Péče o těžce postiženého - co dál?

38
15.9.15 08:57

Péče o těžce postiženého - co dál?

Holky ahoj, chtěla bych poprosit o případnou radu.
Má tchýně pečuje o těžce postiženého syna. Je mu přes 40 let a lékaři již od jeho narození předpovídali, že se tohoto věku ani nedožije. Jedná se o to, že jeho stav se nyní velmi zhoršil a z chodícího už je ležák. Potíž je, že nemluví, když ho něco bolí, tak neřekne kde-co-jak, prostě nic. Jakékoliv pomůcky (pleny apod.) odmítá, prostě je to složité, ale tchýně trvá na tom, že ho do ústavní péče nedá.

Já se ptám, jestli nemáte radu, co za pomůcky pořídit (např. na hygienu k omývání /otírání/ něco šikovného apod.?) Nevíte, zdali neexistuje nějaká organizace, která by chodila za takovou rodinou a třeba na nějakou omezenou dobu denně pomohla? My jsme s manželem z jiného konce republiky a jak bychom ji chtěli pomoci, tak z tohoto důvodu to není možné, protože kvůli práci a dětem není možné náš region opustit. Tak tam alespoň 1× týdně o víkendu zajedeme. Pochopitelně jsme chtěli mamku přestěhovat, i bychom ji pronajali nějaký byt poblíž, abychom ji mohli pomoct, ale ona tohle odmítá :,(, má k městu, kde se narodila velkou citovou vazbu. Já to ale navzdory této složité situaci moc nechápu, protože se v tom takhle sama plácá a teď už je to velmi těžké. Takže mám strach i o ni, je to zátěž psychická a i fyzická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8935
15.9.15 09:14

Záleží co je to za nemoc.Zda je možné najmout pečovatelku. Nebo domácí péči na specializované úkony.
Určitě existuje půjčovna pomůcek-elektrické postele, antidekubit. matrace.
Možná tchyně na sebe vzala tento úděl jako oběť a nechce od rodiny pomoci.Chce si sama sobě dokázat, že péči zvládne. Pokud ona sama nechce nic měnit, tak bohužel vy v tom neuděláte vůbec nic.
Možná je to i tím, že finance nejsou nezanedbatelnou položkou v rozpočtu a ona sama s důchodem by nezvládla platit bydlení a okolní investice-v případě, že by syna dala do ústavní péče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
776
15.9.15 09:16

Já měla doma mamku a jezdil mi tam červený kříž vše zapůjčil. Pomůcky a tak. Paní vždy jen dvě aby si k jim klient udělal vztah a necítil se trapně, že je potřebuje. Jen za polohovací postel se platil pronájem ta ulehčí hodně práce. Jinak oni platit nechtěli ale znáte to plat, že by to tedy musejí opravdu dělat rády tak jsme jim vždy přilepšila. Dal se domluvit čas kdy přijde nakrmí a podá léky. Moc to pomohlo. Opravdu velmi příjemný ženský, že by třeba mamka s nima taky neměla problém a měla k nim důvěru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6788
15.9.15 09:17

Funguji služby domácí péče, přijedou jak potřebuješ, třeba 3× denně, umyjou, prebali, prostě co potřebuješ.
Taky jsme to v rodině měli a pečujicimu to opravdu neskutečně uleví :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117

Nekdy LDN a podobne zarizeni, ktere delaji denni peci, poskytuji i tzv. odlehcovaci peci - treba na cast dne nebo vikend. aby si hlavni pecovatel mohl oddychnout. to by mozna pro tchyni byla pomoc.
jinak vim, ze casto dochazi domu treba jeptisky z charity. mozna neudelaji nejtezsi praci, ale pomuzou, pohlidaji a taky umi vnest trochu dusevniho klidu. spis je to o konkretnim miste, najit, co je v okoli za moznosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749

Zkus se podivat na Cesta domu, je to sice sdruzeni spise pro peci o nemohouci seniory, ale treba by poradili. Urcite je takovych organizaci vic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.9.15 09:18

Sociální služba u Vás nefunguje?

Vozí obědy, nepohyblivé invalidy vozí jednou týdně k nim na koupání, zajištují pedikúru, nákupy, vozí sanitkou k doktorovi.. Vše to něco stojí, ale opravdu né moc. :nevim:

Můj táta je invalida, a některé z jejich služeb využívá, jinak se o něj stará máma.

An. W.

• Citovat
  • Upravit
12429
15.9.15 09:21

Zkuste místní charitu, většinou dělají i domácí péči a pokud ne tak vám aspoň poradí a nasměrují kam se obrátit. Pečovat o takové lidi je psychicky i fyzicky náročné, tak je dobré když s tím někdo pomůže:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
15.9.15 09:24

@Flowerr

Pokud matka vše odmítá a nechce si nechat pomoci, nechala bych to tak. Sehnala bych jí všechny možné informace a snažila se pomoci jen potud, pokud by matka sama chtěla. Někdo se narodí jako obětavec a trpitel a chce to tak mít. Když jí to vezmete, bude nešťastná.

• Citovat
  • Upravit
38
15.9.15 12:06
@lasička1 píše:
Záleží co je to za nemoc.Zda je možné najmout pečovatelku. Nebo domácí péči na specializované úkony.
Určitě existuje půjčovna pomůcek-elektrické postele, antidekubit. matrace.
Možná tchyně na sebe vzala tento úděl jako oběť a nechce od rodiny pomoci.Chce si sama sobě dokázat, že péči zvládne. Pokud ona sama nechce nic měnit, tak bohužel vy v tom neuděláte vůbec nic.
Možná je to i tím, že finance nejsou nezanedbatelnou položkou v rozpočtu a ona sama s důchodem by nezvládla platit bydlení a okolní investice-v případě, že by syna dala do ústavní péče.

Lasičko, ta poslední věta - ano, tak je to také, to hraje roli. Celý život mu obětovala, byla to ženská s nedostudovanou vysokou školou, nádherná baba, aktivní, takže skákala padákem a x dalších věcí a po narození takto postiženého ještě na studiích šlo všechno úplně do háje. A upřímně. Po jeho smrti vůbec neví jak to bude zvládat finančně, její manžel zemřel před rokem.
Pochopitelně mi ji pomůžeme, ale jinak musím říct, že je to fakt těžké, já ji obdivuji v tom odhodlání, ale z druhé strany mi připadá škoda, že se pomoci zříká, nebo o ni sama neusiluje. Hm.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
15.9.15 15:30

@Flowerr To je na tom právě to smutné-tím, že se celý život starala o postiženého syna, tak bohužel důchod bude mít hodně malý. To je to, co mě napadlo, protože to je realita života. Stát ušetřil mnho peněz za ústavní péči. A lidem, kteří se takto starali, tak bych dala nějaký rozumný důchod-ne amužnu.
Ona je zvyklá celý život být ta, kdo se stará a nyní se neumí smířit s tím, že ona by nyní měla chtít od někoho pomoc.
Musí to v ní ještě dozrát, ještě nenastal ten správný čas na změnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
16.9.15 07:35
@lasička1 píše:
@Flowerr To je na tom právě to smutné-tím, že se celý život starala o postiženého syna, tak bohužel důchod bude mít hodně malý. To je to, co mě napadlo, protože to je realita života. Stát ušetřil mnho peněz za ústavní péči. A lidem, kteří se takto starali, tak bych dala nějaký rozumný důchod-ne amužnu.
Ona je zvyklá celý život být ta, kdo se stará a nyní se neumí smířit s tím, že ona by nyní měla chtít od někoho pomoc.
Musí to v ní ještě dozrát, ještě nenastal ten správný čas na změnu.

Důležité je, jak to cítí ona. Třeba ji ta péče o syna po celý život naplnila štěstím a ona to cítí jako hezky prožitý život. To mnoho lidí nemá a to jsou všichni zdraví. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
38
16.9.15 10:44
@Kobliha51 píše:
Důležité je, jak to cítí ona. Třeba ji ta péče o syna po celý život naplnila štěstím a ona to cítí jako hezky prožitý život. To mnoho lidí nemá a to jsou všichni zdraví. :kytka:

Jasné je, že kdyby měla dvě zdravé děti, vedla by život úplně jiný a protože manželství měla hezký, věřím, že by byl bezstarostný a měla by možnost se realizovat, určitě by vedla aktivní život. Tím nechci říct, že ona byla nešťastná, to si fakt nemyslím.

Jen mě mrzí, že si nenechá pomoct. Mnoho rodin třeba využijí denního stacionáře, což je báječné, není to vůbec o zříkání péče o dítě, ba naopak vidím jako skvělý fakt, že přes den je dítě v kontaktu s dalšími lidmi a odpo se zase vrací domů. Teď už je pochopitelně pozdě, už je to dospělý a velmi nemocný člověk. Z druhé strany ten nešťastnej komunismus nic pořádného nenabízel, takže v době, kdy by se jim to právě nejvíce hodilo bylo asi velký kulový. :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová