Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
jsem po císařském řezu a dr. mi řekl, že mám počkat cca rok na další těhotenství, což se dá pochopit.
Stalo se některé z vás, že otěhotněla po císaři dříve , nežli je doporučováno?Stát se to může, a já si neumím představit, kdybych otěhotněla náhodou třebas pět měsíců po císaři, že bych musela třebas na interupci nebo já nevím, jak se to pak řeší (?).
Díky
y
Mě Dr. říkal, že pokud nastane termín dalšího porodu dříve než 2 roky po císaři, je druhý porod opět císařem. Pokud k tomu dojde později, tak se rodí přirozeně, pokud to situace dovolí. O žádném nuceném potratu řeč nebyla. Navíc v dnešní době antikoncepce k takové situaci vůbec nemusí dojít ![]()
Ahoj,
kamarádka má věkový rozdíl mezi dětmi 13 měsíců a obě jsou narozené Císařem.
Jana
Ahoj,
otěhotněla jsem 6 měsíců po císaři což nám bylo doporučeno jako dostačující aby se děloha zahojila a další porod byl plánovaným císařem ale u nás hlavně i proto aby se předešlo komplikacím jako při předešlém porodu,myslím si že by tě na potrat neposlaly jen by víc hlídaly
Chápu, stát se může, žádná antikoncepce není 100%. Rádi by doktoři nebyli, ale co už. Víc by se hlídal stav jizvy na děloze; a druhý porod císařem.
Ahoj, mam kamaradku, ktera otehotnela rok po cisari a druhe taky rodila cisarem. Osobne jsem po cisari otehotnela dva a pul roku a druhy porod byl prirozeny. Asi bych to neriskovala a chranila bych se a zalezi take, proc byl proveden prvni cisar.
Radka
Doporučuje se 1 rok, jako minimum 6 měsíců, to by prý mělo být všechno zhojené.
Ale já ten pocit po 6ti měsících neměla, i když z lékařského hlediska bylo vše OK.
Jinak mi bylo řečeno, že horší než těhotenství může být potrat - snadno dochází při výkonu k proděravění dělohy v místě jizvy. A nikde nemáš záruku, že se těh. bude vyvíjet OK.
Ke způsobu porodu Ti lékaři řeknou, že je to přísně individuální.
Radši bych nespěchala…
Mě taky dr. radila počkat min. rok - optimálně 2 roky. Už jsem tady v jiných diskuzích četla, že i pokud otěhotníš do 1 roku od porodu, může být druhý porod veden přirozeně, pokud k císaři nejsou jiné důvody.
Ahojky, můj doktor mi řekl, že stačí půl roku až rok, ale kdyby se to stalo dřív, že se nic neděje, jen by si mě musel víc hlídat - místo řezu vně a ultrazvukem, ale že nevidí nějaké větší překážky, proč by nemělo další těhotenství prosperovat.
Ahojky! Já jsem rodila císařem před osmi měsíci a včera jsem zjistila, že jsem zase těhu. Mám z toho všeho dost velký strach, hlavně jak budu zvládat dvě mimina:-D No ale alespoň mě tato diskuse uklidnila v tom, že nejsem sama a že se vše může obejít bez komplikací.
Ivča