Triple test - AFP nižší

6471
19.11.08 14:17

triple test- AFP nižší, prosím pomozte!

Holky poraďte, vím, že to tu není poprvé a možná ani naposledy, ale jsem nešťastná a hledám informace. Triply mě vyšly podle počítače co to vyhodnocuje negativně, ale doktorka to ještě kontroluje a hormon AFP mám nižší, tak doporučila odběr plodovky. Vím, že se tady píše, že jsou falešně pozitivní, ale kdo má podobnou zkušenost, nebo zrovna něco podobného prožívá písněte. Taky nevím co to znamená že ho mám nižší, jinak jsem našla, že ho holky měly vyšší. Děkuju za jakkoukoli odpověď. Jinak v pondělí jdu na odběr plodovky a toho se taky moc bojím, ale víc asi pak těch výsledků… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
421
19.11.08 14:53

Luci, já jsem na tripl vůbec nešla, není to povinné, stejně jako není povinný odběr plodovky. Já jsem věděla, že si dítě nechám za každou cenu, proto jsem se nechtěla stresovat výsledkama nějakého testu. Ale co mám kámošky, tak spoustě z nich ten tripple test vyšel blbě. On je fakt dost nepřesný. Já bych na odběr plodovky nešla. Je tam riziko portatu. Malé, ale je. A navíc je to další stres. Pokud byl ultrazvuk v pořádku, tak to bude určitě dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
19.11.08 16:51

Ahoj,
na jiným fóru jsem našla to, co posílám níže, myslím, že vždy musíš zkoumat souvislost ještě s něčím jiným. Já jsem byla na amnio 10.11. a teď už 10.den brečím a hodně se stresuju nad výsledkem. Triply vycházejí nepřesně, stačí větší námaha před, nebo nepřesné určení délky těhotenství. Po tom, co za nervy zažívám kvituju rozhodnutí na tripple test nejít a v klidu čekat, co z toho bude. Nedovedu si představit, jak bych se rozhodla, kdyby to amnio nedopadlo dobře. Ještě 4 dny nervů..... Ale držím Ti palce, určitě to nic vážnýho nebude, kdyžtak se ještě před amnio poraď s genetičkou, ta Ti řekne víc. A teď už slíbený obšlehnutý článek:

Měj se!

Google říká: Alfa1-fetoprotein AFP (µg/l) Normální hodnoty: 0 - 10,5
Vyšetření AFP v mateřském séru (MS-AFP) v 16. týdnu gravidity patří do souboru základních vyšetřovacích screeningových metod pro prenatální diagnostiku poruch uzávěru neurální trubice a Downova syndromu plodu.
AFP stanovujeme imunoprecipitací, radioimunologicky nebo imunoenzymaticky.
AFP je glykoprotein o molekulové hmotnosti 69 000 daltonů. Tvoří se nejdříve ve žloutkovém váčku později v játrech a střevě plodu. Do plodové vody se vylučuje močí, do séra matky se dostává transplacentárně. AFP slouží jako transportní protein mastných kyselin a má četné imunomodulační funkce. Maximální hodnoty MS-AFP pozorujeme v 30. až 35. týdnu gravidity, pak začíná pokles. AFP lze také stanovovat v plodové vodě pomocí amniocentézy. Zde hodnoty od 12. do 22. týdne pozvolna klesají na hodnoty nižší než 1 mg/l. Diabetes mellitus, hypertenze a trofoblastická choroby hodnoty MS-AFP snižují.
Protože se hodnoty MS-AFP mění s týdnem gestace hodnotíme laboratorní výsledky v jednotkách na mililitr násobkem mediánu charakterizujícím daný gestační týden (MOM - multiples of median). Hodnoty vyšší než 2,5 MOM pokládáme v 16. týdnu gravidity za výrazně zvýšené, koncentraci MS-AFP pod 0,5 MOM za významně nízkou.

Klinický význam vyšetření MS-AFP

Zvýšená hladina MS-AFP při detekci vrozených vývojových vad (VVV):

• otevřené defekty neurální trubice (anencefalus, otevřená spina bifida)
  • kongenitální nefróza, obstrukce močových cest
  • hydrocefalus
  • ezofageální a duodenální atrézie
  • defekt břišní stěny
  • exomphalos, hemangiom v pupečníku
  • sakrokokcygeální teratom
  • Turnerův syndrom (45 XO)
  • Potterové syndrom (renální ageneze)
  • Fallotova tetralogie
  • osteogenesis imperfecta
  • Meckelův syndrom
  • fetus mortuus

Snížená hodnota MS-AFP při detekci VVV:

• trizomie 21. chromozomu (Downův syndrom)
  • diafragmatická hernie
  • trofoblastická choroba

Zvýšenou hladinu MS-AFP může způsobit kontaminace plodové vody krví, pozorujeme ji také u vícečetné gravidity, u plodů s nízkou porodní hmotností, u Rh-inkompatibility a preeklampsie.
Sníženou hladinu MS-AFP můžeme pozorovat v případě diabetu matky, po nadměrné tělesná zátěži. Příčinou může být i medikamentózní léčba v graviditě např. kyselinou acetylosalicylovou nebo beta-blokátory. Příčina snížení MS-AFP je předmětem hypotéz. Nepotvrdí-li se vrozená vývojová vada u ženy se změněnou hladinou MS-AFP, je třeba přesto takové těhotenství pokládat za rizikové. Často jde o prognosticky významnou známku hrozící těhotenské patologie např. abortus imminens, předčasný porod, hypotrofie plodu, abrupce placenty nebo insuficienci placenty.

Trojitý test pro detekci vrozených vývojových vad

Přestože pro detekci vrozených vývojových vad plodu je nejspecifičtější ultrazvukové vyšetření plodu, lze diagnózu vady upřesnit tzv. trojitým testem, který pomocí počítače hodnotí výsledky hCG, AFP a volného estriolu v séru matky s přihlédnutím k její hmotnosti a věku. Pro Downův syndrom svědčí obvykle snížené hodnoty AFP a Estriolu a zvýšené hodnoty hCG.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2547
19.11.08 17:19

lucinko,

mne oznamili ze mam ist na plodovku abola som v 20tt. strasne som sa bala ze o mim mozeme prist. Prve rozhodnutie bolo ze na AMC nejdem. Ale potom som doma 3 dni nespala, nejedla, len som stale myslela nato, ci je mimco v poriadku, ci nema nejaku vrodenu vadu. Vobec som nemohla mysliat na nic ine, bolo to stasne. Kto to nezazil, nevie si to predstavit. A ak sme sa s manzelom rozhodli, ze na plodovku pojdeme prave kvoli psychickej pohode. Stres ktory by som si so sebou niesla do kona tehu by miminku uskodil viac ako AMC,

Takze bola som na tom, trvalo to cele 10min, skoro nic som necitila, proste uplne v pohode. Asi ako odber krve. Potom ale nasledovali dlhe 2 tyzdne cakania na vysledok. Vtedy som si uvedomila, ze takto by som sa trapila cel tuhu az kym sa miminko nenarodi. Ale po 2 tyzdnoch prisla sprava ze malicky je zdravy a ja som bola ta najstastnejsia tehulka na svete.

tolko moja skusenost…vela stastia. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
19.11.08 18:06

Lucink_o,

neboj se amnia. Já taky šílela, měla jsem AFP nízké, pravděpodobnost Downova syndromu 1:60. Pro mě byla AMC jasná, nechtěla jsem přivést na svět nemocné mimi. Jinak bych celé těhu prožila v obavách o zdraví miminka a to by mu určitě nijak neprospělo. Pokud chceš mimi za každou cenu, i nemocné, tak je amnio zbytečné, ale pokud se k tomu stavíš jako já, je potřeba si v tom udělat jasno.

Jak vidíš na metříku, nám to dopadlo skvěle, máme krásnou zdravou holku a zbytek těhu po amniu jsem bylo v pohodě a klidu a myslím, že to miminku prospívá nejvíc.

Přeju hodně štěstí, ať už se rozhodneš jakkoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
19.11.08 18:17

Ahoj,

pročti si tohle:
https://www.emimino.cz/modules.php?…

Já jsem byla taky vyděšená jak králík a naštěstí vše dobře dopadlo…I bez AMC, tu jsem odmítla právě kvůli riziku potratu, ale to je každýho volba.
Držíém palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taz
630
19.11.08 18:36

Ahoj! Rozhodně bud v klidu! Mám několik kamarádek, kterým tripple test nevyšel a VŠECHNY mají zdravé děti! Já vím, že ne vždy to takhle dopadne, ale ta pravděpodobnost, že to dopadne špatně, je malá. Četla jsem, že z 1000 těhotných jednomu stu nevyjdou testy a jen u jedné je zjištěná vada..... Ale je pravda, že pokud by sis mimi nechala za jakoukoli cenu, je zbytečný chodit na amnio.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
1.1.09 09:06

Lucink_a: Můžu se zeptat, jak to dopadlo s testy? Od včera vím taky, že mi vyšlo AFP snížené a za týden jdu na amnio :roll: .Krevní testy jsem měla kombinované tj. v 11. a 16.tt a dočetla jsem se, že u kombinovaných triplů je spolehlivost 90% (ty v 16.tt jen kolem 60%), tak jsem docela vyděšená..... :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
1.1.09 22:11

