Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ackoliv jsem vlozila tento prispevek i do poradny zajimal by me i nazor Vas ostatnich…Manzel je o 5 let mladsi (me je nyni 45 let)jsme spolu 7 let.Seznamila jsem se s nim ve firme, kde jezdil kamionem a ja byla ucetni.
Byla jsem v te dobe rozvedena a zila v rodinnem dome,ktery jsem jeste nemela s ex vyporadany. Manzel si me nejprve vubec nevsimal, vlastne me ignoroval a ja jeho, nezajimal me libovy frajirek, ktery prijel z cesty do firmy neoholeny, usmudlany a jeste mel malou nadvahu.Myslela jsem si o nem, ze je to arogantni trouba. Jenze po case se mi zacal dvorit…zmenila jsem nazor a zamilovala se…Jeho byvalka od nej odesla i se synem k jinymu, kdyz on vydelaval na kamionu, otehotnela a mela dalsi dite, presto mu nechavala vratka pootevrena a vyuzivala ho…nabijel ji kredit, daval penize…Pomohla jsem mu usporadat jeho zivot, sundala jsem ho z kamionu a 3 mesice zivila nez si nasel praci. Choval se ke me jako zamilovany muz, byl velmi pozorny, neustale me objimal, hladil…vsechny penize, ktere vydelal mi daval a nechal me hospodarit bez toho,ze by me kontroloval. Jeden problem jsme, ale meli uplne od pocatku…nemel zajem o sex! Vysvetloval mi to tim, ze si na kamionu odvykl, zadal me o trpelivost…verila jsem mu a asi 2 mesice cekala az prijde sam…pak jsem mu jemne zacala vycitat, ze mi chybi sex, jeste ten vecer se se mnou pomiloval a u toho zustalo…vycitky-sex, frakvence byla tak 1× mesicne. Po roce jsem otehotnela a sex jsem prestala vycitat, tloustla jsem a on mi dal jasne najevo, ze nesnasi silne zeny…Po sestinedeli se nas zvlastni sexualni zivot obnovil, ale me to prestavalo bavit, necitila jsem se zadana, prislo mi, ze vlastne loudim, ze se se mnou miluje jen pro klid doma. Zkusila jsem nevycitat, rikala jsem si, ze prijde sam az mu to bude chybet. Kdyz neprisel ani po 7 mesicich ztropila jsem scenu a chtela se rozejit, vecer se se mnou chtel jako obvykle milovat, ale odmitla jsem ho! Rano kdyz jsem jeste spala me tzv.ojel…rekla jsem mu, ze to byl nejhorsi sex,kery jsem kdy mela a ze se mi jako chlap zhnusil. Tim po 4 letech nas sexualni zivot skoncil. Premyslela jsem co dal, uz jsem se nechtela doprosovat…Milenec neprichazel v uvahu, vedela jsem,ze bych se mohla zamilovat a spalit mosty, rozvod jsem nechtela, kvuli prckovi a take proto, ze jsem si jeho chovani sama zduvodnila tim, ze je chudacek frigidni, ale jinak dobry manzel i otec. Zvolila jsem posledni moznost, proste budu bez sexu, ale budu mit aspon jinak fungujici rodinu. Bohuzel jsem byla jiz uplne vyhorela a frustrovana, prestalo mi zalezet na tom jak vypadam, nemela jsem potrebu se nekomu libit, pribrala jsem 15 kg, nemalovala se, chodila v teplakach, bylo mi to uplne jedno. Nasla jsem si konicek a starala se o rodinu.Zili jsme vedle sebe jako kamaradi a odcizovali se cim dal vic. Chovala jsem se chladne i kdyz me manzel i nadale casto objal nebo pohladil.Manzel si ovsem pred 2 roky nasel vedlejsak jako ucitel v autoskole,dost ho to bavilo a me to nevadilo.V loni v lete jsem nechtene narazila na flirtujici SMS od jedne jeho zakyne,manzel reagoval nepricetne a bla bla, nechala jsem to byt a postavila se na starou zajetou kolej.V prosinci 2009 se nam prizabil malej (propadl schodem na lavce,spadl s 5 metru hlavickou na beton).Aro,jipka…litala jem za nim kazdy den,az do pulky unora jsem resila jeho zdravotni stav i jeho vzklou fobii ze schodu. Prave v te dobe jsem si vsimla,ze i kdyz manzel dostal v autoskole v pulce ledna vypoved je stale z domu pryc. Vzdy jen oznamil,ze jde behat, do sauny,do posilovny.Mobil mel neustale u sebe a mel nastaveny tichy rezim.Najednou jsem se mu nemohla casto dovolat…tvrdil,ze mu odchazi baterie,ze se mu zacina mobil sam vypinat…delal ze me blbce! Jenze uznejte, kdyz si chlap vleze do sprchy,vyfouka si vlasy,navoni se,vezme si auto s tim,ze jde behat do lesa, ze je za 1,5 hodky doma…ma vypnuty mobil (njn ta baterka) a vrati se za 5 hodin a ani pod pazdi neni citit pot…vyklada jak mu zapadlo ve snehu auto…stale jsem za blbce ze?Mela jsem toho dost,vytiskla jsem si na netu jeho FA za mobil s podrobnym vypisem. 