Vyzkoušené a oblíbené recepty na pečení chleba

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
808
20.2.06 16:36

pečení chleba

Ahoj holky

už několikrát tu byla diskuze na domácí pekárny i pečení chleba. A několik odkazů na recepty. Ale jak jsem je tak prohlížela, nějak mi scházelo přímo tady vaše vyzkoušené a oblíbené recepty. Ty z kuchyřky tak nějak nemám odvahu vyzkoušet, zatím teda většinou peču pouze z polotovarů - nebo makovec nebo perník, a¨tak prosím, napište sem vaše vyzkoušené a oblíbené recepty na chlebíky - děkuji předem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
38
20.2.06 17:21

Ahojky,

tak já jeden přidám:
30 dkg žitné mouky (žitné chlebové nebo celozrnné)
10 dkg hladké pšeničné (nebo jen 5dkg + 5dkg pšeničné celozrnné)
260ml vody (pokud je víc celozrnné mouky, raději 280ml)
1ks celého zeleného sypkého droždí
2 lžičky soli
1,5 lžíce cukru
koření (např. drcený kmín, celý kmín, slunečnicová semínka, koriandr …)
někdy kápku trošku oleje

ahoj, dobrou chuť

ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.2.06 22:19

Ahoj

Ahoj na tady: http://www.rodina.cz/diskuse1355.htm je perfektne rozbehla diskuze . Predavaji se tam recepty, davaji rady… Maji taky svoje album s obrazkama vytvoru a spoustu receptu: http://rodina.cz/…um/album.asp?… Snad se ti tam bude libit :P

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
21.2.06 01:26

Tak na takové tecepíky je dost dobrá kuchařka od Hare Kršny, ne že bych byla jejich stoupencem, ale žrádýlko mají fakt dobrý. Seženeš ji v každé Govindě.
 M.

• Citovat
  • Upravit
186
24.2.06 18:02

Ahojky :)

tak já můžu dát receptík na svůj chlebík (teda tu troubu používám hlavně na zadělávání)

1/4 l piva
50g tuku (nebo může být z části i olej )
1/2 kg mouky (míchám žitnou hladkou celozrnnou bio a hladkou pšeničnou a to jak mi to vyjde :) )
1/2 sáčku droždí
1 odměrku cukru (asi 3 lžičky)
2,5-3 lžičky soli
kmín, lněný semínko

domácí housky:
250 ml mléka
1 vejce
50 g másla (nebo tuku)
1/2 kg mouky polohrubé
1/2 sáčku droždí
1 odměrku cukru
2,5 lžičky soli
lněné semínko

v troubě je pouze zadělám a pak dělám buď to housky rohlíky a nebo veky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
6.7.06 00:08

Je to sice trochu zapomenuté téma, ale taky přidám jeden recept na celozrnný. Výborný na tom je, že se nemusí propracovávat, stačí zamíchat a nechat vykynout. Vždycky se povedl. Musí se ale nechat kynout ve formě, celozrnná mouka je těžká a leze do stran.

4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1 HR žitné mouky, 1 PL sezamových semínek, 1 PL lněných semínek, 2 PL drcených slu¬nečnicových semen, 1 PL sušených obilných klíčků, 1.5 ČL soli, špetka kmínu a anýzu, asi 2 HR vody, 1/3 kostky droždí, 1 ČL medu

Příprava kvásku: Do jednoho hrnku teplé vody dáme 1 ČL medu a 1 ČL celozrnné mouky, promícháme, do vody rozdrobíme droždí, zakryjeme a dáme na 5-10 minut na teplé místo.
Příprava těsta: Mouku, sůl a semínka dáme do mísy, přilijeme kvásek, další hrnek teplé vody a těsto zamícháme. Těsto nesmí být tuhé, ale ani řídké. Těsto dáme do vymazané formy (např. kulatou skleněnou formu na koláč, která je 5 cm vysoká). Necháme vykynout na teplém místě, během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem. Povrch těsta potřeme vodou a posypeme semínky nebo mákem. Pečeme v předehřáté troubě při 250°C, po 10 minutách stáhneme teplotu asi na 200°C. Pečeme, až chléb začne hnědnout. O tom, je-li upečený, se přesvědčíme špejlí, na kterou se po zapíchnutí do chleba těsto nelepí. Chléb vytáhneme z trouby a povrch několikrát potřeme vodou. Po vychladnutí vyjme¬me chléb z formy.

Vhodné kombinace obilnin na pečení chleba:

• 4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1 HR ovesných vloček jemných
  • 4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1 HR mleté pohanky
  • 4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1 HR mletých jáhel
  • 4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1/2 HR amarantové mouky, 1/2 HR kukuřičné mouky
  • 4 HR pšeničné mouky celozrnné, 1/2 HR mletého ječmene, 1/2 HR žitné mouky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
6.7.06 00:32

Jo a ještě..Nechce se mi zakládat nová diskuze a tu straou nemůžu najít. Nějaká mamina chtěla recepty na celozrnné houstičky, buchty… Něco jsem našla v kuchařkách, tak kdyžtak písněte na mail, oskenuju to (ale až se mi skener vrátí ze servisu :) ) nebo přepíšu a pošlu. Taky by nějaký recepty měly být tady: http://www.albiostyl.cz/core.php?…, ale nevím, nekukala jsem, je to z časopisu Miminko.
Tady přidávám jeden recept na sušenky (z Vlasty) na obrázku vypadaly báječně.

