Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, jsem ted 11 dni po porodu a mám krizi…s prvnim synem bylo vse ukazkove. Krasny novorozenec, vsechno v poradku.. A teď prisel druhy syn. Porod se dal, ale maly byl opuchly, popraskane zilky v ocich… O co mi jde-je to uz 11 dni od porodu a jeste jsem se do nej nezamilovala. Musim se priznat, ze skoro cele dny probrecim, protoze je ro uzasne miminko a potrebuje mamu, ktera ho miluje, ale pro me je to jen dite… Je tu někdo, kdo by mi řekl jak na to, nebo ze to mel stejně a preslo to?
![]()
To přejde za pár dní sestra to měla take u 3 dítěte a po měsíci jí to přešlo a Syna miluje jako předchozí děti ![]()
Starala jsem se o druhorozeného mechanicky, prebalit, nakojit, pomazlit, pusu.
Cca po konci šestinedělí mi došlo, že už to nedělám mechanicky, ale ráda. Po ukončení kojení (4m) láska jako blázen.
@Misheliiiina píše:
Ahoj, jsem ted 11 dni po porodu a mám krizi…s prvnim synem bylo vse ukazkove. Krasny novorozenec, vsechno v poradku.. A teď prisel druhy syn. Porod se dal, ale maly byl opuchly, popraskane zilky v ocich… O co mi jde-je to uz 11 dni od porodu a jeste jsem se do nej nezamilovala. Musim se priznat, ze skoro cele dny probrecim, protoze je ro uzasne miminko a potrebuje mamu, ktera ho miluje, ale pro me je to jen dite… Je tu někdo, kdo by mi řekl jak na to, nebo ze to mel stejně a preslo to?![]()
Já to tak měla i u prvního dítěte. Prostě ve mně byla jen hrůza, abych to nepokazila a vůči miminu jsem cítila i mírnou averzi, protože ono bylo zdrojem té hrůzy. Všechno jsem dělala mechanicky, jako stroj - prostě cíl: udržet naživo. Láska přicházela postupně a takové to bláznivé zamilování, musím se přiznat, až tak kolem dvou let.
A pak ta láska rostla a už nemůže být větší. ![]()
@Misheliiiina ja ted prožívam to samé…a to mam od porodu 3 týdny…jen brecim, miminko me spis obtěžuje a ja si vycitam svůj nezájem o nej. Pri zdravém rozumu me drží jen starší syn. Je to peklo…ale vím ze to prejde. Vím ze rady,,vydrz bude to dobre" jsou o ničem, protože blby je to ted a tady…ale ja uz tuhle,,depku" prodělala i s prvorozený, a uz mam zkušenost ze to opravdu bude dobre. Klidne brec, bud na sebe hodna a drz se…nejsi sama komu je ouvej, je to docela běžný stav, co zaživá plno žen. Neboj. Happy máma hned od porodu je spis rarita nez skutečnost.
Já to taky tak měla - celé šestinědelí jsem myslela, že mít dítě je omyl mého života. Teď jí je necelý rok a půl a jsem z ní naměkko nejen já, ale i manžel. Nevím kdy přišla tá láska - ale rozhodně to nebylo v porodnici a hned. Hormóny jsou fakt mocné, nezažít to tak tomu nevěřím. Ale zažila. Vydržet a bude fakt líp.
@Misheliiiina poporodní deprese…Budeš muset to řešit s lékařem.
Já to takhle měla skoro celé šestinedělí. Už jsem si myslela, že jsem nějaká vadná. Všichni se z miminka rozplývali a pro mě to byl zdroj neuvěřitelného stresu, kdyby to slo, tak ho vratim do břicha
Potom to naštěstí přešlo a každým dnem, týdnem, měsícem se ta láska zvětšovala ![]()
Není možnost, aby jsi nebyla sama, občas za tebou někdo přišel???
Ja to mela dva roky - prvni byla ukazkove klidne hodne dite a druha malej cert. naucily jsme se spolu koexistovat az po jejim druhem roce. opravdu jsem se s ni „smirila“ az kdyz jsem dokazala rict, ze je v necem lepsi nez ta prvni. no, preslo to, ale byly to pro ne dost perne dva roky (tech vycitek…)
U nás naše mamka - já ukázkové miminko, i primář prý říkal, že by mě mohl vystavovat, mamka mě zbožňovala hned, sestra se narodila údajně jako malá opička - měla dlouhé černé chlupy na tvářích i zádech, mamka brečela, že ji ani nemůže ukázat tátovi, ten si ji naopak hned zamiloval… pak ségra již normální, jen asi do 3 let to byla taková „koulička“ oplácaná. Mamka si ji později taky zamilovala a dnes? Ségra je krásná ženská (rozhodně o dost hezčí než já
. Nebojte, to jsou hormony, přejde to…
Moc vám všem děkuju za příspěvky. Sama na malého nejsem a mám si s kým popovídat, ale toto bych nebyla schopná někomu říct. Ani přítel o tom neví ???? Musím ale uznat, že je mi teď trochu líp, když jsem to vyventilovala a vím, že nejsem jediná, kdo to tak má, nebo měl ☺
Já jsem měla náročné těhotenství a dost dramatický porod. Syna jsem udržela v náručí až za 2 dny po porodu, jak jsem byla vyčerpaná. Absolutně se mi netvořilo mléko, ale sestry mě pořád nutily, něchtěly mu dát příkrm, takže pořád brečel. Bylo to strašný. Nic jsem k němu necítila, jen zodpovědnost. Změnilo se to asi po měsíci, když jsem přešla plně na Sunar, už se dalo trošku v noci vyspat a ustal pláč. Teď je to můj miláček a když si ho chce babička půjčit na hlídání, trpím jak pes a pořád na něj myslím. Určitě se to zlepší, věřte tomu
Máte v kýblu hormony a to je normální ![]()