80% SMS patrili jedinemu cislu, mrkla jsem do jeho mobilu,kdyz spal po nocni (nebyl zvykly,ze mu lezu do veci). To cislo bylo v jeho seznamu na automechanika z autoskoly,kde drive delal.Takovy debil nejsem abych verila,ze si s nim vymenuje SMS cele noce kdyz ma nocni. Takze jsem na to cislo zavolala z jeho mobilu…vzala to mlada zaba a hned mi to vytipla!Byl to hrozny sok!!! Uklidnila jsem se a v klidu se manzela zeptala co to ma znamenat…Choval se velmi arogantne, ze je to jeho kamaradka, ze mi do toho nic neni,ze ma pravo na sve soukromi…atd. ted uz byl blbec on! Okamzite jsem podala zadost o rozvod, alimenty na sebe i dite (v unoru jsem prisla o praci) a vyporadala majetek. Upadla jsem do tezke deprese, prestala jsem jist a za 2 mesice zhubla 15 kg, brala jsem antidepresiva, zacala pit vodku…bylo mu to jedno, stale chodil za ni. Zacala jsem vazne uvazovat o sebevrazde,ale drzel me prcek…dala jsem se nakonec dohromady,zacala o sebe dbat a prijimat muzske navrhy, nasla jsem si milence…i to mu bylo fuk! Jenze ta jeho 24 leta kocicka se dozvedela,ze nebude mit zadnou vlastni autoskolu, ze ma mraky pujcek, ze nebude mit kde bydlet (barak je muj)…dala mu kopy a on se zacal lisat! Jo spala jsem s nim, protoze jsem najednou mela silenou chut na sex, nebrala jsem to zavazne, jen jsem si uzivala a musim priznat,ze jsem vubec netusila co doma mam, v posteli je fakt buh .Porad to boli,kazdy den se rano probudim a chce se mi brecet z te jeho zrady.Nejvice me zasahla ta jeho arogance,zatloukani,cynicmus…kez by tenkrat dokazal sklopit hlavu,byt ke me uprimny, kez by se okamzite zacal snazit…dokazal by mi mozna,ze toho lituje,ze to byl jen ulet,ze mu zalezi na rodine…Zatlouka porad, porad je za blbce, hazi to na me (kdybys nepatrala tak je klid..nemohla jsi to nechat byt?). Jsem rada,ze to vim, nevim zatim co mam delat, je to tezke a jsem na nem nejspis psychicky zavisla…ale nemiluji ho…zradil me ne svou neverou, ale tim jak zbabele a cynicky se ke vsemu postavil, jak si mnou byl jisty, jak se mnou manipuloval, dobre si pamatuji jak se ke me choval, vim,ze by takto reagoval i priste! Uz to nechci zazit, nemuzu mu verit. Je trapnej kdyz si mysli, ze se se mnou pomiluje a bude vse jak driv! Ma maturitu a ja si myslela, ze ziju s inteligentnim muzem…ted mi prijde tak jednoduchej. Copak jsou takovy muzi tak blby, ze si neuvedomi jak dulezita je ve vstahu duvera? Radeji bych byla uprimna a snazila se unest nasledky sveho uletu, protoze jen tak prece muze mit sanci nejakou duveru obnovit…Vysoudila jsem vysoky alimenty, zhroutil se z toho, vyhrozoval, ze nebude pracovat,ze se mu to nevyplati..nechce se rozvadet, chce abych si nasla praci . Chova se jako by se nic nestalo, proste se snazi…Neodmitam ho, ale chovam se chladne, premyslim co dal. Vim,ze mu uz nemuzu verit, prestala jsem si ho vazit…vzdyt se chova jako ten nejvetsi blbec, mysli si, ze kdyz vydrzi zatloukat nemuzu mu nic dokazat. Priznal, ze chodili behat spolu, take do posilovny, obcas nekam na kavicku, jezdil k ni domu…jeden znamy je spolu videl v autobusu jako klistata…Tak co si o tom holky myslite? Opak lasky je lhostejnost, ja ho spis nenavidim, takze je to jeste laska? Sama si myslim, ze je to jen psychicka zavislost na partnerovi a obavy z budoucnosti.
