Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zdravím všechny statečné dámy, které bojují s pco.
Já vím, že je spousta holek, které nemají skoro žádné projevy pco a ani to na nich není nijak poznat.
Já k nim ale bohužel nepatřím.
Už v 16-ti letech jsem si prošla prvním šokem, když mi začaly ve velkém padat vlasy, které jsem si do té doby pěstovala (měla jsem je dlouhé až po zadek). Za různé šampóny, tinktury a vitamíny jsem vyplázla pěkný balík, než mi došlo, že nejdelší účes, který na mě bude vypadat jakž takž je krátké mikádo. Ale ani to nezakryje ty kouty co mám. ![]()
Když už jsem se s tím smířila (nic jiného stejně nezbylo), přišlo na řadu zvýšené ochlupení hlavně na břiše, bradě a pod nosem.
Připadala jsem si jako nějaká transka a říkala si, že takovoudle nebude chtít ani mentálně zaostalý slepec. ![]()
Kupodivu jsem našla moc hodného a hezkého chlapa, za což vděčím snad samotnému bohu ![]()
Korunu tomu nasadil fakt, že se nám docela dlouho nedaří počít miminko. ![]()
Jsem teď po KETu a čekám na výsledky, ale furt jen brečím a brečím, jako by to ve mě všechno vybuchlo. Mužský se mě sice snaží utěšovat, ale já nemůžu.
Nemáte prosím někdo radu jak se z toho nezbláznit?
Sice chodím už cca 1/2 roku k psycholožce, ale nějak to nepomáhá. Zkoušela jsem i nějaké bylinné uklidňující přípravky, ale ty teď nemůžu. Zažil jste někdo něco podobného?
Myslím, že se vše zlomí k lepšímu až se ti
podaří otěhotnět. Pak už si to nebudeš tak brát. Držím palečky
@Nagini Ahoj
neplač, ono to bude dobré. Mám taky PCOS, zjistila jsem to cca 2 roky zpět a mám i ty samé příznaky co ty, jen mám k tomu ještě silné akné na obličeji, ramenou,… Ano, taky jsem jen 2 měsíce brečela, ale ono je asi potřeba projít si tou fází smutku, aby se přes to všechno mohl člověk přenést a jít dál. Jsi po KET, tak na to nemysli, ber to tak, že děláte všechno co můžete a zbytek je na Bohu.
Jinak nevím, jak dlouho se snažíte, ale ono se dá hodně udělat i inositolem, stravou a vit. doplňky…:)
@Nagini ahoj, sice anonymně, ale zatím tak. Mám taky PCO, do cca 25 let příznaky jako akné, ochlupení, poruchy cyklu, ale dalo se to zvládnout. Ve 23 letech jsem se vdala, i když mě manžel někdy sejří, tak fakt děkuji Bohu, že jho mám. Kdybych měla vztah s mužem řešit te´d, tak bohužel přiznám, že se asi nikdy nevdám
. Po 30-ce se mi příznaky začaly rapidně zhoršovat, Nedařilo se nám miminko, všelico jsme mezitím vyzkoušeli, po psychické stránce děs
pro nás oba, po 2 IUI a 1 IVF jsme to přes CAR vzdali, manžel má navíc špatný spermiogram a hned po tom IVF jsme se rozhodli pro adopci. Ty neúspěchy a očekávání každý měsích jsem psych. nedávala… Takže máme 2 ado děti, od miminka a jsme š'tastní. Ale toto taky asi není pro každého. Jsem neskonale šťastná za děti, ale někdy to na mě přijde, že se nám nikdy nepodaří počít a porodit miminko z nás obou. Za chvilku to přejde a jsem zase v pohodě.
Nicméně, co se týče příznaků PCO, rok od roku je to horší. Přibírám na váze, loni mi začly padat hodně vlasy a ochlupení se rozrůstá
Takže ho likviduju snad denně. A to jsem vyzkoušla snad všechny metody. Promiň, že jsem nenapsala nic pozitivnějšího. L.
