Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Stopy jsou nepovinna informace. Kde nejsou napsane jich muze bxt vic, nez kde to napsane je. Treba u bezlepkové diety se stopy neresi, tohle bude podobné.
@vokishka : mma kamaradku s celiakii a kdyz ma horsi obdobi, resi i stopy
Pry nekdy nesmi riskovat vubec nic.
Ty stopy jsou obecne psane tam, kde to temer urcite neni, ale nelze vyloucis kontaminaci z predchozi vyroby. Pokud vysly silene hodnoty, neriskovala bych.
Vim, ze je v Bille chleba bez mleka, ale jak to je s vejci netusim ![]()
Bracha byl nejakou dobu bez mleka a bez lepku a nejjistejsi bylo si delat vsechno doma. Bez mleka a vajec se vrhni na studium veganskych receptu…ruznych buchet apod najdes docela dost. Misto mleka rostlinne, misto vajec dle receptu banan, avokado, pak se dela neco z lneneho seminka, misto bilku se da naslehat voda z cizrny (funguje, zkousela jsem
).
Koukni treba sem..https://www.jimejinak.cz/
A co domácí pečivo? Rohlíky nebo housky jsou celkem jednoduchá záležitost a máš pod kontrolou, co v nich je (mouka, voda, sůl, droždí, sádlo).
https://recepty.cuketka.cz/amp/housky/
@beruska9 jenomze to, ze nekde nejsou napsane stopy nic neznamena. Oni to tam psat nemusi. Vyjde to uplne nastejno.
Mam dceru s abkm, vadi i vejce a soja, nekolik mesicu jsem jako kojici nejedla ani nic kde byly uvedene stopy vajec, mleka nebo soji - celkem orisek, ale da se, co se tyka peciva, tak nevim odkud jsi ale u nas bylo nejbezpecnejsi pecivo z kauflandu, jak rohliky, tak byl i velky vyber chlebu, treba v albertu to byla velka katastrofa, na nektere rohliky pozor mivaji syrovatku, nemlecne kase delam dceri z GOOD mleka od alpra, chutove vyborne, je ovesne, do vareni jsou dobre ted nove vegan smetany od ramy, co se tyka nahrady jogurtu tak kupuju kokosove alpro sojove nemuze, tech je ale vetsi vyber, fajn je kokosova zakysanka co maji v lidlu nebo kauflandu, da se z ni udelat i pomazanka… Doporucuju se pridat na fb skupinky Kojeni pri ABKM a ABKM.cz maminky tam sdili tipy co kupovat, co varit… ![]()
Určitě koukni na ty fb skupiny. To opravdu moc pomůže. Ze začátku bych asi vyřadila teda i ty stopy, ale pak bych to prostě opatrně zkusila jestli je nebude tolerovat. Ono v té potravině nemusí být nic. Záleží jaké má reakce. Mě syn drží stejnou dietu. Jsou mu dva a teda není jedlík. Každopádně na svačiny má většinou nějaký jogurt kokosový. Lidl má ovsánek to je taky něco jako jogurt. Pak peču buchty. Jí mi teda jen perník. Když si dáš do vyhledávače perník podle Bubu, tak ho najdeš. Jen místo mléka dám rostlinné mléko nebo vodu, ale to pro vašeho malého bude až na později. Každopádně fakt lze bez vajec, mléka uvařit, upéct kde co
kynuté těsto úplně bez problémů. Ale chápu, že někdy skrz čas to nejde. Hodně vaříme vývary - maso z vývaru. To u nás frčí. Pak různé pečené maso z kostí. Já třeba vůbec nepoužívám náhražky smetany. Raději zahustím jen moukou s vodou a je to.
Celkem brzy jsem začala dávat šunku, pač prostě ty svačiny jsou omezené. Dá se koupit i tortilla, toustový chléb. Pečivo chce opravdu hodně číst. Ono na to přijdeš, kde co koupit. Je to o zvyku.
Velmi brzy jsem zavedla i ořechy. Chce to teda opatrně, je to velký alergen, ale zase skrz výživovou hodnotu super. Pak je to fajn i na svačiny.
Neboj jak bude víc jíst a víc kousky tak se ten jídelníček rozšíří. Není to tragédie.
U nás pak frčí různé křupky, křehké chlebíčky. Určitě vyzkoušej kaše klidně s rostlinným mlékem. Synovi asi nejvíc chutná mandlové.
Jak už bylo uvedeno přidej se na tu skupinu kojení při ABKM. Ta skupina mě zachránila život. Všechno tam najdeš. Holky tam dávají tipy na různé výrobky
Já mám ABKM a celiakii, celiak je i manžel a v podstatě žijeme bez pečiva.
Svačiny já jako dospělá řeším ovocem, musli tyčinky od Semix, ovocné od Emco. Jinak extrudovane chlebíčky…to snídám, nebo bezlepkové ovesné vločky.
ABKM má i syn a ten byl na dietě od mala, takže na klasickou stravu mliko, sýry jogurty si nikdy nezvykl.
Jí vlastně podobne jako my. Pečivo má max na svačinu ve škole, obyč rohlík, krajíc chleba…
To mlíko je fakt snad všude.
Ještě si pamatuju, že mlíko snad není v obyč piskotech, pak pardubické perníčky a hořká čokoláda ( na celiakii mi přišli později než na ABKM) dneska třeba něco najdeš v těch vegan produktech.
Teplý oběd, teplá večeře. Naučíš se stravovat jinak. Malý to bude vnímat jako normální způsob stravování.
Když pečeme, tak doma chleba i buchty, ale to tak max 1× za měsíc.
Ahoj holky.
Je to tu, dnes ráno jsem se dozvěděla, že má malej ABKM a k tomu ještě alergii na vejce. No jsem z toho celá jalová a strašně v tom tápu. Malej je na um ale prikrm dostává ( obed a obě svačiny). (Je mu 8 měsíců) dnes jsem byla v obchodě a snad všechno pečivo obsahuje stopy vajec a mléka a malému vyšly vysoké hodnoty a prý vadí i stopové množství.
Hledala jsem tu v diskuzích ale nic aktuálního nebo nic co by mi pomohlo.
Ano, vím o značce alpro a do dm se chystám ( tam prý mají).
Ale spíš mi hlodá co na svačinky nebo později snídaně a večeři. Jako svacinu jsem zkoušela nemléčnou kaši a dochutila ovocem. Nicméně to mi suveréně odmítá. Kdyby mi tu nějaká hodná maminka pomohla. Kde třeba nakupuje nebo recepty a ideálně jídelníček. Koukala jsem že co se týká obědu dá se hodně vymyslet ale na ty svaciny? Do nekonečna mu presnidavky dávat asi nemůžu (dělám si sama, skleničky nechce) dekuju strašně moc