Triple test - AFP nižší

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12837
23.6.12 13:42
@sharkess píše:
Ahoj holky jsem v 16+3 a doktorka mi rekla ze mam zvyssene AFP ale nikdo uz mi nevysvetlil co to znamena atd.. mam strasnej strach pac vubec nevim co to znamena prosim vas vysvetli mi to alespon tady nekdo je to me prvni miminko dekuji moc vsem

Je to riziko VVV - rozstepove, to mel nas Pepcula. Je v NAPROSTEM poradku, doktori by te meli poslat na ultrazvuk geneticky, tam se podivaji,, jak mimi vypada. Neboj, tyhle testy se ve vetsine zemi uz nedelaji, casto vychazeji uplne chybne. Mrkni na predchozi prispevek, a fakt se nenervuj! Ja jsem z toho tri tydny skoro nespala, a bylo vsechno OK. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.12 13:03

Mamci, prosim, poradite mi s vysledky tripplu? Na jednu stranu si rikam, ze na amnio nepujdu, protoze se fakt bojim rizika potratu po nem a vzhledem k tomu, ze mam doma uz jedno dvoulete mlade, tak tezko budu moct dodrzet poodberovy klid. Ale na druhou stranu me to porad hloda, preci jen jistota je jistota…
Zatim mam tedy ve zprave napsanou genetickou konzultaci, ale preci jen bych se mela asi pripravit na vsechny moznosti. Jedu na genetiku do Hradce Kralove.

Tak a ty vysledky:
Skrinng negativni
Rizoko M-Down: 1:400 (v terminu)
Riziko NTD: 1:4000
Poznamky: Riziko M-Down ocekavane pouze vzhledem k veku matky je 1 z 710
Byla uzita prahova hodnota zirika Downova syndromu 1 z 300
NT nebyla vzata v uvahu, protoze byla merena po 13. gestacnim tydnu

Nakonec propiskou dopsano - Nizke AFP, doporucena geneticka konzultace

Diky za vsechny rady a zkusenosti. Fakt jsem z toho cela vykulena :-(

• Citovat
  • Upravit
zrzana2
4.9.12 13:07

Pan doktor Brestak(uzasny clovek a velky odbornik)mi rekl k triplu asi toto: triple test se nedela, nema se delat a vubec, to je jako kdyby jste si dnes kooupila osla a jela na nem z prahy do brna…

• Citovat
  • Upravit
14110
4.9.12 13:10

Já měla u druhého těhu hodně nízké afp. to znamená riziko rozštěpových vad. kvůli tomu se nemusí hned na plodovku, lepší je podrobný genetický utz, rozštěpy jsou krásně vidět!!! pokud jsi měla negativní NT screening, na plodovku bych se vyprdla, většina doktorů ti řekne, jak jsou triply šíleně matoucí a nepřesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.12 13:15

Je pravda, ze muj gyndar mi dneska rikal, ze co se tyka rozstepu, tak to podle UTZ vypada dobre. Nevim, jak moc kvalitni UTZ ma, ale verim mu :-) Dneska mi znovu meril vsechny ruce, nohy, hlavu, telo (teda mimcu :lol: ) a podle toho vse odpovida…
Ale rikal, ze ty chromozomalni vady nepozna, ze do toho nevleze - coz je prave to riziko Downa, co mi vyslo :-?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.9.12 13:15

@zrzana2 diky, to me vazne pobavilo :lol:

• Citovat
  • Upravit
6814
4.9.12 13:56

Škoda, že jsi nebyla na tom NT to je mnohem spolehlivější. Na konzultaci určitě běž, měli by ti tam udělat podrobný UTZ a to riziko DS mi nepřijde nějak velké, já mám z NT 1:450 a je to bráno jako negativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.9.12 14:08

@dari74 ja vim, no. Ale ted uz to nevratim. V tu chvili mi to prislo „zbytecne“, kdyz mi to dr. nabizel :-(

• Citovat
  • Upravit
marrry
3.10.13 12:08

vyšetření AFP 17.týden, věk 36 let

Zdravím Vás všechny maminky, bohužel jsem jedna z dalších, které oznámili v 17 týdnu AFP 1:48,tudíž že máme velké procento mongoloidního miminka, je to šílená představa, rozhodnout se zda jít na plodovku či to risknout. Přitom výsledky v 1 trimestru screening a PAPP - A vyšli v naprostém pořádku, nevím co dělat, konečně se člověk dočká po xletech dalšího děťátka a pak toto, poraďte risknout to a jít na plodovku?

• Citovat
  • Upravit
31429
3.10.13 12:25

@marrry můžeš zkusit ještě odběr krve (Prenascan, to si vygůgli, nabízí ho každé krajské prenatální centrum), stojí to teda 14 000kč, ale případný DS to určí celkem spolehlivě a bez sebemenšího rizika potratu. Jen jsi už dost týdnů těhotná, ono je lepší z časových důvodů to provádět už kolem 12.tt, pže výsledek trvá 3 neděle. Což je sice termín, který klasická amniocentéza nabízela vždy taky, ale dneska už díky rychlým metodám máš výsledek do 48h :nevim: Jinak těžko říct no…pokud ulítla jen jedna hodnota v triple testu (tj. hcg není zvýšené a uE3 snížený) a prvotrimestrál byl ok a ultrazvuk je nadále ok (tj. nevypadá to na srdeční vadu, kratší femur atd.), tak bych to asi spíš riskla a nešla…ale tohle se nedá říkat coby kdyby :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1091
3.10.13 13:01

@marrry Nestresovala bych se. Hodnota AFP prý dost často vychází špatně z různých důvodů a nemusí to vůbec znamenat, že je s miminkem něco v nepořádku. Já ho měla v těhu zase naopak vyšší a doktor mi sám řekl, že pokud screening dopadl dobře, není se čeho bát.
Ve světě už se od těchto testů upouští a někteří doktoři i tady v ČR už to taky nedělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
3.10.13 13:06

Mně je 43 a na triplech jsem zatím nebyla, ale jsem odhodlaná na tu plodovku případně jít, pokud bude potřeba. Každopádně u Tebe je riziko potratu menší, než riziko postižení, z toho bych vycházela na Tvém místě. A navíc z plodovky se dají vyloučit i jiná postižení. Ale já vycházím z toho, že postižené miminko bych prostě nedala- mám dvě zdravé velké děti, chci, aby vyrůstaly v pohodě a vyčítala bych si to, kdybych věděla, že jsem tomu mohla předejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
marrry
3.10.13 13:27

Moc ráda bych tomu věřila, ale je to moc těžké, o to horší to je rozhodnout se správně a ještě, když už je člověk v 17 týdnu a cítí už pohyb miminka :(( :roll:

• Citovat
  • Upravit
1091
3.10.13 14:37

@marrry Vím, že je to těžký, ale opravdu se nestresovat. Byla jsi na screeningu ve 12.tt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31429
3.10.13 14:49

@marrry oni by to správně měli s tím prvotrimestrálním skríningem zintegrovat, pokud to udělali a to riziko přesto takhle vyšlo, tak je to fakt docela vysoké, byť je to pořád jen riziko vypočítaný počítačem, už jsem viděla různý čísla, i riziko 2:3 dopadlo nakonec pro dítě i rodiče na výbornou :). Pokud neintegrovali, tak je fakt veliká šance, že jde jen o tu dobře známou falešnou pozitivitu triple testu, kvůli které je v posledních letech na pranýři a leckde ho už nedělají, protože sám o sobě (neintegrovaný s prvotrimestrálem) už opravdu vystrašil nejednu rodinu. Ty hodnoty můžou ulítat z různých důvodů, špatně zadaná váha matky, stáří těhotenství nebo třeba i jen pouhé nachlazení může triple test ovlivnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí