Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já s přítelem psa máme, teď mu byly dva roky.Vzali jsme si labradora, jakožto plemeno klidné, milé, lehce vychovatelné, k dětem ideální. No po dvou letech říkám HAHA…snažili jsme se ho za ty dva roky (než se rozhodnem pro mimi) vychovat, vycvičit a zklidnit a musím říct- nepodařilo se ani jedno..buď jsme to neuměli, nebo dělali nedostatečně. Pes je milý, přátelský, ale divoký, táhne na vodítku, jít ven s ním i s kočárem rozhodně nebude nejlepší nápad…
Faktem je, že nejpodstatnější v tvojí situaci bude, jak ochotného a časově volného máš muže, protože až budeš ráda, že se vlečeš (před i po porodu) a psovi bude půl roku (začátek puberty!!) bude s ním chodit z 99% on. Jen aby to nedopadlo jako u nás: „Chtěla jsi psa, tak se starej!“Tzn. musím to bohužel později zvládnout i s mimi - snad se do té doby pesan zklidní, i když v to už ani nedoufám
Nevyměnili bychom ho za nic na světě, ale tohle vědět, pořídím si spíš nějakého pidi ratlíka ![]()
Majka24 naši pejsani na vodítku taky tahají, když jsem byla na procházce s nějakou kamarádkou co měla kočár tak táhli, motali se pod kola no děs. Když jsem je vzala na prochajdu se svým kočárem byli úplnš v pohodě a měla jsem pocit, že mi je někdo vyměnil a jde to tak i dál…
Co se týká puberty tak je fakt, že u lebíků je děsná, já mám 2 chrty a koloem sebe jich mám spoustu dalších a puberta proběhla bez problémů a stejné to bylo, když jsme měli fenku pudla, opracdu záleží na plemeni…
btw. já bych si k malému dítěti labradora nepořídila, jsou sice strašně hodní, milí, ale jinak většinou divocí hromotluci pokud nemají opravdu tvrdou výchovu…
Já bych tedy do toho nešla. Máme psa (je to už náš 2. malý knírač), ale když se malá narodila, tak už měl 4 roky a byl už pěkně vychovaný. Ale on celkově je hrozně hodný a pohodový pes. Problém byl chvilinku, když se malá narodila - když jsem přišla z porodnice, tak se mnou 2 dny „nemluvil“, protože si asi myslel, že jsem si pořídila ještě jiného psa, pak to pochopil a od té doby malou miluje. Ačkoliv ta ho někdy pěkně trápí a nedá mu pokoj, protože ho zbožňuje. Někdy si z legrace říkáme, že jednou bude prohlášený za svatého - co on si od ní nechá líbit - a nikdy by jí neublížil, dokonce ji venku chrání před ostatními psy. Ale pořídit si mimčo a krátce před tím psa nebo po porodu - to ne. I štěněti je potřeba se věnovat, vychovat ho a do toho ještě miminko - to je pořádný záběr. A jde taky o to, jak se o starost podělí všichni doma. To spíš pořídit pejska, až bude dítě větší (2-3 roky). Ale zároveň - ne.
Když s plyšákama je to těžký- Vojta jich má také spoustu a pro většinu z nich má své jméno, večer když jde spát, tak si diktuje koho mu ještě máme do postýlky podat- eťě tětá (krtka), etě pipi (opičku) etě bábu (žábu), atd. a pak si to tam přerovnává- kde je těťá? Pak zjistí, že na něm leží, tak se uklidní a teprve může spát. Když ho jdu večer přikrýt, tak si musím rozsvítit, abych ho mezi tou zvířenou našla.
Ale někteří plyšáci bůhvíproč obliby nedošli- třeba lední medvěd z IKEA za 250 kaček- manžel ho tam Vojtovi během nakupování strčil do ruky, aby ho zabavil a Vojta ho pak odmítal pustit, tak jsme ho koupili…no a sotva jsme dorazili domů, tak prohlásil- to není bibi (medvěd) a od té doby ho vyhazuje z postele a vůbec si s ním nehraje…
Takže se zkrátka nedá předem odhadnout jestli se plyšák bude líbit, nebo ne…
Omlouvám se, to měla být reakce na úplně jiný příspěvek v úplně jiné diskusi.
Ahoj všem!
Tak my s přítelem aktuálně řešíme problém, jak miminko bude snášet náš 9-ti letý rotvajler, který s námi bydlí v bytě, takže každý den min 2× hodinová procházka. Je vychovaný, v bytě absolutní zlatíčko, k lidem neútočný a mazlivý,občas takový „hrom do police“ s nikdy nenasyceným žaludkem;-) Bohužel až moc si zvykl na naši pozornost a teď máme obavy, jak bude snášet mrňouska, který se brzy stane středem našeho vesmíru.. Já četla, že rotvajleři děti milují, ale bude to zrovna i ten náš žárlivec?
