Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klid… má teprve rok a čtvrt, co po něm chceš? Je to prerostly mimino, který se chová adekvátně věku. Navíc z dvojjazyčné rodiny. Fakt bych to teď neřešila. Mně vlastně na celém popisu nejvíc mimo normu přijde to, že nechodí. Když už tak dlouho leze a obchází. Ale i na tu chůzí má ještě 3 měsíce dle tabulek. Takže no problem, užívej si a neřeš.
Mě to přijde vpohode..možná to bude tou dvojjazyčnosti že něco „zapomíná“
vsak je ještě malinkej…
@Midaku píše:
Klid… má teprve rok a čtvrt, co po něm chceš? Je to prerostly mimino, který se chová adekvátně věku. Navíc z dvojjazyčné rodiny. Fakt bych to teď neřešila. Mně vlastně na celém popisu nejvíc mimo normu přijde to, že nechodí. Když už tak dlouho leze a obchází. Ale i na tu chůzí má ještě 3 měsíce dle tabulek. Takže no problem, užívej si a neřeš.
Jo, mas pravdu, ze nad tou chůzi se pozastavuju taky. Za dva týdny jdeme na fyzio, tak jsem zvedava, co se dozvíme.
Až na jméno mi to přijde v pořádku, adekvátní věku. A možná chození. Obchází už aspoň nábytek?
@ZuzaM píše:
Až na jméno mi to přijde v pořádku, adekvátní věku. A možná chození. Obchází už aspoň nábytek?
Obchází už 4 měsíce. Už se i pustí a stojí sám, ale nevykročí.
Jméno je spatny. Dřív se otacel na jmeno víc. Teď ignoruje.
Jejda, vždyť je to podle mě úplně zdravý dítě! Co blázníš? Podle tvého popisu a obav mám doma autistu spíš já
Tyjo, ze jsem sem do diskuse lezla, teď mám depku, že mám zaostalý dítě ![]()
Ahoj, možná zbytečně plaším, ale měla jsem velmi náročné těhotenství plné stresu, tak si říkám, jestli to nemohlo mít nějaký vliv na vývoj sveho syna..
), ruce nahoru, haji haji. A tím to končí.

Syn má 15 měsíců a já už si od jeho cca 10m všímám, ze se učí novým věcem hůř než jiné děti. V prvé řadě stále nechodí, ač se naučil lozit už v sedmi měsících, stoupat v 10m. Má asi tři slova, která umí říct - “pápá”, “dudu” a “ba” - balon). Máma uměl a zapomněl. Často se stane, že se něco naučí a za pár dnů to zapomene. Napodobuje, když se mu zrovna chce. Umí zamávat, paci paci, indiána, high five. Ale už zase zapomněl, kde má vlasy, nos, pusu, což ještě před týdnem uměl.
Porozumění je taky bída, což mu tedy nezlehčuje fakt, že tatínek je cizinec a mluví na nej jinou řečí. Chápe maximálně, když mu řeknu dej, najdi balon, najdi auto, jdeme papat (začne mlaskat
S hračkami si hraje. Ale většinu předmětu neustále vhazuje do různých děr, nebo háže do oken větších autíček, do kyblíčku apod. To dělá nejčastěji. Ukazování je rovněž problem. Ukazuje, ale to svým specifickým způsobem, že si spoji palec a ukazovak. Tímto způsobem ukazuje hodně (vím, ze se v mchat testu řeší jeden prst). Hračky sem tam podá a podívá se na mě, co já na to. Absolutne však neslyší na jméno. Mužu mu 20× říct jménem a nehne to s nim. Oční kontakt je v pohodě. Společensky je taky, podává hračky dětem a mám pocit, ze se lidi nestraní. Naopak vždy vítá nové lidi, hraje s nimi na honěnou a pozoruje je. Směje se rad a často. Knížky ho neberou, neukazuje na obrázky. Umí napodobit asi 5 zviratek, ale ne vždy správně. Je velký nejedlik, o jídlo nemá zájem.
Takže babo raď. Nějaký znaky sedí, nějaký ne. Ale zcela jiste je v určitých věcech atypicky.
Pediatra neřeší, prý uvidíme v jeho 18ti měsících.
Co vy na to? Měla bych se obrátit na někoho jiného nebo cekat?