Ahoj,
mam dotaz: pocitaji vam na genetice riziko postizeni v procentech? Ono je to celkem dobry i kvuli tomu, pokud vahate nad amnio. U ty se obecne udava riziko potratu 0,5-1%. Mne testy taky nedopadly nejlip, spocitala jsem si ale riziko 0,15%, takze jsem zvedava, s cim na mne vyrukuje genetik.
Vsem preju v novem roce hlavne zdrava miminka! :)
 asha

• Citovat
  • Upravit
3006
2.1.09 09:03

Ahoj.
I já budu uklidňovat. Sama jsem měla špatné AFP (už nevím jestli bylo vyšší nebo nižší, spíš asi to nižší). První dva dny jsem z toho byla špatná, pak jsem ale pročetla diskuze a uklidnila se. Šla jsem do „genetické poradny“, kde mě v podstatě rovnou a automaticky dr. verbovala na plodovku (i když žádné rodové genet. zatížení nenašla!). Ale to už jsem byla rozhodlá, že kvůli riziku 1:360 na downa nepůjdu na plodovku, kde je riziko potratu 1:100 - skoro 4× vyšší! Ale jak psaly holky, já věděla, že bych si to mimi nechala tak jako tak, že i postižené má právo zkusit kvalitně žít a že nebudu nervní zbytek těhu z toho, že nemám „jistotu“ (nikdy nevíš, co se stane u porodu atd., jsou věci, ktré neovlivníš). Takže jsem v průkazce měla velkým písmem ODMÍTLA AMNIOCENTÉZU-REVERZ. :lol: :lol: :lol: Byla jsem ještě na genet.UTZ a tam dr říkal, že nemůže vidět vše, ale z jeho pohledu není proč „mě píchat do břicha“ (i když bolesti jsem se fakt nebála).
Takže hlavně klid a pohlaď bříško. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3006
2.1.09 09:06
korena píše:
Lucink_a: Můžu se zeptat, jak to dopadlo s testy? Od včera vím taky, že mi vyšlo AFP snížené a za týden jdu na amnio :roll: .Krevní testy jsem měla kombinované tj. v 11. a 16.tt a dočetla jsem se, že u kombinovaných triplů je spolehlivost 90% (ty v 16.tt jen kolem 60%), tak jsem docela vyděšená..... :roll:

Ale to bys měla mít dva odlišné výsledky (10. a 16.týden),ne? Jak ti vyšly z 10.týdne, taky hůř?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6471
2.1.09 10:25

Ahojky mě procentuální riziko neříkaly,a šla jsem a přežily jsme to naštěstí v pořádky. 14 dní byly opravdu hodně krušný a břečela jsem hodněkrát, ale výsledky byly o.k. a my se těšíme na zdravou holčinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.1.09 16:47
Lucink_a píše:
Ahojky mě procentuální riziko neříkaly,a šla jsem a přežily jsme to naštěstí v pořádky. 14 dní byly opravdu hodně krušný a břečela jsem hodněkrát, ale výsledky byly o.k. a my se těšíme na zdravou holčinu.

Tak to je dobre, gratuluju :) Procenta nerikaji, uvadi se vetsinou 1:nejake cislo…ale na genetice by to uvadet mohli, kvuli prehlednosti. Jinak to jde snadno spocitat a to: jedna se vydeli tim cislem a vynasobi 100…a je to v procentech. :wink: Pak si i lip srovnate, co je vetsi riziko, jestli amnio risknout, nebo to za to nestoji…mam pocit, ze na genetice skoro vzdycky smerujou na tu amnio, i kdyz ne vzdycky je k tomu duvod.
 asha

• Citovat
  • Upravit
12837
15.1.10 19:50

Hlavne se nestresovat!!!

Milé maminky, nestresujte se zbytečně! Dcera je těhotná, tripl - AFP jí vyšel 1:5!!! - a přesto čekáme naprosto zdravého chlapečka. Šlo o týdenní chybu v termínu a poněkud dole uloženou placentu, která už je v pořádku. Takže se opravdu nenervujte, i když to někdy vypadá hrozně, může být všechno úplně jinak! Všem držíme palce a rozmazlujte se! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sharkess
23.6.12 13:30

Ahoj holky jsem v 16+3 a doktorka mi rekla ze mam zvyssene AFP ale nikdo uz mi nevysvetlil co to znamena atd.. mam strasnej strach pac vubec nevim co to znamena prosim vas vysvetli mi to alespon tady nekdo je to me prvni miminko dekuji moc vsem

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky