Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, dosud mám 6ti letého kluka zapsaného u sebe v pasu, ale koncem června by měl letět k moři s prarodiči. Musím mu tedy zřídit jeho pas. Prý jsou teď nové požadavky a to nechat si na matrice ověřit jeho státní příslušnost a pak ještě s rodnými listy rodičů a oddacím listem sjet na nějakou další instituci, kde se musejí tyto doklady nechat ověřit, neboli je ještě nezletilý a až budu mít tyto ověření tak s nimi teprve na pasové i s dítětem, kde mu pas můžu nechat zadat, prý už si ho tam vyfotí sami.
Mám dotaz, mohu na ověření státní příslušnosti na jakoukoliv matriku, nebo jen na tu, kde máme trvalé bydliště?? Bydliště máme nově v Praze, trvalé ještě v Praze východ.. takže matrika je na Praze východ, ověření rodných a oddacích listů prý na Praze Smíchově a pro pas Brandýs nad Labem.. No príma, už teď je mi jasné, že to nestihnáme.. Ověřování na Smíchově dělají jen PO a ST od 8-17.. což jsem v práci… Díky za postřehy.
ahoj,státní příslušnost pokud vím nedělá matrika,ale u nás (v Liberci a okolí)je to přímo na Krajském úřadě v Liberci (rodný list dítěte, rodný list rodičů a občanka jednoho rodiče, který žádá,), přímo speciální kancelář jen na tu příslušnost. To je na počkání,klidně bez dítěte, asi 15 min. Pak s dítětem na pasové, tam si ho vyfotí a snad i otisky. o žádném ověřování nevím. jdeme tam př.týden, příslušnost už máme.tak snad se povede, ale máte to nakvap.
ahoj, tak ja jsem ho nedavno nechala udelat pro syna na Smichove. V kancelari ti rovnou potvrdi prislusnost ( k tomu potrebujes rodny list ditete, tvuj rodny list a to je vse), zadny oddaci list a rodny list manzela nechteli! Bylo to hotovy za 10 minut, a pak malyho vyfotily (zadny otisky), zaplatily jsme a do 3 tydnu byl hotovy pas ![]()
vyřizovali jsme Eli pas koncem března-byl tam manž, stačila jeho občanka, rodný list Eli, nic jsme nevypisovali paní ji tam přímo vyfotila, vše vypsala ona přímo do PC, podepsal to manž., malá tam musela škrábnout podpis (má 9.let) a za 3.týdny byl pas hotov. Cena 100,–, platnost 5.let, takže nechoďte malého ani fotit-ušetříte.
ja pro potvrzeni statni prislusnosti byla na matrice, vyplnila jsem zadost a do mesice mi to potvrzeni prislo postou. a s tim pak na pasove, zadne jine overeni dokladu nebylo treba. oni si ho sami vyfoti. pas byl hotov do 3 tydnu
Nam Osvedceni o statnim obcanstvi vydali taky na krajskem urade, v uredni den asi za 3 minuty a poplatek 100Kc
pokud to mas daleko jde o to pres matriku nebo primo pasove oddeleni zazadat postou ale je to zdlouhavejsi..
poroz na platnost rychlopasu - ne vsechny zeme je akceptuji - letos od ledna se toho dost menilo a i platnost pasu po navratu se u nekterych zemi zvedla z 3 na 6 mesicu.. takze vcas a poradne zkontrolovat a zjistit si spravne udaje pro aktualni destinaci ![]()
jinak zadne dokumenty overene byt nemusi - pokud jste teda oba cesi..
no to teda nevím, ale my nic takového (potvrzení o státní příslušnosti) neměli a nechtěli ho po nás, ale teď mě napadá, malá už měla pas dříve, v podstatě jsme měnili, ale ani u prvního ho neměla. Potvrzení o st. příslušnosti mají jen synové (24,23 a 21 let) a chytráci jim to všem třem dali na jeden papír.
to osvedceni o statni prislusnosti neplati jen pro deti ale pro kazdeho kdo jde zadat o prvni pas v zivote - i kdyz ti je treba 50 let a jeste jsi pas nemela vydany tak ho musis mit taky ![]()
Osvědčení o státním občanství jsem musela mít i já už kdysi dávno. Pro Robínka jsme o něj zažádali u nás na matrice, zaplatili jsme 100 Kč a za pár dní nám přišel poštou, vystavují ho na krajském úřadě. A pak jsme šli rovnou na magistrát nechat udělat pas, žádné další ověřování.
státní příslušnost dělá matrika BUĎ musíš na matriku podle toho kde má trvalé bydliště dítko, tam vyplníš „žádost o vydání osvědčení o státním občanství“ přiložíš RD dítka a rodičů a tato matrika to odesílá do Phy kde se právě to SO ověřuje. Mají na to 30 dnů a posílají to zpátky na adresu, kterou udáš v žádosti, NEBO jedeš sama na Prahu (Zborovská 11) a tam ti to udělají na počkání. Pak teprve můžeš valit na pasovku.
ehm..jse z toho trochu jelen (nebo jelínek?? - to je vtipek pro brněnské školkohledače..no nic..)
KAM mám jít pro ten papír o občanství v Brně???Na matriku?
Díky, nemám chuť ani puk to hledat ![]()
J.
janac píše:
ehm..jse z toho trochu jelen (nebo jelínek?? - to je vtipek pro brněnské školkohledače..no nic..)KAM mám jít pro ten papír o občanství v Brně???Na matriku?
Díky, nemám chuť ani puk to hledat
J.
Na pas ho nepotřebuješ, to bylo vloni, od nového roku už ne…
tak, tak já vyřizovala letos v únoru a stačila moje občanka a rodný list jinak nic..
Jj, staci obcanka a RL…oni to dite i vyfoti, takze parada! Jen mne teda lehce znervoznuje v novym pase ta antena, co tohle je zas za blbost
Nicmene se tesim, az to zase zmeni, kolik tomu davate? ![]()
Ahoj! ![]()
mám taky jeden dotaz, který se týká pasu pro mimi. Máme v plánu jet v září na Mallorcu - malé budou 4 měsíce. Jak se toto řeší?
Předem děkuji za odpověď ![]()