Pendlování ČR x Holandsko (2 leťák)

17180
26.11.10 12:27

pendlování ČR x Holandsko (2 leťák)

Ahojky,

momentálně mi hrozí, že manžel přijme práci v Holandsku (od české firmy) cca na 1 rok. s tím, že bychom měli jet s ním. Rovnou se přiznám, že mě se tam nechce, co mám malou tak nejsem ten typ do světa. Konečně jsem si tu našla kamarádky a začínám si ten rodičák užívat. No to je jedno. Spíš mě teď zajímají úskalí, které by nám to mohlo přinést. Jedna z variant je, že bych s malou byla měsíc tady a měsíc tam a tudíž se ptám - máte s tímto někdo zkušenosti:

• jak to dítě zvládalo (malá je cíťa na změny, ale kde jsem já je i ona vesměs spokojená)
  • jak je to s dětským doktorem - měla bych mít dva, nebo jen českého a tam případně jen něco v nouzi
  • máte někdo zkušenosti s holandskem - fungují tam mateřská centra, plavání, cvičení apod? (i když si to v cizí zemi kde nikomu nerozumím neumím moc představit)
  • jak nákladné tam jsou plíny, jídlo, oblečení
  • jak s kočárem - máme golfky plus velkej kočár, kterej pořád preferuji, golfky jen na léto. Vyplatí se posílat si velkej kočár (aby ho nezhuntovali) nebo jen přežít s golfkama.
  • do toho plánujeme druhého prcka (cca do věku 3 let malé) - rodit tam rozhodně nehodlám, spíš by mě zajímalo jak je to s létáním v těhotenství (dosud jsem nikdy neletěla, takže mám hrůzu i z tohodle :roll: ).

Pokud vás cokoliv k tomuto napadne (nemusí to být zkušenosti jen z holandska), budu ráda, za vaše podněty, hrozně mi to šrotuje v hlavě, nejsem na to připravená :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
IMI
2766
26.11.10 12:35

Tak ja jenom z cast: Kluci zmeny nesli lip jak ja, ani se neoklepali. Pliny a podobne byvaj vsude levnejsi jak v Cechach :mrgreen: Kazda spolecnost to ma trochu jinak, ale vetsinou do 26. tydne tehu litas normalne, potom chtej potvrzeni od doktora a po 32.tt (tusim) uz neberou tehotny. S kartickou zdr. pojistovny te v EU musej akutne osetrit, ale pokud mistni neco doplacej budes doplacet taky. Dalsi vec je rodicak. Delaj s tim problemy, pokud zijete v cizine. Ale netusim jak to je kdyz pracuje pro ceskou firmu, to by snad bylo v pohode. Vetsina spolecnosti bere kocarek zadarmo pokud leti dite do 2 let (myslim, mozna dyl) Vezla sem dvoumistnej sportak a v pohode. Golfky mi ale pridou praktictejsi, pac jsou lehci. Materska centra podobne tam urcite jsou. Zkusenosti nemam z Holandska, ale ze Skotska. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
26.11.10 12:45

zkušenost z Německa

:kytka: a manželství na dálku. Upřímně, už bych nedělala. udělali jsme to podobně, jako chcete vy, a holka tím docela hodně trpěla, ne tím cestováním, ale odtržením od táty a to jsme jezdili 14 dnů tam i zpět. Pak když jsme se konečně utahaní jako čokli dohodli na opětovném společném bydlení, první půl rok byl záhul.Ze dvou důvodů, manžel zjišťoval čím dál víc, že vše klape jak má, ale on je tam jak bych to řekla vlastně navíc, nebyl vůbec zapotřebí- dost ho to zraňovalo. byly kvůli tomu zbytečné konflikty, než jsem se já i on naučili žít zase zpětně dohromady. Bylo to manželství na dálku trvající celkem necelý rok. Pendlování nevadí pokud nejsou děti, dělali jsme to předem běžně, ale s dětmi je to složitější, potřebují oba a nechápou to, jo doktory jsme měli tam i tady, školky taky tam i tady. Jediný přínos byl, že se dcera naučila perfektně německy. Jinak bydlení bylo tedy náklady hodně drahé, jídlo srovnatelné s námi. Byli jsme na Západě německa, takže od francie a Holandska to byl kousek./spora však byla díky cestování nulová. Zjisti si pře google nájmy bytů, ceny potravin a energií v Holandsku jsou tam kalkulátory, spočítejte si náklady na cestování sem a tam jestli se vám to vše vůbec vyplatí a nezapomeňte si odhlásit pak zdravotní pojištění z čr, jinak se to musí doplatit zpětně, pokud tam zůstanete na delší dobu. Jinak už mě nic víc nenapadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
26.11.10 12:49

a ještě ten rodičák

:wink: měla jsem ho vyřízený v čr, a naprosto bez problémů chodil na konto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IMI
2766
26.11.10 12:50

Lowel Se zdr. pojistenim by nemeli mit problem, jestli bude delat pro ceskou firmu a ta za nej bude odvadet dane a pojisteni v CR. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
26.11.10 12:52

ahoj nemam zkusenost primo s Holandskem, ale pred 3mi mes. jsme se prestehovali do Anglie. Male jsou 4 a zadne problemy, zvyka si lepe nez ja, chodi do skoly (tady od 4),vubec ji nevadi, ze nikomu nerozumi. Do CR litame tak 1× za 2 mes., ja budu v unoru rodit, tak mam zjisteno, ze po 36 tt me uz do letadla nepusti a po 27tt chteji potvrzeni od lekare, ze muzes letat. Tak je to u spolecnosti, se kterou litame, treba se to u jine muze lisit.Jinak kocarky, autosedacky se prepravuji myslim zdarma. To si zjisti u letecke spolecnosti, se kterou poletite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
26.11.10 13:00

k tomu rodicaku. Ja to ted resim, novou podminkou pro vyplaceni je, ze musis opravdu v CR zit, trvaly pobyt nestaci. V ramci EU se resi, kde zijes,kde pracuje manzel (kde plati dane) a ktery stat ma tu ci onu davku vyplacet, pokud bude nejaky rozdil v castce, kterou ti vyplati jinde, meli by ti to v CR dorovnat. Takze hroznej zmatek. Co vim, tak v UK rodicak vubec neexistuje, tak by podle me meli tu davku vyplatit celou v CR,ale spouste rodin ho ted prestali z CR posilat.

Příspěvek upraven 26.11.10 v 13:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
26.11.10 13:11

a ja bych teda asi nependlovala, proste bych se tam na rok odstehovala. Ber to jako dobrou zkusenost pro vsechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
26.11.10 13:13

Lowel toho se taky trochu bojím jestli se neodloučíme vzájemně plus co na to malá, jak píšeš potřebuje nás oba.

s tím rodičákem je to pro mě novinka a koukám, že jsou v tom pěkné zmatky a kdybych přišla s tím, že měsíc žiju tady a měsíc tam no to bude nářez. Kvůli rodině (myšleno já, manžel, dcera) bych právě chtěla abychom byli všichni spolu. Ale já jsem ten blbej domácí typ co potřebuje i tu svou rodinu kolem sebe a ne tam být sama. :nevim: to se ve mě strašně pere.

Nájmy bytů bychom řešit nemuseli - měla by to hradit firma, za námi by šlo vyloženě jídlo (nevím jak ty energie), letenky by měla taky hradit firma, plus manžel by měl dostat i o dost peněz navíc oproti tomu co má ted. Takže spíš je otázka jestli se to vyplatí firmě :mrgreen: to ještě není daný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
candy72
17.1.12 09:29

holandsko

ahoj, tak ja bydlim v Holandsku, deti 5 let a skoro 3 roky.
Doktora tady mame vsichni stejneho..huisarts cili rodinny doktor, ke kteremu se chodi se vsim..krome zubu a tehotenstvi. Kdyz je nejaky problem, tak posle dal k odbornym dr., ale spoustu veci resi sam.

Porod..ja rodila obe deti zde. Jedno v nemocnici, druhe doma a jak jsem se toho bala, tak si nemuzu moc stezovat. Jedine, co mi prislo zvlastni je, ze se tu v tehotenstvi nechodi ke gynekologovi, Letani tehotenstvi je snad do 32 tydne? Nevim presne..

Materska centra tady jsou jako ouder kind centrum, ale je to jine, nez nase materske centrum. Jsou otevrena jen v nektere dny a hodiny a maji tam aktivity jak pro deti, tak i pro rodice..treba u nas maji yogu, zumbu, vareni pro rodice a tvoreni a tancovani pro deti. Chodi tam ale dost malo matek, vetsinou pristehovalci, Holandanu jsem tam moc nevidela.

Plavani a cviceni je tu oblibene ..cviceni vetsinou od 2 let a plavani od malinka. Neni to uplne levna zalezitost, ale je to fajn.

Nase deti se tu narodily, takze jsou tu vlastne doma, ale vychovavame je dvojjazycne a jezdime do CR, takze si zase musi zvykat tam..Syn je taky cita a jak na skolku, tak na skolu si musel zvykat, dcera vypada, ze ji to nedela problemy.

Skola je to od 4 let..neco mezi nasi skolkou a skolou a jejich skolka je tu od 2 let na par hodin tydne, maminky tu pracuji ale uz od 3 mesicu po porodu na castecny uvazek, takze jesle jsou tu od 3 mesicu az do 4 let na cely den. To jsme ale nikdy nevyzkouseli.

Jestli chces, tak napis na pavlaj@volny.cz treba se budete stehovat nekam pobliz :)

Pavla

• Citovat
  • Upravit
124
27.10.15 13:32

stehovani do Holandska a detmi

Ahoj holky,

prave se rozhodujeme, zda s dětmi (3 a 1) rok vyrazit na 1,5 až dva roky do Holandska, konkrétně by šlo o Bredu. Zajímala by me zkušenost maminek, které byly v podobne situaci a odjely s dětmi do zahraničí. Nelitujete? Co vám to prineslo?
Zit chvíli v zahraničí byl vždycky můj sen, navíc jsem teď na rodičovské, deti jsou malé, takže objektivní překážky odjezdu nejsou. Na druhou stranu tu mam kamosky, mala začala chodit do školky, na jaře jsme koupili dum..
Vnitne nas to s mužem táhne spis zkusit něco nového, na druhou stranu chceme aby hlavně deti byly v pohodě.. Jak to bylo, či je u vás?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
27.10.15 15:28

Deti mam narozene v CR, ale v zahranici jsme byli uz predtim. ted pendlujem tak 3× rocne - vanoce, prazdniny… deti mam o jen o maly fous starsi. myslim, ze detem v tomhle veku je celkem jedno, kde jsou. ale trpi babicky. to jedine me mrzi, ze deti nemaji v kazdodennim zivote ani jednu babicku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
28.10.15 21:49

Me to mala uz vnimala a dost. Me osobne chybely prave ty kamaradky a zazemi a rodina. Jsem typ co ma rad kolem sebe svoje lidi. Holandsko ma sve pro a proti. Porad jsem byla za cizinku hodne se me ptali jestli jsem z ruska :'). Maminy tam chodi do prace a deti do skolek a jesli takze nam tam bylo docela smutno. Ale procestovali jsme si celou zemi. A ve finale mam jednu kamaradku s kterou jsme v kontaktu do ted. Beru to jako zkusenost a poznani i sama sebe. Ted vim ze je mi fajn v cr ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí