Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Holky, vím že je to tady asi ohraná písnička, ale mám strach. Po porodu (je to naše první miminko) přišli velké změny, a já jsem se z toho asi zbláznila. Vždycky jsme s přítelem měli hezký vztah, ale najednou vedle sebe sedíme a já mám pocit, jako bych tam seděla sama. Jsem nespokojená s mým vzhledem po porodu. Snažím se cvičit, všechno…protože se bojím, že mě přítel opustí. Všude slyším, jak dítě ten pár buď stmelí, nebo odloučí od sebe
Mám pocit, že má přítel chuť si najít někoho jiného, když se já před ním stydím a věci okolo sexu mu odmítám. Né, že bych na ně neměla chuť, ale spíš jde o ten můj vzhled. Mám na sebe vztek, že jsem dopadla jak prase. Všude v TV apd. vidíte ty krásné ženské, a myslím, že tlusté čuně vedle sebe žádný chlap nechce.
Jemu tohle už ani neříkám, protože by to bylo ještě horší, kdybychom se hádali, tak poslední dny už jen mlčím.
Doma dělám první poslední aby se měl dobře, ale on to ani neocení.
Je možné, že je to jen deprese, nebo realita?
No, on by možná ocenil víc ty věci okolo sexu. Tak si s ním promluv, proč se cítíš špatně a odmítáš to. Jestli tě má opravdu rád, tak ho nějaké kilo navíc nemůže rozhodit. ![]()
Jsi brzo po porodu! Nemůžeš po sobě chtit zázraky v podobě stihleho a pevného těla. Dej si čas, nejméně tak dlouho jako si rostla v těhotenství. Jetstli máš chuť na sex tak si na tom lépe jako mnohé ženy které chuť naprosto přešla. Kup si nějaké pěkně tričko, košili a klidně si to na sex oblekni, budeš se cítit lépe a sex si uzijete oba.
@divine woman píše:
No, on by možná ocenil víc ty věci okolo sexu. Tak si s ním promluv, proč se cítíš špatně a odmítáš to. Jestli tě má opravdu rád, tak ho nějaké kilo navíc nemůže rozhodit.
Jenomže mě se hnusí. Hnusím se já sama sobě, a prostě jsem se jako milenka odepsala. Když mu něco říkám, tak mi na to nic neřekne, nebo řekne že sem blbá. Já vím, že on to bere asi jako chlap a podle něj se nic nezměnilo, jen já. jen je nejhorší jak se v tom užírám sama, nemám to komu říct, aby mě neodsoudili jako nějakýho blázna… a to pak člověk domýšlí scénáře který jsou už úplné blbosti ![]()
@andrea2233 A jak to u vás s intimním životem vypadalo před porodem? To jsi určitě byla větší
Neboj, za pár měsíců se tělo srovná a bude vypadat jako dřív. Jen do svého muže nehusti, že jsi hnusná a tlustá. Mohlo by se stát, že tě tak opravdu začne vidět, i když mu to teď nevadí, protože jsi to prostě ty. Nosila jsi jeho dítě a chápe, že nemůžeš mít hned postavu jako před těhotenstvím. A že neocení práci v domácnosti není zase až tak překvapující. Taky ho asi neplácáš každý den po rameni, že byl v práci. Tak to prostě je. Myslím, že máš jen poporodní blues. Neboj, to bude dobré. Jen tomu dej trochu času.
@andrea2233 Po porodu si asi žádná nepřipadá jako Miss Universe, máš to jenom v hlavě. A je opravdu brzo po porodu, tělo se dává dohromady mnohem déle. Tak mu věř, že se nic nezměnilo a nebuď k sobě tak kritická. Víš jak vypadají ty krasavice z televize v reálu? Já jich pár viděla neupravených. Jsou to vychrtlé kozy a bez toho make-upu taky nic extra.
To bude dobry. Musite si na sebe zvyknout a zkamosit se vsichni 3 a naucit se spolu fungovat. Co se tyce ty vahy, to k tomu holt patri, ze se ti telo zmeni. Nechapu, proc by se s tebou mel rozchazet kuli tomu. S cvicenim bych pockala na pozdeji, abys to neprepalila a neprisla o mliko. Zamer se spis na stravu. Ono to pomalicku dolu ![]()
Přečti si tuhle diskusi, nedávno jsme to tu rozebírali.
https://www.emimino.cz/…daji-297492/
A třeba ji dej přečíst i jemu
.
Já měla před porodem krásnou postavu, závodně jsem tancovala, a po druhém dítku vypadám jak v kůži o 2 čísla větší. Zadek, stehna, břicho, prsa…jedna velká katastrofa a víš co? Nevadí mi to. Vždycky když mám slabou chvilku, kouknu se na ty své dvě krásné děti a je mi hned lépe. Manžel má rád zpevněná těla na holkách, asi jako každý
ale mě nikdy neřekl nic na to, že už nevypadám jako dřív. Naopak chválí, chválí a chválí
přitom je mi jasné, že ty všechny nedostatky vidí, ale miluje mě takovou jaká jsem a ten sex máme pravidelně jako dřív. IKdyž musím říct, že teď víc upřednostňuji sex po tmě
Cvičit určitě budu chtít a pokusit se vrátit na svou postavu, ale momentálně je pro me důležitější se věnovat dětem.
Holka zacni mit rada sama sebe. Odnosila si ve svem tele novy zivot a to je prece uzasne. Zadna zena neni hned po poridu stejna a urcite te pritel nevidi jako osklivku, ale uvidi te tak, kdyz mu to budes porad rikat
. takze hlavu vzhuru ![]()
Chyba je, že se necháváš ovlivnit televizí. V médiích, na sociálních sítích apod. se vždy ukazuje jen to krásné, s realitou to mívá málokdy něco společného. Další chyba podle mě je, že moc lpíš na partnerovi a snažíš se mu zavděčit za každou cenu. Teď už nejste jen partneři, teď jste rodina jako celek.
Jsi krátce po porodu, na nějaký cvičení se teď vykašli, hlavně buď v klidu, sžívej se s dítětem a dej se do kupy po náročném těhotenství a porodu. Postavu a zkus řešit až časem, až si všechno sedne, budeš mít s miminkem zajetej režim…
@andrea2233 To bude dobrý neboj
Přestanˇdělat první poslední aby se chlap cítil dobře, věř tomu že se bude cítit mnohem lépe když přijde domů a tam na něj bude čekat ženská která i když nebude mít zrovna umyté nádobí a navařeno tak bude v pohodě. Přestanˇse užírat myšlenkama že si chce najít jinou, že je všude samá krásná baba a ty si přijdeš jako čuně. Na tohle zapomenˇ. ![]()
Je to sice ohraná písnička, ale to neznamená, že pro Tebe není tíživá a aktuální. Poradit Ti mohu jen vydržet, chce to čas, a i když se to blbě poslouchá (a člověk by chtěl dálkové ovládání, aby si život posunul dopředu do chvíle, kdy už zas všechno bude v pohodě), je to bohužel tak… Moje první šestinedělí bylo hrozné, skoro jsem nespala, řešila jen kojení, které jsem měla na prd, do toho jsme se začali hrozně hádat (a fakt hnusné hádky trvaly asi tak ještě půl roku, než si to všechno sedlo), o sexu nemluvím… Narození dítěte je obrovská změna, kdyby lidi věděli jaká, tak si děti nedělají nebo si hooodně dlouho počkají
, a hlavně pro ženskou. Pracujou hormony, tělo se vzpamatovává po porodu, dává se do kupy, do původních tvarů, musí být doma s dítětem a nemůže odejít na dýl než 2, 3 hodiny kvůli kojení… Napadá mne akorát jediná rada, abyste to zkusili zařídit, abys v týdnu měla čas jen a jen pro sebe, i kdyby jen ty dvě, tři hodinky, ať už cvičení, nebo nějaký kroužek, kávu s kamarádkami, nebo i kdybys jen tak měla sedět v parku. Ale abys byla sama se sebou, měla čas se obléknout, namalovat a věnovat se jen sobě a ne miminku. Díky tomu budeš víc v pohodě a i chlap to určitě ocení.
toho, že Tvoje tělo vypadá jinak, bych se nebála, to k mateřství (bohužel) patří, ale dá se to do normálu. Při prvním děcku jsem přibrala 17 kg a v porodnici nechala asi 4, až po půl roce jsem oblékla netěhotenské oblečení, ale zas je fakt, že jsem vůbec necvičila, jen kojila a lítala s kočárkem. Pokud jsi navíc v šestinedělí, tak si to tělo musí sednout, srovnat se, vyrovnat se i s hormonální bouří (já jí měla masakrózní).
Chlapa bych zkusila do péče nějak zapojit, minimálně v šestinedělí, než si najdete nějaký rytmus, v tomhle období by žena měla být hájená a maximálně odpočívat. Mně svého času pomáhali rodiče, kteří vozili jídlo v krabičkách a já jen ohřívala, a sem tam i někdo poklidil (jde si na to zaplatit i dulu), takže já řešila jen miminko a sebe.
Když se ustálí nějaký rytmus, tak má ženská relativně času dost (pokud miminko není nějak problémové nebo ona sama nemá těžkour ekonvalescenci), takže věci kolem domácnosti oběhat zvládne, což ale neznamená, že by to měla dělat sama!!! Chlap by měl v rámci možností pomáhat, a když už ne tak, že přiloží ruku k dílu, tak tím, že jí bude nějak emočně podporovat… což, přiznejme si, kupa českých mužů neumí
. Ale třeba kamarádky přítel chodí každý den domů na šestou a je to jen a jen výhradně on, kdo koupe miminko, sám o to stál a sám si to prosadil. Takže odlehčit jde i tímhle. Nebo že táta vezme děcko v kočárku ven a Ty si hodíš nohy na stůl nebo dáchneš…
Až si vše sedne (a neboj se, ono si to sedne), pokud máte možnost, využívejte hlídání a choďte někam i sami dva, ať na vztahu dál pracujete a nejste jen rodiče…
Poměrně hezká knížka, co se vztahových a sexových věcí týče, je „Miminko nebo manžel“, svého času ji prodávaly levné knihy asi za 60,–. Je psaná z pohledu ženy i muže a je fakt dobrá, doporučuju!
A drž se, ono se to vyvrbí
. Pokud máš pochybnosti, jestli on je ten pravý, tak je to taky normální, vůbec se za to nestyď, ale snaž se myslet na to, proč jsi se s nímd ala dohromady, proč jste si udělali miminko a že pro něj je to taky nový a musí to nějak zpracovat, ale na rozdíl od Tebe o tom neumí mluvit. Mně vždy pomohlo v krizových situacích koukat na svatební fotky
.
Dobrá zpráva je, že bude líp, ve všem. Jsi brzičko po porodu, nemůžeš být hned fit. Vykašli se na to, jestli jsi perfektní, jsi máma od miminka a taky manželka, ne modelka z televize. Zapoj svého muže, ať vozi kočárek a ty si odpočin, můžeš začít zlehka cvičit. Hlavně ho neodstrkuj, taky má své potřeby, popros ho ať ti pomůže s domácností, uvařte si něco dobrého, pusťte hezký film, pomazlete se. Řekni mu své obavy, určitě to pochopí a spolu to zvládnete.