Pco nebo pcos

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1296
26.2.26 19:48

Pco nebo pcos

Krásný den, prosím o vaše zkušenosti. Je mi 30 a mám jednoho krásného syna. Dnes dle utz mám polycysticke vajecniky. Mám problémy s pěti- akne a celkem často nafoukle bricho. Menstruaci mám pravidelnou. Ale pms mám více a více- bolesti prsou, nafoukle bricho, naladovost a to někdy i 14 dní před ms. Beru Syntroxine 50 na štítnou zlázu protože mi 2× vyšel jeden z hormonu vyšší. Moje otázka zní dá se zjsitut zda mám pco nebo pcos? Co je nejlepší doplnit do jídelníčku? A jaký pohyb? Chceme do pul roku druhé miminko a jsem celkem zaskočen s touto informací. Citila jsem poslední dobou že se něco děje a ze mam asi hormonální nerovnovahu ale vajecniky??? Mám strach aby se nám to za oul roku povedlo :? 8o.. chci pro to udělat co nejvíce a abych si pravidelnou MS udržela. Moc děkuji za Vaše rady a zkusenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26.2.26 20:32

Ahoj, mně před asi čtyřmi roky řekli, že mám pcos…neměla jsem vůbec menstruaci a hormony úplně rozhozený. Menstruace se mi asi díky doplňkům stravy a různým vitamínům vrátila a celkem pravidelná a vrátila se i ovulace. Rok jsem otěhotnět nemohla (partner tedy trošku horší spermiogram), pak se to povedlo, ale v 6-7tt to skončilo. Za další půlrok jsme šli do CARu, tam mi řekli, že jsem úplně v pořádku, nějaký cysty tam tedy vidí, ale když mám ms i ovulaci, tak by to nějak neřešili. Toť můj příběh…diagnostika je prostě dost nepřesná a to že máš menstruaci nic nezaručuje. Já si měřila i bazální teplotu, tak vím, že i ovulace probíhala pravidelně.
Jinak určitě doplnit vit. D, omegu 3, hořčík a samozřejmě listovku. Já dále za tu dobu vyzkoušela inositol (dost doporučovány), drmek, macu, pyridoxin…pohyb údajně přiměřený, žádné kardio. Ale spíš se řídit tím, co tě baví a prostě to dělat s mírou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1296
26.2.26 21:34

Ja mám menstruaci právě pravidelnou a rekla bych že i ovulaci mám a poznám ji. Mám vicel „hlenu“ a nějak tak nafouklejsi více bciho a bolest ale ložná bych mohla koupit ty ovulační testy. :think: jinak ale můj nejslavnější problém je orave to akne které mi vážně trápí a vkastne na kožním mi řekli že by to mohlo být hormonálního původu… a dnes na utz potvrzený ty polycysticke vaječníky tak vlastně ani nevim co mi je :nevim:… kdyz zatím menstruace je pravidelná… doktorka mi doporučila ovosicare ať si koupím. Já beru cca 14 dni drnek, zinek, selen beru déle už a magnesko. Ještě beru probiotika a od Vilgain pms balance ale omega doplním teda. Stravu mám bych řekla dobrou možná jim méně tak zkusím jist více a soustředit se hodně na ty omega.. chceme druhé miminko někdy začít po létě tak jsem docela zaskočena co dneska sem se dozvěděla… četla jsem že spousta lidem sice někdy řekli a poté to na utz nebylo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1710
27.2.26 15:41

Kamarádce báječně zabral myo-inositol. Ale je mi jasné, že ne každému bude stačit tak málo, aby se to srovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1296
27.2.26 18:24

@andiedvorakova ten je právě v tom Ovosicare. Nevíte zda ho měla samostatně? nebo take v tom Ovosicare? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.2.26 08:21

Co vím, tak se doporučuje tak 3-4g toho myo-inositolu denně a to nevím, jestli bude s ovosicare splněno. A on je důležitý hlavně pokud máte inzulinovou rezistenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1296
28.2.26 09:15

@Analytička96 to já nevím. Gynekolozka mi řekla jen tohle. Že mám ty vajecniky a jen ať si koupím ty kapky a že to bude dobré. Dá se nějak ta inzulinova rezistence zjistit? Nabery apod?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.3.26 08:53

@Lebedka99 určitě náběry, ale já to neabsolvovala, tak neporadím jestli klasický na gyndě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.3.26 22:04

Mám opravdu velmi, velmi silné PCOS. Trápí mě extrémní ochlupení, oba vaječníky mám poseté cystami, často mě bolí podbřišek, jsem hodně unavená a navíc úplně bez menstruace….

Určitě bych doporučila požádat lékaře o podrobný hormonální profil. Součástí odběrů by měl být i inzulin, protože problém může být v inzulinové rezistenci. Já osobně jsem chodila přímo do odběrového centra.

Můj gynekolog mi kvůli úplné absenci menstruace vystavil i žádanku na genetické vyšetření. Ale je pravda, že jsem těžší a nestandardní případ, takže nevím, jestli se to běžně doporučuje každé ženě.

Co se týče samotné diagnózy PCOS, tak je potřeba splňovat vícero kritérií. Tuším, že alespoň tři. Nejprůkaznější jsou hormonální hodnoty, typicky například zvýšený testosteron. Dále nález na ultrazvuku (což ty máš) a potom doprovodné příznaky jako hirsutismus (zvýšené ochlupení), únava, přibírání na váze a podobně.

Je ale důležité říct, že i když jsou na ultrazvuku cysty, nemusí to automaticky znamenat PCOS. Proto bych byla opatrná s unáhlenou diagnózou a nechala si udělat hormonální testy v laboratoři, aby se vše potvrdilo. Poté bych to začala řešit…

Osobně jsem vyzkoušela snad všechno… doplňky stravy, vitaminy, myo-inositol, metformin, bylinky, různé diety… opravdu hodně možností. Bohužel mi zatím nic výrazně nepomohlo.
Postupně se proto začínám přiklánět i k alternativním cestám, protože klasická medicína mi zatím nepřinesla očekávané výsledky.

Anonym - citlivé zdrav. údaje.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí