Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte!
Dnes jsem byla na gyndě s tím, že nemám MS. Mám ale menstruační bolesti a zpoždění 14 dní, jsem dva a půl měsíce po revizi (ZT v 11tt). Doktorka mi vzala krev, aby povrdila nebo vyloučila mimoděložní těhotenství a jen tak mimochodem mi ukazovala na ultrazvuku, že mám oba vaječníky polycystické…já to nechápu…jak je možné, že jsem otěhotněla napoprvé, sice ZT, ale i tak a hned o další nechráněný styk se mi zadaří zase otěhotnět, sice mimoděložně možná, když mám polycystické vaječníky? Všude čtu že je to forma neplodnosti?
Můžete prosím napsat zkušenosti? Jsem nervózní a nešťastná…nechápu, že se mi tohle děje, jestli půjdu zase pod kudlu, tak už se asi zblázním ![]()
I když je PCO forma neplodnosti, nebo důvod, tak jsou i vyjímky, kdy při této diagnoze ženy otěhotněly. Dokonce znám případ dvojčátek při PCO. Já mám taky PCO, ale ani přes IVF jsem neotěhotněla
To je mi moc líto
mě jen připadá divné, že by se mi zadařilo dvakrát takhle po sobě…tak trošku doufám, že snad to není možné a mimoděložní těhotenství se vyloučí… jsem už prostě fakt v háji, z potratu jsem se ještě nevzpamatovala. Teď se dozvím, že to možná byla pořádná náhoda, že jsem vůbec otěhotněla přirozeně a přitom to zamlklo…pořád tady čtu o problémech s početím…to mě nenapadlo, že jsem taky neplodná…
@KKatka23 - asi máš jen nějakou lehkou formu. Při PCO víc hrozí potrat, vajíčka asi nejsou tak kvalitní, protože jak je ve vaječníku více folikulů, nemají prostor lépe růst a kolikrát pak ani sílu prasknout a tvoří se z nich cysty, což je například můj případ. Ovulaci sama od sebe nemívám, tím pádem neotěhotním, pomohlo mi nativní ivf na první pokus.
S PCO je to těžké. Je nevyzpytatelné a v podstatě se o něm moc neví. Někdo díky tomu neotěhotní ani po umělém oplodnění a někdo otěhotní hned. Nejsi jediná.
Buď ráda, že to jde. Já jsem díkybohu taky nečekala dlouho a to mi 2 doktoři věštili katastrofické scénáře. Dokonce jsem čekala dvouvaječná dvojčata, ale jedno z nich zaniklo. Možné je u PCO opravdu všechno. Zbytečně se nestresuj
Hlavní je, že to jde.
Ale je pravda, že v těhotenství je lepší se šetřit, protože u PCO je riziko potratu o dost vyšší, než normálně.
Taky mi vylučovali mimoděložní v únoru - za všechno mohla prasklá cysta. Držím palce, ať je to jen banalita a ty jsi v pořádku ![]()
Ja mam taky PCO, mela jsem kvuli tomu anovulacni cykly, ale nejakym zazrakem jsem po 2,5 letech otehotnela… Ovulaci jsem ale mela az 29DC (Normos delka 35dni) doktori nechapou, ale nevadi
zazraky se obcas deji, ted jsem ve 34tt
jinak asi prej pomohlo, ze jsem zhubla ![]()
Jsem téměř shodný případ. V roce 2010 ZT v 11. tt, potom diagnostikováno PCO. V měsíci, kdy bylo diagnostikováno, koukala jsme s dr. na polycystické vaječníky na utz taky. Neměla jsem ani žádné dominanntí vajico, největší mělo 10 mm a už docela pozdě. Vypadalo to, že určitě žádné nedozraje, a zrovna ten měsíc mi ovul. test ukázal pozitivitu asi o 6 dní později, a otěhotněla jsem - mám krásnou a zdravou dcerku. A vím, že vajico při prasknutí asi moc velké nebylo, zato dcerka je mega
![]()
Hodně štětsí, držím ti pěsti, neznamená to absolutní neplodnost. Mně můj dr. říkal, že ženy s PCO můžou mít ovulaci, ale třeba jen 1-2 x za rok. Takže mně ovulace jednou naskočila, a holčička je tu s námi.
Mám také PCO, ovulace prakticky žádná. O miminko jsme se pokoušeli 3,5 roku. Pak mi kamarádka doporučila pít kontryhel. Pila jsem ho měsíc a teď jsem v 11tt. Možné je všechno.