Ahoj, já si myslím, že pokud už se rozhodneš pro psa, tak určitě spíš půl roku před porodem, než půl roku po porodu. My teď máme v baráku dvě 9 měsíční štěňata - jezevčíka a rotvajlera. Nejsou teda naši, jezevčíka má mamka a rotvajlera brácha, takže se o ně starají většinou sami, ale žijeme zatím všichni v jednom rodinném domku. Já je občas jen pohlídám.
Když hlídám jednoho, je to OK, ale teď v neděli jsem hlídala oba dva a musím říct, že jsem byla už po dvou hodinách pěkně vyfluslá. A myslím, že podobné, ne-li horší to bude s mimčem - to přece jenom nemůžeš uložit ke spánku na dvě hoďky do sklepa a jít si uvařit oběd nebo cokoli
Celkem jsem nad tím přemýšlela, jaké by to bylo, kdybych k tomu ještě měla mimčo, které třeba co 2 hodiny kojím a usoudila jsem, že teda nic moc… A to bydlíme v baráku.
Trochu se děsím toho, že je budu hlídat týden na začátku června, naše mimčo bude mít tak cca 4-6 týdnů, ale bratr má ultimátum, že psík musí poslouchat jak hodinky - hodlá s ním teda začít chodit na cvičák, tak doufám, že to zvládnem. Kdyžtak ho můžu zapřáhnout za kočár a bude vozit mimčo po dvoře
![]()
Ahoj, psy miluju a nedovedu si svůj život bez nich představit, nicméně v tvém případě bych ho teď zrovna nepořizovala. Vem si že jsi v pátém (teď nevím jestli to nepletu) měsíci těhotenství, přivezeš si domů dvouměsíční štěně. Počítám že tak dva měsíce se mu zvládneš bez problémů věnovat, ale co pak kolem osmého měsíce? A to hafan ještě zdaleka nebude vychovaný ani vycvičený. V tom jsem teď já a mám cca rok starou hyperaktivní hafinu většího plemene - a zodpovědně ti můžu říct, že prostě s ní ani na procházky pořádně chodit nezvládám - resp když už se dokopu a jsem s ní třeba hoďku až dvě venku tak jí to absolutně nestačí. A jelikož je to můj pes, tak manžel venčí hoooodně sporadicky. Chci tím jen říct, že teď se cítíš asi ok, ale nikdo ti nemůže zaručit, že v průběhu těhotenství nedejbože nepřijdou nějaké problémy, nebo to jak se budeš cítit za pár měsíců. Ve tvém případě bych zvolila asi postup opačný - zžít se s mimčem a jakmile budeš mít pocit, že to zvládáš, tak si pořídit pejska ![]()
ad tahání na vodítku - jooo holky, jaký si to uděláte, takový to máte
Hafinu mám skutečně hyperaktivní, nicméně napnout vodítko tak abych to cítila si prostě nedovolí - a není to výsledek žádného seřezání nebo tak něčeho ![]()
PPETI…je to sice už trochu mimo téma,ale máš nějaký fígl, jak odnaučit psa tahat?Je mi jasné, že už pozdě honíme bycha,ale věř mi, že svého času jsme zkoušeli všechno, včetně „cukání“ s ním k noze, napomínání, mlsky za hezké jdení u nohy atd…teď už mám chuť ho max.seřezat,ale místo toho na něj zaječím, trochu se tím uklidním a za pět minut, jako by se nic nestalo
No prostě ano, máme hyperktivního čoklíka…ale nedám na něj dopustit.Někdo tady písal, že labouši jsou hromotluci, no on je, když vidí cizího člověka, tak vítá až by se přetrhl,ale jak si zvykne - teď myslím na mimi- tak se bude jen líně povalovat v jeho blízkosti a víc nic ![]()
Tak se musím taky přidat.......nezáleží ani tak na velikosti psa, jak na dané rase a taky na tom, zdy by pes bydlel venku či v bytě.
Já si teda už život bez psa nedovedu asi ani představit. Zvládnout se obojí dá, samozřejmě pokud nenastanou nějaké komplikace.
Náše fenka měla necelý rok jak jsem otěhotněla a jelikož se jedna o velmi klidné plemeno, tak jsme žádný problém neměli.
Pokud mohu doporučit, tak hledejte plemeno vhodné k dětem, jsou většinou mnohem klidnější než ostatní plemena. Např. takový novofundlandský pes je skvělý parťák i pro malé dítě. Mám doma dva, tak že vím o čem mluvím. ![]()
Ale je mi jasné, že ne každý si může toto velké plemeno pořídit.