Pokud můžu poradit,udělej za Vašim vztahem důraznou tečku. člověk má odpouštět, pokud je k tomu důvod, chuť, síla a význam. Tady mám pocit,že není ani jedno. Z vlastní zkušenosti si myslím, že nebudeš vědět co k němu cítíš, dokud ho nevykopneš. Taky jsem si při rozvodu nedokázala představit, jak to sama zvládnu, vždyť jsme měly půjčky, já blbou práci,…Nakonec jsme se rozvedly a vše se zvládlo. Určitě bych ti i radila nespat s ním, co nejméně se s ním vybavovat. Samozřejmě záleží, jak jste domluveni na péči dítěte.., ale i tak bych se s ním bavila jen nutné věci, rozhodně né sex.
Ahoj,
já jsem nevěru rodičů zažila jako dítě. Moje maminka první odpustila, podruhé to táta udělal za půl roku. Tehdy to máma rozsekla. Táta tropil šílené scény, mamku mlátil, vyhrožoval, prosil. Ustála to. Nepodlehla. Já jí jsem za to vděčná.
Osobně jsem si z toho vzala jedno ponaučení:
" Nikdo Tě nedostane na kolena, pokud mu to ty sama neumožníš„. Pro mě by ta situace u vás doma byla velkým ponížením, za které by mi ten tvůj muž rozhodně nestál.
Na druhou stranu si manželského vztahu velmi vážím, jsem vdaná 14 roků, mám děti a na našem vztahu od počátku pracujeme oba dva. Moc hezký článek vyšel na tohle téma nedávno na "rodině“. ![]()
Přeji Ti hodně síly tuhle situaci zdárně zvládnout, abyste ty i Tvůj syn mohli spokojeně žít.
Jednou se odpustit dá, ale aby tě podváděl a pak ti ještě dával najevo, že je to tvoje vina
Jak psala anonymní udělej důraznou tečku.
Při pročítání jsem si celou dobu říkala, a kde je láska, vždyť tam chybí?! Celý vztah mi přijde, že byl založený na sexu, a to není pevný základ pro správně fungující vztah.
Zavřít dveře a jít dál…si v nejlepších letech, jistě potkáš toho pravého ![]()
No, mně to hlavně připadá, že se toho rozvodu a následné budoucnosti bojí mnohem víc on než ty. Barák je tvůj, ony by neměl kam jít, vysoudila si vysoké alimenty, on má spoustu půjček.....
On si umí moc dobře spočítat, že rozvedený by na tom byl materiálně mnohem hůř než teď- dokud jsi byla tlustá a neupravená, tak byl v pohodě, měl to svý hnízdečko jistý a netušil, že by se to mohlo někdy změnit - teď vidí, že by mohl jít od válu.
Píšeš, že mu nevěříš, nevážíš si ho- to myslím mluví samo za sebe ![]()
Zaprvé - jsi dobrá, že jsi to dokázala takhle všechno věcně sepsat, opravdu.
Zadruhé - velký obdiv, čím jsi prošla (deprese, úraz dítěte atd.) a ustála to.