Ahoj, ja mam taky PCO a mela jsem snad od zacatku nepravidelnou ms, resilo se to hormonama. Pak kdyz jsem vysadila antikoncepci a chteli jsme s manzelem miminko, tak opet zacala MS chodit nepravidelne a po navsteve gynekologa diagnostikovano PCO. Moje priznaky - obezita, hruba tmava kuze na krku a kozni vyrostky hlavne v podpazi a na vnitrni strane stehen, ktere si nechavam jednou za cas odstranit na koznim. Miminko se nam povedlo po 3,5 letech po tretim IVF. Predchazelo tomu stimulace na domaci snazeni 2× a ovarialni drilling. Zabralo az IVF a hodne mi pomohly holky na mistni diskuzi, kde jsem se mohla vypovidat. Ty nepodareny pokusy jsou na psychiku dost narocny, sbirala jsem vzdycky silu na dalsi pokus. Nakonec se zadarilo a mame uzasnou holcicku a ted dokonce se nam postestil chlapecek prirozene. Jsem za to moc vdecna. Nezoufej, verim, ze miminka se taky dockas a priznaky se po porodu muzou zmirnit nebo zmenit…
Děkuji moc holky za podporu.
Všechny vás moc obdivuji, ono kdo to sám nezažije tak asi nepochopí.
O mimi se snažíme 4 roky a teď je mi 30 let.
Zkoušela jsem cvičit Mojžíšovou asi cca 3 měsíce, pak mě chytla záda takže sem s tím sekla. Dokonce mi jedna známá fyzioterapeutka odblokovala pánev. Dělá se to přes konečník takže to není nic příjemného, ale co bych pro miminko neudělala.
Při tom cvičení jsem i zhubla 10 kg, ale abych byla v normě tak bych musela zhubnout dalších deset. ![]()
Ale u mě je to s váhou nějaký divný. Já měřím 177 kg a teď vážím 86 kg, ale když sem byla mladší tak jsem zkoušela opakovaně hubnout a jakmile mi klesla váha pod 70 kg, tak jsem vůbec nemenstruovala a nepomáhali ani vyvolávačky, jakmile jsem přibrala na 70 kg, tak sem měsíčky dostala sama ![]()
Taky jsem užívala Nosifol i Inofolic a zatím bez efektu.
Teď čekám na ten KET, ale fakt se bojím těch výsledků. Nevím jestli bych tohle zvládla ještě jednou.
To bych radši šla na tu laparku.
A co třeba lázně, dostala některá z vás lázně a kdy na ně vzniká nárok?
Ja na laparce byla a doktor mi tenkrat rekl, ze sance na prirozeny otehotneni po drillingu je 10%, coz sr mi zdalo sakra malo. U IVF je sance mnohem vyssi…
@Nagini chápu tě potvrzené Pcos mám asi 4 roky, příznaky mám ale od puberty a někdy to bylo náročné, hlavně když jsem nechápala proč to tak je.
Jsem tmavovlasá takže ochlupení je fakt vidět jak na břiše tak i záda, voskové pásky jsou moje nejlepší kamarádky
Cyklus jsem nikdy neměla pravidelný, spíš jsem to neměla vůbec, akné a mastné vlasy, což se dá naštěstí dobrou kosmetikou celkem potlačit.
My se o mimčo snažili přes dva roky a povedlo až ve chvíli kdy jsem vysadila všechny prášky a zařekla se že na dítě kašlu že už to pro mě nemá smysl a hned ten měsíc jsem otěhotněla ![]()
Byla jsem na laparce i IUI a asi bych ani na jedno znova nešla a radši bych zkusila hned IVF ![]()
Jinak jsem vždycky chtěla velkou rodinu, ale těhotenství je pro mě tak strašně psychicky náročné, že nevím jestli to chci znovu prožívat, mám neustálý strach jestli je všechno v pořádku, jestli se něco nepokazí, nejdřív jsem krvácela kvůli hematomu, ted kvuli polypu takže jsem prakticky pořád ve stresu ![]()
Držím ti palce aby ti KET vyšlo ![]()
Holky, drzim palce, at se vam podari otehotnet s donosit zdrava miminka.
Zupa, ja mela prvni tehotentsvi mnohem horsi, nez ted to druhy… Taky jsem mela strach, jestli donosim a nakonec malou nemohli dostat ven…
Holky jak tak na to koukám, tak máme všechny stejné problémy - bohužel… Jinak ono občas se stane zázrak a povede se těhotenství přirozeně, kdy to člověk vůbec nečeká, ale třeba my na mimčo čekáme skoro 3 roky a zatím to vypadá spíš na adopci - IUI ano nic podobného nemá dle dr. smysl a IVF vzhledem k diagnóze a mému věku doporučují, jsem prý moc mladá… No a manžel je taky proti, takže zřejmě koncem příštího roku půjdem na OSPOD podávat žádost..:)
@Katka101 Já si říkám že až budu mít miminko v náručí, tak ze mě spadne obrovský kámen. Většina mi ale říká že je to naopak a pak už je ten strach o dítě pernamentní takže si asi nevyberu ![]()
Mě totiž zemřela pár dnů před otěhotněním maminka a abych tu situaci zvládla tak věřím že mi ho poslala z nebe a doufám že ho tam nahoře hlídá, kdyby se cokoliv pokazilo zhroutilo by se mi úplně všechno v co ted věřím ![]()
@ivulka00 Jste mladí nevzdávala bych to dokud jste ještě nevyzkoušeli všechny možnosti, to že jsi mladá není důvod k tomu aby ti IVF neprovedli naopak máš víc šancí než ty starší ![]()
Zupa, s maminkou je mi to lito
. Ale jo, kamen ze srdce ti spadne. Jo, o dite budes mit strach, ale budes ho mit. Ja kdyz mi ji na sale ukazali, tak jsem brecela radosti… A ty hodne silny hormony stesti pretrvavaly nekolik mesicu, kdyz pak porodila nejaka moje kamardka, tak jsem tu slzela, protoze jsem si vybavila muj porod a chtela jsem nejlepe hned dalsi mimi ![]()
Tak mi přišly negativní výsledky z toho KETu. Cítím se naprosto příšerně. Nejhorší je to říct přítelovi. Pořád mu jen říkám, že si ho nezasloužím. On mě sice utěšuje, že to není pravda, ale já se v koutku duše bojím toho dne, kdy mě kvůli tomu opustí. Víte on hrozně miluje děti a já ho chci prostě jen udělat šťastnýho.
Kdybych jen mohla říct jak moc nenávidím svoje tělo, že nemůže normálně fungovat.
Jo, pochopila bych to, kdybych třeba chlastala, kouřila a fetovala, ale já nepiju ani blbý kafe.
@Nagini píše:
Tak mi přišly negativní výsledky z toho KETu. Cítím se naprosto příšerně. Nejhorší je to říct přítelovi. Pořád mu jen říkám, že si ho nezasloužím. On mě sice utěšuje, že to není pravda, ale já se v koutku duše bojím toho dne, kdy mě kvůli tomu opustí. Víte on hrozně miluje děti a já ho chci prostě jen udělat šťastnýho.
Kdybych jen mohla říct jak moc nenávidím svoje tělo, že nemůže normálně fungovat.
Jo, pochopila bych to, kdybych třeba chlastala, kouřila a fetovala, ale já nepiju ani blbý kafe.
už nebudu anonymní L., je mi to moc líto, že KET nevyšel
Nesmíš se až tak bát, že tě manžel opustí. Věř, že se miminka dočkáte, i když třeba jinou cestou. Moc ti držím palce. Zregeneruj se, a pak zase šup do snažení! Vím, že je to vše psychicky náročné. Já kdybych to teď řešila, asi bych zvolila i pomoc psychologa, protože mě to snažení, IVF strašně deptaly - teda ten neúspěch.