Čokoládové cookies „Fair trade"
40 sušenek
150 ml oleje (sezamový, řepkový, slunečnicový)
10 lžic javorového sirupu Biolinie
250 g celozrnné špaldové mouky
1 lžíce vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
3 lžíce kakaa FAIR TRADE (nebo 2 lžíce karobu)
100 g čokolády FAIR TRADE

Olej promíchejte metlou s javorovým sirupem. Potom vmíchejte zbytek surovin a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
Tvarujte hrudky nebo placičky a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C cca 15 minut.
Ihned po dopečení s nimi nemanipulujte a nechte je zchladnout na plechu, protože jsou zpočátku hodně křehké.

Fair trade čokoláda „Fair Trade" znamená v překladu spravedlivý obchod. V praxi to znamená, že když si koupíte například čokoládu se značkou Fair Trade (nebo Hand in Hand), máte jistotu, že firma, která vykupuje kakaové
boby, zároveň garantuje rolníkům pevné výkupní ceny, příplatky za ekologické pěstování a různé příspěvky na sociální projekty.

Myslím, že by šla použít i obyč čoko, ale netuším, jestli se nerozheřeje. Na obrázku byla ta čokoláda na sušenkách celá, nerozteklá. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
6.7.06 00:33

a! :roll: ještě ten mail :oops: s.topicova@seznam.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
12.3.13 14:24

Recept na jeden dobrý domácí chleba

Chleba bez hnětení:

3hrnky hladké mouky (může být špaldová, celozrnná atd, ale těsto tolik nenakyne).

1 lžička sušeného droždí

1,5 lžičky soli

1 lžička drceného kmínu

Podle chuti přimícháme cibulku, česnek, semínka, škvarky…

Do zamíchané směsi přilijeme 1,5 hrnku vody

Zamícháme a necháme kynout 8-12 hodin, nejlépe přes noc, dá se kynout i kratší dobu, ale záleží na teplotě J

Těsto dáme na pomoučený vál a roztáhneme ho na 1-2 cm silný plát a necháme odpočívat 15min

Poté těsto přeložíme na třetiny z vrchu a ze spodu, na třetiny zleva a zprava, 30 minut necháme odpočinout, po té zapneme troubu, dáme do ni nahřát pekáč s poklicí.

Těsto přendáme do horkého pekáče a přikryté pečeme na 230° půl hodiny, pak sundáme pokličku a pečeme ještě cca 15 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3259
12.3.13 14:38

@kalinkab tento se mi prave pece v troube se syrem. Je moc dobrej a vsem komu jsem dala recept moc chutnal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
6.12.14 09:39
@kalinkab píše:
Chleba bez hnětení:

3hrnky hladké mouky (může být špaldová, celozrnná atd, ale těsto tolik nenakyne).

1 lžička sušeného droždí

1,5 lžičky soli

1 lžička drceného kmínu

Podle chuti přimícháme cibulku, česnek, semínka, škvarky…

Do zamíchané směsi přilijeme 1,5 hrnku vody

Zamícháme a necháme kynout 8-12 hodin, nejlépe přes noc, dá se kynout i kratší dobu, ale záleží na teplotě J

Těsto dáme na pomoučený vál a roztáhneme ho na 1-2 cm silný plát a necháme odpočívat 15min

Poté těsto přeložíme na třetiny z vrchu a ze spodu, na třetiny zleva a zprava, 30 minut necháme odpočinout, po té zapneme troubu, dáme do ni nahřát pekáč s poklicí.

Těsto přendáme do horkého pekáče a přikryté pečeme na 230° půl hodiny, pak sundáme pokličku a pečeme ještě cca 15 minut.

A může se péct i v pekárně? Nemáte tip na „dýňový“? Stačí celá semínka, nebo je potřeba i namlít semena do mouky aby měl tu správnou chuť?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.1.15 13:55

Ahoj,

recept od Iviny doporučuju, taky takto peču a nepotřebujete ani domácí pekárnu. těsto kyne v míse 6-12 hodin a bochník peču na plechu v troubě, má lepší kůrku než v pekárně. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.6.15 17:17

Ahoj, můj oblíbený recept, který chutná celé rodině:
310 ml vody, lžíce oleje, lžíce octa, 30dkg hladké mouky, 10dkg žitné chlebové mouky, 5dkg pšeničné celozrnné mouky, 5dkg žitné celozrnné mouky, 2 lžičky soli, lžička kmínu, 2 lžíce lněného semínka, menší lžička cukru, 13g kvasnic. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1276
8.9.15 12:19

Ahoj holky, asi to sem nepatří ale mohla by jste mi některá poradit jak mám správně péct chleba? Dělala jsem snad 10chlebů a z toho se mi podařil včera 1, ale v troubě se mi nezvedl a spodní část byla tvrdá. Pekla jsem to podle Ládi Hrušky v hrnci, tak se chci zeptat stane se něco když bych dala na spodek hrnce trochu třeba oleje nebo másla, aby spodní část chleba byla měkčí? Popřípadě mi poraďte nějaký dobrý recept prosím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27591
8.9.15 12:25

Tenhle se vždy povede na Hrušku se vykašli
http://www.toprecepty.cz/…bez-hneteni/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...