak nekde neusne. Takze musi 2× denne spat ve sve postylce!!! Nedovedete si predstavit jak je to obtizne, protoze je vyloucene jit nekam na cely den, protoze cestovni postylku na vylet se fakt vzit neda…Jeste teda nekdy usne v autosedacce pochopitelne pouze za jizdy, usnuti v kocarku nehrozi. Pokud neusne tak je tak protivny, ze z toho nekdy ma az hystericke zachvaty.
V noci zase potrebuje uplnej klid a kdyz ho nema tak se budi , nejde zadnym zpusobem uspat a pritom se mu strasne chce spat. Kdyz jsme byxli na dovolene a tam byl v noci trochu „ruch“ tak nespal celou dobu a zhubl o pulkila za tyden a vubec uz nebudu popisovat jak byl protivny ![]()
Nejdriv jsem doufala, ze z toho nejak vyroste , ale pak jsem si vzpomnela na svou mladsi sestru, ta kdyz byla dite tak delala uplne to same -proste kdyz se ji chtelo spat, tak musela spat a taky jen tak nekde neusla a preslo ji to snad na stredni skole (nekdy teda premyslim jestli to nema dodnes, kdyz je protivna, tak ji vzdycky rikam at si jde schrupnout
.
To pisu jenom abyste videli, ze ono i to spave miminko ma „sve“ zadrhele ![]()
A vzdycky kdyz nekdo „zavidi“ jake mam spave miminko tak se mu snazim vysvetlit, ze ono to taky neni uplne v pohode cely den shanet misto na spani ![]()
Ahoj Jana
Ahojky,
Niki bude 1 rok 25.8.,ale už se počítáme k roku
,tak doufám neva-chi ![]()
Máme teď nějaký zvláštní období,že nevím dne ani hodiny,jak to bude probíhat se spaním.Do 10m spala Niki 1-1,5hod dopoledne a pak 1,5-2hod odpoledne i tak nějak ve stejnou dobu.Pak se to začalo měnit spíše k jednoumu dennímu spánku a třeba na 3hod odpoledne a nebyla k probuzení,spinkáme už jen v postýlce.No a co teprve večer
posunula si i usínání.
Takže jsem nevěděla ani vlastně stále nevím,kdy a jak dlouho bude spát.Poslední dny se zas vrací ke 2 spánkům,ale v úplně rozdílných časech,takže něco naplánovat je děs.Když nespí,je protivka až hrůza,jak psala i Jana.
Večer docela zas funduje usínání +- 20hod.V noci 2krát papáme/nekojím/ a kolem 6,30už je zas ve svým živlu a žvatlá dokud mě nevzbudí.Teď má taky v noci neklidný spánek,vrtí se a fňuká,myslím,že rostou horní zoubky.Udělá si i v noci 2hod.přestávku,kdy si chce povídat,válí sudy a do spaní dááááleko.Naštěstí to není každou noc
Vím,že to není tak hrozný:)
Tak klidné spinkání mrňouskům a ahoj Naďa a Niki 10,5m
ahojky Simco, nas rok a dva mesice stray chlapecek ma spani docela pravidelne. chodi spinkat v 19.30 a spi 12,5 - 14 hodin, podle potreby.
Podle toho i zalezi , kdy se rano probudi. Obvykle je to okolo 8h a to pak jde spat okolo 10.30hod a spi 2-3 hodiny. odpoledne uz spi kratsi dobu, asi 1,5 - 2 hodiny.
Kdyz ale spi pres noc 14 hodin, da si uz jen jedno 3 hodinou spanicko pres den.
tak je to u nas.
Teda Claire, ty máš ale spáče ![]()
Náš Vašek nespal 14 hodin ani jako novorozeně, tuším, že se mu to povedlo jen jednou. Teď spí 9 hodin v noci a 2× 1-1.5 hoďky přes den.
Makýš a Vendy (skoro 14m)
holky, tak jste mi teda pekne zamotaly hlavu s tim spanim vasich deticek ![]()
krasny vecer ![]()
Simona
Tak já mám taky totálního nespavce, ale protože už jsem z toho „magořila“, tak jsem malou naučila, že když nespí, nemusí, ale bude aspoň pravidelně ve stejnou dobu odpočívat To znamená, že hajá v postýlce a chvilku se zklidní - aspoň půl hoďky a dvakrát denně. Četla jsem, že to je u hyperaktivních dětí (což mám) hodně důležité, že se prostě musejí naučit relaxovat. Musím podotknout, že se mi to osvědčuje. Jen to chce pevné nervy a zpočátku neustále hlídat a dělat znovu a znovu „hají“. Taky si myslím, že se to hodí, až jednou půjde do školky - tam je to spaní po obědě, tak s dítětem které sice nespí, ale leží a relaxuje, je to mnohem víc v pohodě.