A nakonec zatřetí - jak už tu někdo psal, z tvého popisu absolutně necítím žádné pozitivní emoce (když už ne lásku, tak alespoň obdiv, úctu …) a myslím, že nic takového už mezi vámi asi nevzplane - byla by opravdu velká škoda prožít zbytek života VEDLE takovýho chlapa. Na rezignaci jsi ještě příliš mladá a na život s lůzrem příliš silná (máš svojí střechu nad hlavou, máš prcka, bez práce taky nebudeš věčně …).
Psychickou závislost překonáš - je to otázka úhlu pohledu a času, neboj. Dokázala jsi zvládnout už nejeden kopanec od života, o kterých píšeš, tak zvládneš i další nelehkej úsek - rozchod. Nenech se zastrašovat - je to on, kdo z toho má naděláno v gatích a kope kolem sebe, bude na tebe asi zkoušet ledasco.
Přeju pevný nervy, hodně štěstí, lásku a pochpení od prďolky … a není všem dnům konec - láska kvete v každým věku, tak proč by se ti neměla zatočit hlava s nějakým jiným skvělým mužským a ještě si neužít kus života. S tímhle prapodivným broukem by ses jen dál soužila. Držím palce!
Jestli to dobře chápu, je to celkem hodně čerstvá a nedávná záležitost, překvapivě jsi stihla už vypořádat majetek, požádat o rozvod - jsi šikovná
. Logicky jsi rozčarovaná.
Za sebe bych ještě nějaký čas nechala celou záležitost uzrát. Třeba potřebuje jen dostat pořádnou přes čumák a dojde mu, o co ti jde a sám změní názor na to, co vám oběma provedl. Zkus mu dát ještě příležitost - bude léto … řekni si třeba do Vánoc. Pokud se váš vztah nezlepší a on neprozře, co se od něj očekává, tak pak už to asi nikdy nepřijde a je lepší to ukončit.
Jednou jsem taky hodně musela váhat a rozmýšlet, jestli se rozejít nebo setrvat (také manželův úletík a opravdu nečekaná reakce z jeho strany), a kolegyně v práci mi řekla zajímavou věc: „I kdyby ses teď rozešla a našla si jinýho chlapa, tak nikdy si nemůžeš bejt jistá, že ti to ten další chlap za nějakej čas neprovede taky.“ A to je pravda, ne? Tak jsem se nadechla, polkla a jela dál … a jsme spolu podnes, je to už pár let zpátky, co bych se bývala byla málem rozvedla.
vykopla jsem ho…na 14 dni, syn a snacha mu pujcili byt, bylo to asi mesic po tom co to prasklo a prasklo to 7.3.2010. Ale nezvladala jsem to…ta psychicka zavislost byla jeste dost silna a ja byla uplne na dne, jakmile se zacal trochu snazit, vzala jsem ho zpatky domu…je to komplikovane i malej mi rikal: mami ty jsi tatu vyhodila…laska?? Jo ta se vytratila asi po roce. Udelat tecku? Rozum rika ano, ale ja vim,ze budu silna az se zamiluji do nekoho jineho, prozatim chci dotahnout do konce rozvod a prodat barak, po vyporadani mu musim dat asi 150000,– ,nezvladnu sama platit hypoteku a naklady na bydleni, coz je celkem 15500,– mesicne. Musim s nim zatim slusne vychazet, prispiva mi krom alimentu na bydleni…kdyz ho zacnu odmitat chova se velmi arogantne i k ostatnim vcetne prcka, je podrazdeny, vztekly a odnaseji to doopravdy vsichni. Citim se zatim tak trosku v pasti…
Já bych se s ním rozvedla a ať se chlapec stará.Zažila jsem jeden rádoby návrat a jediný výsledek byl,že ON měl navrch a podle toho se choval,za půl roku jsme šli od sebe definitivně.
Je s tebou,bo má zahřáté hnízdečka a necgce se mu odejít neznámo kam s igelitkou.Neboj se co bude,určitě to zvládneš a chlapů je jak much.
Katko sdilim naprosto tvuj nazor! Kdyby mu ta kocicka nedala kopy, urcite by byl s ni! Premyslim jeste o tom, ze dotahnu rozvod (kvuli vyporadani, jinak by dohoda nebyla ucinna) a budu si uzivat tak aby to nevedel, jestlize se zamiluji, bude psychicka zavislost pryc…nebo casem, uz ted jsem na tom mnohem lepe. Mam ve sve peci jeste dceru 15 let, ktera mi k tomu vsemu 20.dubna utekla z domu, bylo po ni vyhlaseno celostatni patrani, ale nastesti se po 3 dnech sama prihlasila na policii, myslela jsem, ze mi praskne srdce, bylo to strasne. Ted uz 3 tyden lezu po francouzkych holich, nebot jsem zhubla moc rychle a zablokovala se mi pater…pevne doufam, ze mam vsechny pohromy za sebou, protoze uz vazne nemam silu…ani na nejaka konecna rozhodnuti…
Sprava sa hrozne ku vsetkym ked ho odmietnes? Zenska, kopni ho do zadku uplne. On si chce Tvoju pozornost, priazen a strechu nad hlavou nie ziskat, ale vydupat. Mam pocit ze si mysli ze Ty si POVINNA aj nadalej mu robit nereptajucu manzelku. A v tom okamihu ked Ty na tuto hru pristupis tak sa on zase zariadi po svojom.
Mimochodom, nevies preco mu usla prva zena?
Plus k tej zavislosti … prezijes. Mna tak nechal byvaly, bol nie len moj prvy vazny vztah, ale predtym aj najlepsi kamarat. Bola som presvedcena ze ked ma cely svet odkopne, tak sa mozem spolahnut na mamu,sestru a jeho … a on bol prvy co mi ublizil. Trvalo to sice skoro rok, ale naucila som sa zit bez neho a dokonca si predstavit aj ineho chlapa po mojom boku, aj ked do doby kym som nestretla manzela som si vravela ze by to s byvalym bolo asi najlepsie. Nebolo. Dnes keby som ostala bez manzela, tak sa uz k byvalemu nemozem vratit, uz by som mu neverila ani nos medzi ocami.
Myslim si ze potrebujes par mesiacov toho chlapa uplne nevidiet. Ja viem ze synovi sa to asi nebude pacit, ale ked vravis ze sa manzel sprava zle aj k synovi ked ho odmietnes …
Ahoj holky, tak je vse vyresene, jedna z Vas mi psala at mu dam jeste sanci…pred tydnem se mel konecne stehovat, sehnala jsem mu hezky zarizeny 2+1 se zahradou za 5000,– mesicne. V den jeho odchodu prodal sveho milovaneho skutra a vsechny penize za nej mi dal abych mohla jit na plastiku prsou…Duvod proc se mnou nespal byly pry prave moje vytahana prsa po 4 detech.....Hm vzala jsem to jako velmi vstricny krok a na tu platiku se jdu toto pondeli objednat. Udelali jsme tlustou caru a zkusim mu dat duveru, mobili pred sebou nebudeme schovavat a na netu nebudeme mit tajna hesla…Zacali jsme se oba chovat zamilovane jako na zacatku naseho vstahu, vcera mi dokonce rekl, ze me miluje…Tak mi drzte holky pesti uz kvuli prckovi, ktereho mame ![]()
No, tak nějak jsem rozpolcená- nevím, jestli mám tohle chápat jako happyend či nikoliv ![]()
každopádně na mě jako nezúčastněného pozorovatele ten tvůj chlap a jeho chování prostě nepůsobí jako chování člověka, který tě miluje, ale jako chování někoho, kdo se za žádnou cenu nechce vzdát materiálního zázemí, které s tebou má ( o těch vytahaných prsech ani nemluvím) . Ale dost škarohlídství- o mě tu naštěstí nejde- tobě přeju, ať Vám to hezké chování k sobě vydrží a ať se ti daří
Bohužel i když nerada (kdybych byla v podobné situaci), musím souhlasit s Káťou. Též mi to připadne jako vypočítavost a hezky se chovat nedokáže jen zamilovaný, ale taky někdo, komu hrozí ztráta…
. Každopádně, pokud jste šťastní, určitě si užívejte každé šťastné chvilky.