Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
cestuji zítra ze Zlína do Prahy (ještě nevím čím a kdy přesně
) a jedna z možností je jet z Olomouce Pendolinem.
Cestujete s ním někdo? Bude mi stačit normální jízdenka, nebo musím mít něco extra? Jak je to s Vlaky IC a EC, jsou tam nějaké příplatky?
Nejsem zvyklá jezdit vlakem, tak se toho trochu bojím. Na druhou stranu, nechce se mi trávit min 5 hodin v buse… ![]()
Ceske drahy maji stranky kde si muzes vyhledat cenu ruznych jizdenek i priplatku, jista karta je taky se zeptat u okynka kde ty jizdenky prodavaji
V Pendolinu je nutné přikoupit vždy místenku (za 200 Kč). Pokud nemáš In-kartu nebo nějakou jinou „režijku“ nebo něco podobného, tak se to asi nevyplatí.
Nedám za to ruku do ohně, ale mezi krajskými městy bývá nejlepší koupit Sporo tiket Česko , na vlaky EC a IC by měla normálně platit také a není tam nutné mít místenku.
Sporo tiket Česko na trasu Praha - Zlín lze koupit za 250 Kč (jedna cesta), ale je nutné lístek koupit online na internetu a vytisknout si. Podle mě ale asi bude nejlevnější.
Do Pendolina se plati priplatek. Do vlaku IC a EC se priplatky zrusily. Kupujes jen normalni jizdenku. Mistenku nemusis, pokud nechces. Jen si pri nastupovani a vybirani mista dej pozor, do jakeho vozu a na jake misto si sedas. Bezna jizdenka plati do vozu 2.tridy. Ty jsou u IC i EC uplne v pohode. Oznaceni, ze jde o „dvojkovy vuz“ uvidis na vagonech vzdy u nastupnich dveri (pomerne velke cislo 2). Uvnitr vagonu si vyber libovolne misto. Jen se pred sednutim ujisti, ze na nej neni prodana mistenka. Zjistis to jednoduse - nad sedadlem by v mistech na ukladani zavazadel nad hlavou byla u cisla sedadla zasunuta rezervace (resp. listek, ze je prodana mistenka). U vozu, kde jsou jeste klasicka kupe se rezervace vyvesuji nad vstupni dvere do vozu.
Pokud jde o cenu jizdenky, ta se da snizit pri koupi skupinove jizdenky (v CR skupina jiz 2 osoby). To pisu pro pripad, ze by vas jelo vic. Jo a urcite si kup rovnou zpatecni jizdenku. Vzdy stoji min nez dve jednosmerne. Pokud mas nejake slevove karty, tak je samozrejme pouzij, ale to nepredpokladam, kdyz pises, ze nejezdivas.
Stastnou cestu. ![]()
DOporučuji Ti využít přímý vlak z Otrokovic, jezdí každé dvě hodiny. A jelikož je pátek, je vhodná i ta místenka. Stojí 35 kč. Ony se místenky kupují i těsně před odjezdem a proto kolikrát nepoznáš, kde je nebo není. A právě u této relace (Otrokovice-Praha) se stává docela často, že přijde někdo s místenkou a ty si musíš přesednout.
Na místence je uvedeno číslo vozu a číslo místa.
Díky moc za odpovědi.
Jezdím minimálně a pojedu jenom jednu jízdu, takže to vypadá na „obyčejné“ jízdné.
Nechá se místenka dokoupit i v Otrokovicích, i když pojedu možná vlakem (možná autem
) ze Zlína?
Ano, místenka se dá koupit i dokoupit k jízdence v Otrokovicích.
Jen pozor na čas, kdyby jsi jela vlakem ze Zlína, může být v Otr. málo času na nákup místenky.
Pojud pojedeš z Olomouce tak si kup jízdenku na Regiojet, služby lepší a cena mnohem nižší. Já jezdím jen Regiojetem, kupuji si ji přes internet, vyberu si místo kde chci sedět a platím to přes internet. Když půjdeš na pobočku Regiojetu tak je jízdenka dražší, jinak Olomouc Praha stojí 220,– a v Pendolinu je jen místenka za 200,–
Myslim, ze se da mistenka koupit kdekoliv. Nemusis ji nutne kupovat v miste, kde nastupujes jizdu. Klidne si ji kup ve Zline na vlak z Otrokovic.
Pokud budeš kupovat jízdenku Sporotiket (skutečně vychází cenově nejlépe - 250 Kč) na pokladně, je potřeba ji koupit alespoň jeden den dopředu. Prodají ti ji kdekoliv, stejně tak případnou místenku. Na Pendolino je místenka povinná. Dívala jsem se na Pendolina z Olomouce do Prahy na zítřek a jsou tam k dispozici akční místenky za 70 Kč, namísto běžných 200 Kč. Samozřejmě taky můžeš koupit jízdenku i místenku přes e-shop. ![]()
Ahojky.
Děkuji moc za rady a tipy.
Nakonec to dopadlo tak, že jsem byla „hozena“ autem do Zlína na vlak. nádraží na jeden z mála vlaků, co v Otrokovicích nekončil. ![]()
Koupila jsem si jizdenku (nakonec celkem rozumných 285 korun) a hlavně místenku (díky, díky, díky
) a i když mi vlak nakonec asi 20minut zpoždění, tak za necelých 5 hodiny jsme byla doma ve svým křesílku.
Což bylo úplně super a myslím si, že vzhledem k opravámna dálnici bych to takhle rychle busem rozhodně nedala… (tam to bylo 5 hodin jen podle jizd. řádu.)
Takže ješte jednou děkuji. ![]()