Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@JancaS84 píše:
Odkud má takovou šílenou fobii, to musela někde pochytit. Asi bych tam zkusila udělat nějakou fiktivní past na pavouky a pak ji řekla, že se tam chytil a že si ho vynesla ven.
Nemusela. U nás v rodině se nikdo pavouků nebál a já trpěla výraznou arachnofobií. Vyrostla jsem ve starém baráku, větrání ze záchoda bylo přímo na půdu a často jsem na wc našla pavouka obřích rozměrů. Občas mimo mísu, občas přímo v ní a občas si to pavouci vydali na špacír do našich pokojů. Takže o zážitky s nimi nebyla nouze. A že to byly macatí pavouci, fakt velcí, černí, tlustí.. brrrr!
Měli jsme sklepy a kůlny přes dvůr, tam se chodilo pro brambory, uskladněnou zeleninu, kompoty, bylo tam ale uskladněno i uhlí, dřevo atd. Jednou sestra vytáhla velkého pavouka ze sklepa a hodila mi ho do kapuci bundy. Mega křižák. Venku zima, mráz, já tu bundu ze sebe s panikou servala, fakt hysterie na entou, jsem měla málem infarkt a odmítala jí na sebe navléknout ještě další týden.
Jednou naši byli na nějaké akci, já rozpláclá na zemi v obýváku, měli jsme takovou velkou plyšovou želvu, nohy jsem si narvala do topení, moje oblíbená zábava, byla jsem chronicky zmrzlá a koukala na telku. Najednou zpod skříňky pod telkou vylezl mega pavouk a štrádoval si to rovnou ke mně. Pavouk tele, dodnes nezapomenu, velký, tlustý, snad 7cm v průměru, skoro jak malá tarantule. Třeštila jsem na něj oči, pak jsem vylítla a dvěma skoky hupsla na gauč, na opěradlo. No a pavouk se najednou otočil a štrádoval si to k tomu gauči. On snad cítil můj strach, takže doklusal ke gauči a že teda na něj poleze. To už byla moje skoro smrt. V panice jsem skočila snad 2.5m daleko směr dveře do ložnice, ty jsem hned zabouchla a pode dveře narvala všechno, co mi přišlo pod ruku, aby ten pavouk náhodou pod těma dveřma neprošel. Průšvih byl, že se mi chtělo na wc a to bylo směr zase přes ten obývák. To nešlo, před očima jsem měla pořád to černý pavoukový tele a byla jsem přesvědčená, že číhá u dveří a čeká, až je otevřu. Opět, venku mráz, ale pro mě bylo snazší vylézt oknem do dvora, prostě skok z metru a půl a naboso a ulevit si nad kanálem
Jen to lezení zpátky do pokoje bylo náročnější.
Jojo, s českými pavouky to občas byly zážitky ![]()
No a teď žiju v tropech, zahradu máme plnou černých vdov, na větvích stromů se houpají velcí banánový pavouci (ti nejedovatí, ne brazilská verze), nechávám je žít v klidu, jen doma derazituji pravidelně kvůli možný koutníkům a jsem ok. Nechápu. Asi mi hysterák a paniku působí jen čeští půdní velcí černí tlustí pavouci. ![]()
Kdyz uz jsme u historek s pavouky… takhle na dovoleny ve Vietnamu jsem sla na zachod v plazovym baru, zavru dvere a v tom okamziku vidim, ze tesne nad klikou sedi opravdu velky kousek. Kam se hrabou nasi pokoutnici. No a jak ven? Nakonec jsem ty dvere tedy nejak otevrela, zavrena v jedny mistnosti s timhle jsem dlouho byt nechtela. Jo a toaletu jsem nevyuzila, nejak se mi prestalo chtit. A tu samou dovolenou jsme si pujcovali kola, chlapek, kdyz nam je predaval, tak s kolem parkrat bouchl o zem, pavouci seskocili a on je pumpickou nahnal do zelene. Mne to pripadlo, jako by zahanel velikosti mensi kocku. Muz doted rika, ze zvelicuju, ale JAK by se do pavouka trefil pumpickou, kdyby mel jen par centimetru?! To, ze hned pri prijezdu do hotelu na nas jeden exemplar cekal na zavesu na okne a manzel ho chytal holyma rukama… jsem rada, ze ho nekousl. Myslim pavouk manzela. To by bylo taky super resit hned na zacatku dovoleny.
@Janli diky za info s tresavkou.
Používám biolit nebo ho usmrtím jinak.
Dívala jsem se na pojmenování, tak Johana mě kdysi 2× po sobě kousla - byla zahnána do kouta - byla v prstu pracovní rukavice. Přežila jsem
.
Na chalupě máme spousty pavouků - i těch robustnějších, ve vnitřních prostorech je nemilosrdně likviduji.
Zbytek rodiny se pavouků bojí ještě více než já, ale na druhou stranu, ty zmíněné třesavky máme také doma a syn jednu pojmenoval a hysterčit začal až když ji viděl se pohnout - po několika týdnech.
@Hanka1 píše:
Teda tahne mi na pade a ze se pavoukovci sekáčovi rika Johana nebo tresavka slysim prvneJa bych nasla nejaky maly cerny cucek z ponozek např a vyfotila to a dceři rekla, ze jsem pavouka nasla, zabila a vyhodila…a vyfotila si to, aby to videla a byla klidná…
Třesavka je jiný pavouk. Se sekáčem nemá nic společného. ![]()
@Hanka1 píše:
Teda tahne mi na pade a ze se pavoukovci sekáčovi rika Johana nebo tresavka slysim prvneJa bych nasla nejaky maly cerny cucek z ponozek např a vyfotila to a dceři rekla, ze jsem pavouka nasla, zabila a vyhodila…a vyfotila si to, aby to videla a byla klidná…
Sekáč není třesavka. Pavouk třesavka velká je k nám importovanej, jako španělský slimáci, taky tu mená co dělat. Sekáč je pavoukovec, něco jinýho. Ale jsou si podobný. Třesavka dělá ty hnusný pavučiny, co si jich všimneš až jsou zaprášený a svítí na ně sluníčko…
@Barevné klubíčko zvladla jsem to, protoze nemam fobii z pavouku. I kdyz tento by mi ji mohlo klidne dat.
Jinak, ja hmyz nezabijim, jenom mouchy snad a ani to mi neni prijemne. Manzel hmyz odstranuje z domacnosti na moje prani jeste zivy a vyhodi ho ven z okna. Nebo ted v zime spis na chodbu, protoze venku mrzne a byl by to beztak ortel smrti pro nezazimovaneho broucka ci pavoucka. A maly pavouci me nechavaji klidnou. To jsou jenom pribuzni tarantule, kteri me dokazou z toho klidku vyvest.
JInak, ten strach z pavouku bude asi vrozeny. Moje mama kdysi na halloween koupila takove stredne velke gumove pavoucky jako dekoraci. Vypadaly dosti presvedcive.
Nevim jak presne se dostal jeden z tech gumovych pavouku do koupelny, ani mama to nevi. Mama dala moji tehdy asi 2 letou dcerku do vany se koupat a naraz slysi, jak moje dcera rve, jako by ji o zivot slo. Tak hned pribehla a dcera stala na opacne strane vany a jecela hruzou, ukazovala na pavouka a rvala: broucek broucek, pomoooc!!!
Nikdo ji neucil reagovat na pavouky s panikou, takze to nemela kde odkoukat.
@warita to ses teda taky hustá… já mám asi přímo arachnofobii či co, protože já bych při spatření takového pavouka asi omdlela hrůzou. Žádný priklopeni odmerkou bych nezvládla a už vůbec ne ho někam odnést nebo s ním spát v jedné místnosti. Posledně, když se na mě spustil pavouk ze stromu, tak jsem strachem přestala dýchat… prostě jsem stala, zkamenela, nedychala… bylo to na praxi s australanama, prý jsem je slušně vydesila
sundali pavouka, mě posadili na zem a uklidnovali, já jsem o sobě vůbec nevěděla… vyděsilo je to asi natolik, že po zbytek praxe sami dobrovolně kontrolovali, jestli se náhodou v mojí přítomnosti nenachází nic, co by jen vzdálené připomínalo pavouka…
@Enicka píše:
Já ji chápu a obdivuji, že do šatny vešla a věci vynesla. Já bych tam nešla, seděla bych s brekem před domem a čekala až někdo přijde.😃 Neporadím, jen ji chápu.
Ja bych takhle reagovala na potkana nebo mys..radeji bych byla bezdomovec..jednou mi vypravel kamos, ze sel na navstevu k sousedovi a normalne na nej skocil potkan, pry domaci mazlicek..pry se malem svalil..ja z te predstavy nemohla dva dny spat
obdivuji ji ze vubec do te skrine sla, ja bych nestrcila nos ani do bytu ![]()
@lilith1 Já mám fóbii od mala. Viděla sem megaobr pavouka. Všichni jsme se ho bali, tak sme utekli z místnosti. Kamarádka mé pak prstama jakože přešla po zádech, že je to on. Já neviděla, že to dělá ona. Já se tak lekla, že po mě leze ten pavouk, že sem přestala mluvit asi na půl hodiny. Nemohla sem se ani nadechnout, jaký sem měla strach, že je to on. Všichni se mě smáli, ale já od té doby, když vidím i mrtvého pavouka přestanu mluvit a brečím. Mám to do teď ![]()
@warita píše:
na podzim se pavouci radi stahuji do domu. Neni tutiz dobre nechavat otevrene okno na vetrani, protoze to je pozvanka.Je tomu uz par let, sedim si takto na posteli a brouzdam internet, kdyz v tom jsem slysela, jak neco spadlo na plovoucku. Byl to dost hlasity a zretely zvuk. Nikde ale nic nebylo, tak jsem si myslela, ze to asi strelila podlaha nebo ja nevim. Po nejake chvilce jsem v perifernim videni zahledla pohyb. Po koberci bezel proti me posteli pavouk GIGANTICKYCH rozmeru. Neco tak nechutne obrovskeho jsem v nasich zemepisnych sirkach nikdy nevidela. Ja se pavouku jinak nebojim, jsou mi jedno. Tento me vydesil. Hrabla jsem po telefonu a zavolala manzelovi, co mam delat. Byla jsem napul hystericka. Manzel radil, at si dojdu do kuchyne pro hrnek, nebo jeste lepe odmerku, at ho vidim a priklopim ho tim. Skocila jsem do kuchyne teda pro odmerku a kdyz jsem se vratila, pavouk nikde.
No holky, co vam budu povidat. V pokoji jsem mela takovou tu klasickou valendu, ta se neda odsunout a ze bych nahledla pod ni, jestli ten pavouk je tam. Ostatne, i kdyby nebyl pod posteli, spat s timhle v mistnosti bych nedala. Byla jsem lehce hystericka, manzel se mne snazil uklidnit, ale co delat, ze jo. No po asi hodine se pavouk objevil zase na koberci. Diky bohu. Popadla jsem odmerku a zaklopila ho. Ani nevim, jak se mi to povedlo, ta vec behala jako blesk. Nohy mel tak velke, ze se sotva pod odmerku vlezl. Jenze co ted? Manzel navrhoval pod odmerku vsunout papir, nebo staniol, abych ho mohla vynest ven, jenze ono bylo uz notne po pulnoci a ja totalne unavena, nechtelo se mi to resit, tak jsem si sla lehnout s tim, ze pavouk stejne nema jak vylezt, tak to poresim rano.
CHYBA! Pavouk se snazil najit cestu ven a v tichu noci jsem stale slysela, jak nozickou skrabe o odmerku. U toho se usinalo uplne bombasticky.![]()
![]()
To by byla moje smrt ![]()
A respekt, žes ho dokázala přiklopit a ještě s ním spat v jedné místnosti.
@warita píše:
na podzim se pavouci radi stahuji do domu. Neni tutiz dobre nechavat otevrene okno na vetrani, protoze to je pozvanka.Je tomu uz par let, sedim si takto na posteli a brouzdam internet, kdyz v tom jsem slysela, jak neco spadlo na plovoucku. Byl to dost hlasity a zretely zvuk. Nikde ale nic nebylo, tak jsem si myslela, ze to asi strelila podlaha nebo ja nevim. Po nejake chvilce jsem v perifernim videni zahledla pohyb. Po koberci bezel proti me posteli pavouk GIGANTICKYCH rozmeru. Neco tak nechutne obrovskeho jsem v nasich zemepisnych sirkach nikdy nevidela. Ja se pavouku jinak nebojim, jsou mi jedno. Tento me vydesil. Hrabla jsem po telefonu a zavolala manzelovi, co mam delat. Byla jsem napul hystericka. Manzel radil, at si dojdu do kuchyne pro hrnek, nebo jeste lepe odmerku, at ho vidim a priklopim ho tim. Skocila jsem do kuchyne teda pro odmerku a kdyz jsem se vratila, pavouk nikde.
No holky, co vam budu povidat. V pokoji jsem mela takovou tu klasickou valendu, ta se neda odsunout a ze bych nahledla pod ni, jestli ten pavouk je tam. Ostatne, i kdyby nebyl pod posteli, spat s timhle v mistnosti bych nedala. Byla jsem lehce hystericka, manzel se mne snazil uklidnit, ale co delat, ze jo. No po asi hodine se pavouk objevil zase na koberci. Diky bohu. Popadla jsem odmerku a zaklopila ho. Ani nevim, jak se mi to povedlo, ta vec behala jako blesk. Nohy mel tak velke, ze se sotva pod odmerku vlezl. Jenze co ted? Manzel navrhoval pod odmerku vsunout papir, nebo staniol, abych ho mohla vynest ven, jenze ono bylo uz notne po pulnoci a ja totalne unavena, nechtelo se mi to resit, tak jsem si sla lehnout s tim, ze pavouk stejne nema jak vylezt, tak to poresim rano.
CHYBA! Pavouk se snazil najit cestu ven a v tichu noci jsem stale slysela, jak nozickou skrabe o odmerku. U toho se usinalo uplne bombasticky.![]()
![]()
To by byla moje smrt
@Barevné klubíčko
Si mě předběhla ![]()
Nenene, to neříkejte, že už vylézají pokoutníci!!!
Mám zážitek do konce života, když mega pokoutník lezl po dětské postýlce se spícím novorozencem - čapla jsem dítě a v hysteráku letěla pryč přivolat pomoc a posily.
@Hanka1 píše:
Teda tahne mi na pade a ze se pavoukovci sekáčovi rika Johana nebo tresavka slysim prvne
Sekáč a třesavka jsou dva naprosto odlišné druhy, které mají jen podobné nohy. Sekáč má vejčité kompaktní tělo a netká sítě, třesavka velká má dobře rozlišitelnou hlavohruď a podlouhlý zadeček a tká sítě. Dokáže ulovit i pro ostatní pavouky „nejedlou“ kořist jako stinky, rybenky a ostatní pavouky včetně pokoutníků.
Název Johana je lidový a hrubě neodborný, takže se používá pro oba druhy, nicméně sekáči zpravidla v bytech dlouhodobě nežijí, takže ty domácí Johany jsou v drtivé většině třesavky.